Αν υποθέσουμε ότι ο Γρηγόρης Πετράκος είχε ένα «Α» κοινό πριν από τη δημοσιοποίηση του πολύκροτου βίντεο για την covid-19, μετά απ’ αυτήν ένας πιο ακριβής χαρακτηρισμός θα ήταν το «fan club».
Δεν είναι οι σχεδόν 25.000 κοινοποιήσεις και τα πολυάριθμα αποθεωτικά σχόλια αλλά η πανθομολογούμενη διαπίστωση ότι τα ευήκοα ώτα στα λεγόμενα του γνωστού τραγουδιστή είναι ανάμεσα μας πολλά – ενδεχομένως και… απελπιστικά πολλά. Οι περισσότεροι θιασώτες των ισχυρισμών του θεωρούν πια ότι μιλούσαν στο βρόντο και επιτέλους η φωνή τους ακούστηκε μέσω του Γρηγόρη Πετράκου και της διατράνωσης (επιτέλους) της αλήθειας για το συνωμοτικό παιχνίδι που παίζουν στις πλάτες της ανθρωπότητας κάποια σκοτεινά κέντρα.
Θα περιμένουμε με ανυπομονησία να μάθουμε ποια ακριβώς είναι αυτά τα κέντρα, με ποιο τρόπο και ποιο κίνητρο στήθηκε αυτή η παγκόσμια κομπίνα, αλλά έως τότε ας εξετάσουμε το βαθμό αξιοπιστίας στις αναλύσεις του γνωστού τραγουδιστή, που έχουν πυροδοτήσει ολόγυρα μας ατάκες του στιλ «εγώ σας τα ‘λεγα».
Κατ’ αρχάς να πούμε ότι το βίντεο είναι γεμάτο ανακρίβειες. Μεγαλύτερη από το «ο επιστημονικός τρόπος σκέψης είναι πρωτίστως βασισμένος στη λογική», που ειπώθηκε για να εξομοιώσει τον Χ Τσιόδρα με τον φούρναρη της γειτονιάς δεν υπάρχει. Αλλά ας παραβλέψουμε το «ιδεολογικό» περίβλημα των ισχυρισμών (χρειαζόταν ένα τέτοιο ένας τραγουδιστής που μιλά σαν επιστήμονας για μια πανδημία) και ας κάνουμε τσεκ σε κάποια επί μέρους στοιχεία, που ακούσια μάλλον είναι παραποιημένα σε βαθμό επικινδυνότητας.
Λέει λοιπόν ο κ. Πετράκος ότι ο φετινός αριθμός των θανάτων δεν διαφέρει από προηγούμενες χρονιές, καταλήγοντας στο «αν λοιπόν κανείς δε μας είχε πληροφορήσει ότι υπάρχει μια επιδημία, εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν θα είχαμε καταλάβει τίποτα». Ξεχνάει βέβαια τεχνηέντως κάτι πολύ βασικό. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές που επικαλείται, τη φετινή είχαμε lock down σχεδόν όλο τον κόσμο, το οποίο δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε ακόμα πόσες ζωές γλίτωσε, αλλά σίγουρα μόνο στην Ιταλία μπορεί κανείς να φανταστεί ότι ήταν πάρα πολλές. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει πάντως λόγο για «εκατομμύρια».
Με ανάλογη παράλειψη κάνει ο τραγουδοποιός και όταν αναφέρεται στους θανάτους από γρίπη, συγκρίνοντας την εποχική πνευμονική ίωση με τον κορωνοϊό. Τα επίπεδα θανάτων από γρίπη είναι πράγματα υψηλά τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς όμως lockdown, μάσκες και μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Επιπλέον, στην ανάλυση του βίντεο παραβλέπεται το γεγονός πως στη περίπτωση της γρίπης διαθέτουμε λειτουργικό εμβόλιο. Όπως ανέφερε μάλιστα ο ΕΟΔΥ στη σχετική έκθεση του για την περίοδο 2018-19, η πλειοψηφία των ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη οι οποίοι νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ή κατέληξαν, δεν είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, ενώ ανήκαν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για την οποία συστήνεται ο εμβολιασμός. Η covid-19 πήρε πανδημικές διαστάσεις ακριβώς επειδή δεν υπάρχει εμβόλιο, όχι επειδή έχει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας π.χ. από την H1N1.
Σε άλλο σημείο ο Γρηγόρης Πετράκος μας λέει ότι «τα lockdown δεν επηρεάζουν τις επιδημίες, παρά μόνο έχουν σκοπό να μαλακώσουν την απότομη καμπύλη της μετάδοσης». Κάτι που είναι βέβαια ολότελα εσφαλμένο. Προφανέστατα τα μέτρα που οδηγούν στον περιορισμό της διασποράς επηρεάζουν την εξέλιξη μιας πανδημίας, από τη στιγμή που μειώνουν δραστικά τον αριθμό κρουσμάτων και δίνουν το χρόνο στα συστήματα υγείας των χωρών να ανασάνουν. Αν δεν είχε γίνει το lockdown της άνοιξης και ο δείκτης μετάδοσης ακολουθούσε ρυθμούς Ιταλίας, καμία θερμοκρασία, όσο υψηλή και αν ήταν, δεν θα ήταν σε θέση να αναγάγει εκείνο το επιδημικό κύμα σε πρώτο και όχι σε κάτι… μόνιμο, έως του μολυνθεί η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού.
Τέλος, σε ότι αφορά τον ισχυρισμό ότι τα ασυμπτωματικά άτομα μεταδίδουν σπάνια τη νόσο, βάσει «τριών μελετών που έφτασαν στον ΠΟΥ», πρόκειται για διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Η επίμαχη δήλωση έγινε από την Αμερικανίδα Επιδημιολόγο του ΠΟΥ, Μαρία Βαν Κερκόβε, η οποία έσπευσε να ξεκαθαρίσει τη θέση της μετά την αναστάτωση που προκάλεσαν οι δηλώσεις της στα social media.
Στη συμπληρωματική τοποθέτησή της τόνισε ότι οι δηλώσεις της παρερμηνεύτηκαν, καθώς στην εν λόγω συνέντευξη Τύπου αναφερόταν σε μια υποκατηγορία μελετών και όχι για τα περιστατικά της νόσου παγκοσμίως, προσθέτοντας ότι ΠΟΥ δεν αναθεωρεί τη θέση του σχετικά με την ασυμπτωματική μετάδοση της νόσου.
Καλό είναι να είμαστε ανήσυχοι, ενίοτε σκεπτικιστές και φυσικά να ακούμε διαφορετικές απόψεις, ακόμα καλύτερο είναι όμως να φιλτράρουμε αυτές τις απόψεις.
Ιδίως όταν πρόκειται για τόσο βαρυσήμαντες θέσεις, όπως αυτές του Γρηγόρου Πετράκου, που έχουν άμεσο αντίκτυπο στη δημόσια υγεία, είναι μάλλον πιο σημαντικό να είμαστε λεπτολόγοι απ’ ότι συνομωσιολόγοι.