Γιατί συνεχίζεται το «έγκλημα» με το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας;
Βρείτε μας στο
Επικαιρότητα

Χαρμολύπη: Το εμβόλιο αργεί, όμως αυτό είναι (και) θετικό

Υπομονή, τήρηση των μέτρων και όλα θα πάνε καλά.

Είναι αυτό που περιμένουμε άπαντες. Η λύτρωση υπό τη μορφή μιας βελόνα, την οποία με περισσή χαρά θα «χτυπήσουμε» σε όποιο σημείο του σώματός μας μάς ζητηθεί, προκειμένου ν’ απαλλαγούμε οριστικά από τον εφιάλτη του κορωνοϊού.

Ο λόγος, φυσικά, για το εμβόλιο κατά του Covid-19, το οποίο φιλοδοξεί να βάλει αμετάκλητο φινάλε στην πανδημία και να δώσει την ευκαιρία στον πλανήτη ν’ «αναπνεύσει» ανακουφισμένος.

Οι Ρώσοι ισχυρίζονται πως έχουν βρει ήδη τη λύση (με τους αστερίσκους, όμως, να είναι πολλοί), την στιγμή που το εμβόλιο της Οξφόρδης αμφιρρέπει μεταξύ του “Stop” και του “Go”, λόγω των συμπτωμάτων που εμφάνισαν ορισμένοι εθελοντές.

Αρκετοί έχουν ποντάρει τις ελπίδες τους και σε αυτό που φτιάχνει η φαρμακοβιομηχανία Moderna στις ΗΠΑ, όμως ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας ξεκαθάρισε πως δε θα είναι έτοιμο πριν τις επερχόμενες εκλογές της Αμερικής.

Σύμφωνα με τους«Financial Times», η Moderna δε θα είναι σε θέση να ζητήσει από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) την κατεπείγουσα έγκριση για το εμβόλιό της πριν από τις 25 Νοεμβρίου.

Αυτή είναι η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Όμως, υπάρχει και η φωτεινή: τα αποτελέσματα των δοκιμών της Φάσης 2 είναι άκρως ενθαρρυντικά, μιας και, όπως φαίνεται, προκάλεσε την παραγωγή αντισωμάτων σε ηλικιωμένους και μόνο ένας εθελοντής εμφάνισε παρενέργειες.

Πιο συγκεκριμένα, 40 εθελοντές ηλικίας 56-70 ετών που πήραν μέρος στην συγκεκριμένη μελέτη, έλαβαν ο καθένας από δύο δόσεις του υποψήφιου εμβολίου mRNA-1273 της Moderna και όλοι τους ανέπτυξαν «εξουδετερωτικά αντισώματα» στον ιό-το είδος των ανοσοποιητικών κυττάρων που, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, θεωρούνται ικανότερα στην αναχαίτιση της μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

Τα νέα είναι δυσάρεστα μεν, με μια θετική χροιά να επικαλύπτει τα πάντα, δε.