Βρείτε μας στο

Θα μπορούσε- αν και με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα των συνεχών άσχημων νέων, θα άγγιζε τα όρια του μακάβριου- να χαρακτηριστεί ως το χρονικό ενός προαναγγελθέντος λεκτικού «θανάτου»: από το απόγευμα της Τετάρτης που έγινε γνωστό πως ο πρωθυπουργός θ’ απευθυνθεί στον ελληνικό λαό, άπαντες γνώριζαν τι θα πει. 

Με δεδομένο πως σήμερα Πέμπτη (22/10) καταγράφηκε νέο διπλό θλιβερό αρνητικό ρεκόρ με 882 κρούσματα, την στιγμή που ακόμα 15 συμπολίτες μας έχασαν την ζωή τους, απλά περιμέναμε να επιβεβαιωθούν οι φήμες.

Όπερ και εγένετο: ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του γνωστοποίησε πως πλέον η χρήση της μάσκας γίνεται υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, ενώ επεβλήθη απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:30 μέχρι και τις 05:00 στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές.

Είπε συγκεκριμένα ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας:

«Στη νέα επίθεση του κορωνοϊού, λοιπόν, και ύστερα από τις εισηγήσεις των ειδικών, απαντάμε με δύο νέα μέτρα: Πρώτον, σε περιοχές με επικίνδυνη αύξηση κρουσμάτων, αυτές των επιπέδων 3 και 4, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5.00 το πρωί. Εξαιρούνται, βέβαια, όσοι εργάζονται τη νύχτα και τα περιστατικά έκτακτης ανάγκης. Στόχος, να μειωθούν οι μετακινήσεις και οι βραδινές συναθροίσεις, που ευνοούν την μετάδοση του ιού…

Δεύτερον, η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική παντού. Όχι μόνο σε κλειστούς αλλά και σε ανοιχτούς χώρους. Γιατί ο κορωνοϊός καραδοκεί παντού, χωρίς να περιμένει στην είσοδο ενός καταστήματος. «Δεν τρώει πόρτα», για να μιλήσω στη γλώσσα των νεότερων. Για να το πω με απλά λόγια, και στο καφέ ή στο εστιατόριο θα μπαίνουμε, στο εξής, με μάσκα. Την οποία θα αφαιρούμε μόνο όταν καθόμαστε στο τραπέζι. Και βέβαια εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση των ορθίων σε εσωτερικές αίθουσες. Θα το επαναλάβω: Η μάσκα είναι το εμβόλιο πριν το εμβόλιο….» 

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει μετά την ανακοίνωση των 2 νέων μέτρων...

Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20' στο κενό (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20′ στο κενό (Pics)

Τα νέα μέτρα, εξυπακούεται, είναι προς την σωστή κατεύθυνση- όσο κι αν μας «ξεβολεύουν» σε έναν βαθμό. Και ορθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να προβεί στην εφαρμογή τους από το προσεχές Σάββατο στις 06:00. Ωστόσο…

Ωστόσο υπάρχει ένα εύλογο ερώτημα το οποίο γεννάται: για ποιον λόγο έπρεπε να φτάσουμε στα 882 κρούσματα ημερησίως (μια αύξηση, δηλαδή, πάνω από 30% μέσα σε μόλις μία εβδομάδα!) προκειμένου να εφαρμοστεί η χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους;

Οι εμπειρογνώμονες έχουν πολλάκις τονίσει (κάτι που επανέλαβε και ο πρωθυπουργός σήμερα) πως η μάσκα είναι «το εμβόλιο πριν το εμβόλιο», ο καλύτερος τρόπος να προστατευτούμε από τον ιό, καθώς αν τη φοράνε δύο άτομα και ο ένας είναι φορέας κορωνοϊού, οι πιθανότητες να κολλήσει και τον άλλον είναι πολύ λίγες.

Για ποιο λόγο, λοιπόν, δεν είχε αποφασιστεί από τις αρχές ακόμα του δεύτερου κύματος (ας πούμε χοντρικά από τα τέλη Αυγούστου- αρχές Σεπτέμβρη) η καθολική χρήση της μάσκας; Γιατί έπρεπε να φτάσουμε σ’ ένα πολύ δυσάρεστο νούμερο, στις παρυφές των 1000 κρουσμάτων τη μέρα, για να εφαρμοστεί το απλούστατο αυτό μέτρο;

Ο Μητσοτάκης έχει δίκιο όταν τονίζει το προφανές: ναι, ο λόγος που παρατηρείται αυτή η «έκρηξη» κρουσμάτων τελευταία έχει να κάνει και με το γεγονός πως, πλέον, διενεργούνται σχεδόν 25.000 τεστ τη μέρα, την στιγμή που στο πρώτο κύμα γίνονταν μετά βίας 4-5000.

Όμως, δε θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι πολύ καλύτερα αν ήταν επιβεβλημένο το να φοράμε παντού μάσκα εδώ και 1.5 μήνα; Δε θα είχε περιοριστεί, έστω και λίγο, η περαιτέρω διασπορά του ιού; Δε θα τρενάραμε ελαφρώς τον «καλπασμό» του Covid-19;

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει μετά την ανακοίνωση των 2 νέων μέτρων...

Και, να το τονίσουμε, το να φοράμε μάσκα τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους δεν είναι ένα σκληρό μέτρο που κατακρημνίζει την οικονομία, οπότε θα είχε μία λογική βάση το να το καθυστερήσουμε όσο μπορούμε, ούτως ώστε να μην πληγούν περαιτέρω οι (ήδη τσακισμένοι) τομείς όπως η εστίαση- όχι.

Δεν είναι ότι θα είχαμε ένα δεύτερο lockdown, το οποίο πρέπει πάση θυσία να «μεταφερθεί» στο- εγγύς, έστω- μέλλον, για να σώσουμε ό,τι σώζεται.

Μιλάμε για το πιο «εύκολο» μέτρο, εκείνο που το μόνο… κακό που κάνει είναι το ότι ενοχλεί, μετά από κάποια ώρα, εκείνον που τη φοράει. Τι είναι, όμως, λίγη (ή, να το δεχτούμε, αρκετή) ενόχληση μπροστά στο STOP στην πανδημία;

Αν δε βοηθήσουμε όλοι μας στο να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, τα πράγματα θα γίνουν λίαν συντόμως πολύ πιο ερεβώδη και, μάλιστα, άμεσα.

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει μετά την ανακοίνωση των 2 νέων μέτρων...

Και είναι πολύ κρίμα αυτό, καθώς πράγματι η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα από πολλές χώρες παγκοσμίως. Και, όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός, για πρώτη φορά φαίνεται ξεκάθαρα φως στο βάθος του τούνελ: το εμβόλιο δε θ’ αργήσει πάρα πολύ ακόμα.

Γι’ αυτό, πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα και σε μερικούς μήνες όλα θα είναι απείρως καλύτερα. Μέχρι τότε…

Μέχρι τότε, να φοράτε την μάσκα σας.