«Κάντε το πριν να είναι αργά»: Η πολύ δύσκολη απόφαση για τον κορωνοϊό που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση
Βρείτε μας στο

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, που επικαλούνται δικές τους πηγές και ρεπορτάζ, τα πρώτα μηνύματα από τις δοκιμές του εμβολίου κατά του κορωνοϊού που πραγματοποιούνται από καθηγητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, για λογαριασμό της εταιρείας AstraZeneca, είναι ενθαρρυντικά.

Ωστόσο το δημοσίευμα δεν σχολίασαν εκπρόσωποι του πανεπιστημίου ή της εταιρείας, παρά το σχετικό ερώτημα που έθεσε το πρακτορείο Reuters.

Πάντως η εφημερίδα τονίζει τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών είναι ότι το πειραματικό εμβόλιο ενεργοποιεί προστατευτικά αντισώματα και λεμφοκύτταρα στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, κάνοντας λόγο για πληροφορίες από δύο άτομα που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα εντός των εργαστηρίων.

Αν και από τα συγκεκριμένα στοιχεία προκύπτει αισιοδοξία για το σχετικά άμεσο μέλλον, οι Financial Times ξεκαθαρίζουν προς αποφυγή παρεξηγήσεων πως τα θετικά τεστ ανοσογονικότητας δεν αποτελούν και απόλυτη εγγύηση ότι το εμβόλιο θα αποδειχθεί αποτελεσματικό στους ηλικιωμένους, για την μάχη κατά του κορωνοϊού ή ότι δεν θα προκύπτουν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Επομένως δεν έχει έρθει ακόμη ώρα για πανηγυρισμούς, ειδικά αυτή την περίοδο που ο Covid 19 γνωρίζει νέα έξαρση, αλλά τουλάχιστον υπάρχει μια αχτίδα αισιοδοξίας.