Ένα «επιχείρημα» λιγότερο έχουν πλέον οι αρνητές της μάσκας, καθώς έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, με επικεφαλής τον Δόκτορα, Μάικλ Κάμπος, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, απορρίπτει την θεωρία ότι η χρήση της συνδέεται με την παγίδευση διοξειδίου του άνθρακα.
Αυτή είναι μία από τις θέσεις των πολέμιων της μάσκας, καθώς πολλοί υποστήριζαν πως το διοξείδιο του άνθρακα το οποίο εκπνέουμε όταν ανασαίνουμε, μένει κοντά στην στοματική και ρινική κοιλότητα, με αποτέλεσμα αυτό το δηλητήριο να μπαίνει ξανά στον ανθρώπινο οργανισμό.
Ο Δόκτωρ Κάμπος και οι συνεργάτες του αποφάσισαν να ελέγξουν πειραματικά αυτόν τον ισχυρισμό και δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο αμερικανικό πνευμονολογικό περιοδικό «Annals of Thoracic Society».
Εξέτασαν, λοιπόν, τα αποτελέσματα της χρήσης μάσκας τόσο σε υγιείς ανθρώπους όσο και άτομα που αντιμετωπίζουν Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), με μέση ηλικία τα 72 έτη.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι συνέπειες της μάσκας είναι μηδαμινές ή και αμελητέες, ακόμη κι όταν πρόκειται για άτομα με έντονα αναπνευστικά προβλήματα. Όπως υπογραμμίζουν, καταρρίπτεται πλήρως η θέση περί διοξειδίου του άνθρακα, ενώ τονίζεται πως ενδεχομένως να προκύπτει μια κάποια δυσφορία (και τίποτα παραπάνω) η ο οποία σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την μη χρήση της.
Με λίγα λόγια, το να μην χρησιμοποιείς μάσκα για να προφυλαχτείς από τον κορωνοϊό επειδή νιώθεις δυσφορία, ως επιχείρημα είναι αντίστοιχο του να μην φοράς ζώνη στο αυτοκίνητο επειδή σε… κόβει στη μέση…