Αποτέλεσε ένα από τα σημεία σύγκρουσης στον πολιτικό διάλογο όταν κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Η σπουδή να βαφτιστεί «13 σύνταξη» το έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων στους συνταξιούχους χαρακτηρίστηκε από την τότε αξιωματική αντιπολίτευση ως απόπειρα επικοινωνιακής «εξαπάτησης» των πολιτών.
Αυτός είναι και ο λόγος που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ονομαστεί έτσι το έκτακτο επίδομα που εξετάζει να καταβάλει η κυβέρνηση την περίοδο των Χριστουγέννων στους χαμηλοσυνταξιούχους. Οι όποιες αποφάσεις σχετικά με το ύψος του ποσού και το ακριβές διάστημα καταβολής θα ληφθούν το προσεχές διάστημα, ανάλογα με την πορεία που θα έχει η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα.
Όσοι είχαν κάτω από 1.000 ευρώ μεικτό συνταξιοδοτικό εισόδημα το 2012 (άθροισμα κύριων, επικουρικών και μερισμάτων) είναι οι μεγάλοι χαμένοι του συνόλου των συνταξιούχων, καθώς δεν εντάσσονται στην καταβολή αναδρομικών του Οκτωβρίου. Δεν θα τους επιστραφεί μερίδιο από τις μειώσεις των επικουρικών και την κατάργηση των δώρων και το έκτακτο επίδομα θα δοθεί για να μετριάσει το αίσθημα της αδικίας.
Σε ότι αφορά τους συνταξιούχους με εισόδημα τετραψήφιο το 2012, τα ποσά των αναδρομικών θα κατανεμηθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου ανάλογα με τις κύριες συντάξεις που λάμβαναν την περίοδο των περικοπών.
Το ύψος των αναδρομικών κυμαίνεται για κάθε συνταξιούχο από 550 έως 7.800 ευρώ μεικτά. Για παράδειγμα, στη χαμηλότερη κλίμακα (των 550 ευρώ) είναι όσοι είχαν εισόδημα 1.000 – 1.100 ευρώ. Από τα 1100 έως τα 1500 το επίδομα διαμορφώνονται στα 800 ευρώ, ενώ από τα 1500 έως τα 2000 εκτοξεύεται (περιέργως…) τα 2.600 ευρώ. Το ποσό είναι υπερδιπλάσιο (5.500) ευρώ για όσους είχαν μηνιαίο μισθό μεταξύ 2.000 και 3.000 ευρώ.
Τα μεγάλα ποσά που ξεπερνούν τις 7.000 ευρώ αφορούν κυρίως συνταξιούχους με άθροισμα συντάξεων το 2012 άνω των 3.000 ευρώ. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για διπλοσυνταξιούχους που εισπράττουν δύο ή περισσότερες κύριες συντάξεις (π.χ. χηρείας και γήρατος ή δύο γήρατος εξ ιδίου δικαιώματος από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα κ.α.) και υψηλοσυνταξιουχους του ΙΚΑ, των ΔΕΚΟ – Τραπεζών και του Δημοσίου που είχαν υψηλές και πολύ υψηλές συντάξεις το 2012.