Τώρα που δεν πάμε σε lockdown θα μας λύσετε και αυτές τις 3 απορίες;

Ρητορικά τα ερωτήματα μεν, απαραίτητες οι (προφανείς) απαντήσεις δε...

Οι απόψεις επί του ζητήματος ήταν επαμφοτερίζουσες: οι μισοί υποστήριζαν πως «Θα πάμε σίγουρα σε lockdown», την στιγμή που οι άλλοι μισοί έλεγαν ότι «Δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να μην πάμε σε lockdown».

Τα επιχειρήματα και των μεν και των δε, φυσικά, συνέκλιναν: τα κρούσματα εδώ και πολύ καιρό στη χώρα μας έχουν πάρει τη μη αναστρέψιμη ανιούσα, με τα 300+ ν’ αποτελούν καθημερινότητα, τους διασωληνωμένους να αυξάνονται συνεχώς και την Αττική να κυμαίνεται, πια, στα πέριξ (ή και αρκετά παραπάνω) των 200 νέων κρουσμάτων το 24ωρο.

Παράλληλα, το άκρως ανησυχητικό ήταν ο αριθμός των συμπολιτών μας που έμπαιναν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας προσβεβλημένοι από τον κορωνοϊό, μιας και μέσα σε ελάχιστο διάστημα από την «έκρηξη» του δεύτερου κύματος η πληρότητα των εντατικών της Ελλάδος άρχισε να προσεγγίζει το… κόκκινο.

Επομένως, οι σκέψεις περί ενός «γρήγορου» lockdown 15 ημερών στην πρωτεύουσα (ούτως ώστε να μειωθούν σημαντικά τα κρούσματα και να πάρει βαθιά ανάσα το σύστημα υγείας της χώρας) έμοιαζαν πέρα για πέρα λογικές. Για την ακρίβεια, η λογική επέτασσε σχεδόν μια νέα καραντίνα, μιας και αποδεδειγμένα, πια, τα μέτρα δεν αποδίδουν στο βαθμό που οι εμπειρογνώμονες επιθυμούν.

Ωστόσο, στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό το απόγευμα της Πέμπτης (24/9), ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, εν περιλήψει, πως δε βρισκόμαστε (ακόμα) στο κόκκινο και ότι το ενδεχόμενο ενός δεύτερου lockdown είναι, για την ώρα, μακρινό- αρκεί, βέβαια, να τηρήσουμε όλοι μας τους κανόνες υγιεινής που επιβλήθηκαν.

Παράλληλα, έκανε μια αναφορά και στις ενέργειες στις οποίες προέβη η κυβέρνηση προκειμένου να «θωρακίσει» καλύτερα την κοινωνία στην επέλαση του ιού. Ας δούμε ορισμένα χαρακτηριστικά χωρία από την ομιλία του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας:

  • «Θα το πω ανοιχτά: Το δίλημμα είναι «Αυτοπροστασία ή Καραντίνα». Και γνωρίζοντας τις συνέπειες της δεύτερης έχουμε καθήκον να επιλέξουμε την πρώτη. Χωρίς πολλά λόγια.»
  • «Θα τολμούσα να πω, μάλιστα, ότι η μάσκα είναι το εμβόλιο μέχρι το εμβόλιο.»
  • «Οι έκτακτοι καιροί επιβάλλουν έκτακτα μέτρα. Έτσι, από την μεθεπόμενη εβδομάδα 100 νέα λεωφορεία μπαίνουν σε κίνηση και άλλα 400 έως το τέλος του χρόνου.»
  • «Σε λίγο θα λειτουργήσει η νέα πτέρυγα Εντατικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία» με 50 ακόμη κρεβάτια. Και έχει δρομολογηθεί η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος, που θα προσθέσει στο Σύστημα άλλες 174 κλίνες.»

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε όπως πρέπει να είναι ένας πρωθυπουργός-ιδίως σε περιόδους πρωτοφανούς κρίσης, όπως είναι αυτή που διανύουμε τους τελευταίους μήνες: σίγουρος για το πλάνο του, πεπεισμένος πως τα πράγματα, αν προσέξουμε όλοι μας, θα γίνουν καλύτερα, με συνεχείς, πλάγιες αναφορές στο φως που θα φανεί, οσονούπω, στο βάθος του τούνελ. Ωστόσο…

Ωστόσο, τα όσα είπε δημιούργησαν μια σειρά από ερωτήματα τα οποία μόνο παράλογα δεν τα λες- ρέπουν πολύ περισσότερο προς την ταμπέλα που γράφει επάνω «εύλογα»:

  1. Για ποιο λόγο παραγγείλαμε τώρα τα λεωφορεία και όχι, φερ’ ειπείν, τον Μάιο, δεδομένου του γεγονότος πως άνοιγε σιγά-σιγά ο τουρισμός; Το πρόβλημα των ΜΜΜ είναι τεράστιο- ειδικά στην Αττική-, καθώς παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση στα δρομολόγια του μετρό, των λεωφορείων, στον ΗΣΑΠ, στο τραμ και ούτω καθεξής. Το αποτέλεσμα; Ο κόσμος «παστώνεται» ο ένας πάνω στον άλλον, δημιουργώντας αυτομάτως αέναες εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού. Επομένως πολύ σωστή η αύξηση των λεωφορείων που θα μεταφέρουν τους πολίτες και, εξυπακούεται, θα βελτιώσει σημαντικά στο… αραίωμα του πληθυσμού, όμως άργησε.
  2. Γιατί εφόσον «Η μάσκα είναι το εμβόλιο μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο», δε γίνεται υποχρεωτική η χρήση της παντού, τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους; Στην παρούσα φάση, ακόμα και στην Αθήνα, επιβάλλεται να τη φοράει κανείς μόνο στους εσωτερικούς χώρους (όχι ότι τηρεί η συντριπτική πλειονότητα το μέτρο, ιδίως στα γραφεία, αλλά τέλος πάντων…), την στιγμή που στους εξωτερικούς είναι προεραιτική- και, φυσικά, ελάχιστοι τη φορούν. Ένα εμβόλιο δε θα επέλεγε κανείς να το κάνει μόνο αν μένει μέσα, σωστά; Κυρίως όταν μιλάμε για μια ανεξέλεγκτη, για την ώρα, πανδημία.
  3. Για ποιο λόγο έπρεπε να φτάσουμε στο έσχατο σημείο, να εκτιναχθούν τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι, προκειμένου ν’ αυξηθούν οι ΜΕΘ; Δε γινόταν το περασμένο 4μηνο, όταν τα πράγματα είχαν «ηρεμήσει», να φτιαχτούν καινούργιες ή, έστω, να αξιοποιηθούν οι ήδη υπάρχουσες για να είμαστε πιο έτοιμοι; Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν βγάζουν κανένα απολύτως νόημα: στο Αργοστόλι στην Κεφαλονιά, για παράδειγμα, υπάρχει ΜΕΘ η οποία εν μέσω πανδημίας παραμένει κλειστή!

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα είναι προφανείς και δεν αποτελούν τίποτα παραπάνω από «εύκολους» προβληματισμούς. Το γεγονός πως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί με τίποτα ένα δεύτερο lockdown που θα κατακρημνίσει σύσσωμη την οικονομία είναι απολύτως κατανοητό- και ο Κυριάκος Μητσοράκης, που ουδείς μπορεί να του προσάψει ότι δεν το προσπαθεί, ορθώς προσπαθεί ν’ αποφύγει το «μοιραίο». Όμως…

Όμως.