Ραγδαία επιδείνωση στα Ελληνοτουρκικά: Απέπλευσε και πάλι το Ouc Reis
Βρείτε μας στο

Τον δρόμο της πρόκλησης φαίνεται πως επιλέγει για ακόμη μία φορά η Άγκυρα, αφού μόλις 4 ημέρες μετά την συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου όπου υποτίθεται ότι συμφωνήθηκε να δοθεί ημερομηνία για έναρξη επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οι γείτονες στέλνουν ξανά στο Αιγαίο το Oruc Reis.

«Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από ελληνικές ακτές, συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή. Καλούμε την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της. Να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της δια των οποίων υπονομεύει συστηματικά την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή»» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Ελλάδα δεν είναι δυνατό να αποδεχτεί την παρουσία τουρκικών πλοίων τόσο κοντά σε ελληνικό νησί διότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε de facto αποδοχή της θέσης του Ερντογάν ότι τα νησιά δεν έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ και άλλες ζώνες εκτός των θαλάσσιων υδάτων στα 6 μίλια από τις ακτές τους.