Το «Ένοχο Μυστικό» του Alpha για την κομμένη εκπομπή του Σρόιτερ με καλεσμένο τον Πετράκο
Βρείτε μας στο

Περίπου 2,5 χιλιάδες σχόλια (στη συντριπτική πλειονότητά τους απόδοσης συγχαρητηρίων) και 23 χιλιάδες κοινοποιήσεις έχει το περιβόητο πια βίντεο που ανέβασε στην προσωπική σελίδα του στο Facebook ο Γρήγορης Πετράκος την 28η Οκτωβρίου.

Ο ντόρος που έγινε κατέστησε πολυαναμενόμενη την εκπομπή «Tiktalk» του Αντώνη Σρόιτερ που είχε προγραμματιστεί για το βράδυ της Πέμπτης στον Alpha. Πλήθος κόσμου είχαν εκ των ενδείξεων βουλιάξει αναπαυτικά στον καναπέ τους για να παρακολουθήσουν το «μπρα ντε φερ» του γνωστού τραγουδιστή και του γιατρού Φαίδωνα Βόβολη με τον λοιμοξιωλόγο Νικόλα Σύψα – τις δύο τρόπο τινά αντίθετες δηλαδή απόψεις για την πανδημία του covid-19.

Αντί για τον Σύψα, τον Βόβολη και τον Πετράκο, οι τηλεθεατές είδαν, έκπληκτοι, τον Χάρισον Φορντ και την Μισέλ Φάιφερ στο εξαιρετικό – αλλά όχι επίκαιρο – ψυχολογικό θρίλερ «Ένοχο Μυστικό». Ή μήπως ήταν πιο… επίκαιρο από ποτέ;

Ο Alpha αποφάσισε να δώσει βήμα σε μια άποψη που στο επίμαχο βίντεο του καλλιτέχνη εκφράζεται ως «δεν θεωρώ τον επιστημονικό τρόπο σκέψης προνόμιο μιας ελίτ επιστημόνων, αλλά βασισμένο πρωτίστως στη λογική και την καθαρή διάκριση». Η εκπομπή γυρίστηκε πριν από ένα μήνα, όταν τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα ήταν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα – και για άγνωστους ακόμα λόγους είχε αποφασιστεί να τεθεί η προβολή της σε αναμονή.

Τι συνέβη και δεν έπαιξε ποτέ; Από το διαφημιστικό του trailer που ανάρτησε στη σελίδα του ο Αντώνης Σρόιτερ μπορούμε να εικάσουμε τους λόγους. Είτε ο Alpha πιθανόν φοβήθηκε την κυβερνητική και επιστημονική κατακραυγή, καθώς το debate άρνησης (ή όχι) των μέτρων είχε γίνει ήδη viral, είτε ο ίδιος ο δημοσιογράφος αντιλήφθηκε εκ των υστέρων ότι η εκπομπή του δεν θα προσέφερε ακριβώς… πολύτιμες υπηρεσίες στη δημόσια υγεία.

«Θεωρίες συνομωσίας, γιατροί αρνητές του ιού και της μάσκας, καλλιτέχνες που βλέπουν σατανικά σχέδια πίσω από την πανδημία, και ο λοιμωξιολόγος Ν. Σύψας, να βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Στο Tik Talk, σήμερα τα μεσάνυχτα, στον Alpha», ήταν ο τρόπος με τον οποίο προλόγισε ο παρουσιαστής την εκπομπή, παίρνοντας ουσιαστικά θέση με ομολογουμένως άκομψο τρόπο κατά των προσκεκλημένων του.

Το λάθος δεν έγινε χθες με τον Alpha με το κόψιμο της εκπομπής, το λάθος έγινε πριν από καιρό, όταν εγκρίθηκε η ιδέα να αμφισβητήσει ένας καλλιτέχνης – με ήδη εκπεφρασμένη πολλάκις την άποψη του επί του θέματος – τον επιστημονικό χειρισμό της υγειονομικής κρίσης. Ατάκες όπως η προαναφερόμενη, περί λογικής βάσης στον επιστημονικό τρόπο σκέψης, αλλά και το συμπέρασμα ότι «ο ιός δεν μεταδίδεται από ασυμπτωματικούς φορείς», ήταν από μόνες τους λόγος για να απορριφθεί η συμμετοχή ενός τραγουδιστή σε μια εκπομπή για τον κορωνοϊό.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Ο Πετράκος δεν προσκλήθηκε να μιλήσει για το αν έπρεπε να απολυθεί ο Άμπελ Φερέιρα από τον ΠΑΟΚ, αλλά για ένα μείζον υγειονομικό ζήτημα, σε μια εποχή που η πειθαρχία των πολιτών στη τήρηση των μέτρων θεωρείται από τους επιστήμονες ως το μοναδικό όπλο για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Αυτό που μας λέει μέσες άκρες στο βίντεο ο καλλιτέχνης (και θα βλέπαμε στην εκπομπή του Alpha) είναι ουσιαστικά ότι η επιστημονική κατάρτιση, οι πολύχρονες σπουδές, οι διατριβές η εμπειρογνωμοσύνη και όλα όσα χρειάζεται ένας λοιμοξιωλόγος για να καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα σε σχέση με τον Sars-Cov-2 είναι… ψιλά γράμματα μπροστά στην «κοινή λογική». Με λίγα λόγια ο καθένας μπορεί να διαμορφώσει τη δική του «κοινή λογική», να αμφισβητήσει τα ευρήματα της επιστήμης και να κάνει του κεφαλιού του, τηρώντας κατά το δοκούν τα μέτρα που συμβαδίζουν με αυτήν.

Ο καθένας μας έχει συναντήσει αυτό το τελευταίο οχτάμηνο γιατρούς άλλων ειδικοτήτων που είναι μετριοπαθείς, περιμένουν ενδείξεις και εξελίξεις για να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα σε σχέση με τον covid-19, αλλά πάνω απ’ όλα δεν αμφισβητούν τη διάσταση της πανδημίας και δεν υποτιμούν τον κίνδυνο για τις ζωές ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, από έναν ιό (που σε αντίθεση με τη γρίπη) δεν υπάρχει εργαστηριακός τρόπος αντιμετώπισής του.

Με το χειρισμό του ο Alpha έδωσε νέο πάτημα σε όλες αυτές τις θεωρίες και τους θιασώτες τους, που ισχυρίζονται πια ότι το κόψιμο της εκπομπής είναι απτή απόδειξη ότι κάποιοι δεν θέλουν να λάμψει η… αλήθεια. Αυτό που περιμένουμε βέβαια ακόμα να μας πουν είναι ποια είναι αυτά τα συνομωτικά κέντρα και με πιο κίνητρο απεργάστηκαν και εφάρμοσαν αυτά τα σχέδια τρομολαγνείας, αλλά και για ποιον λόγο οι πιο διάσημοι αρνητές των περιοριστικών μέτρων – ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μπόρις Τζόνσον – σήμαναν άτακτη υποχώρηση με την ουρά στα σκέλια, όταν πια οι εξελίξεις είχαν εκθέσει (μάλλον ανεπανόρθωτα όπως θα αποδειχτεί την ερχόμενη Τρίτη…) τις απόψεις τους.