Το σημερινό είναι light: Οι 2 μεγάλες αλλαγές αν εφαρμοστεί το lockdown που θέλουν οι επιδημιολόγοι
Βρείτε μας στο
Επικαιρότητα

Το σημερινό είναι light: Οι 2 μεγάλες αλλαγές αν εφαρμοστεί το lockdown που θέλουν οι επιδημιολόγοι

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι όταν στο μέλλον θα μιλάμε για lockdown θα αναφερόμαστε σε αυτό της άνοιξης του 2020

Αύριο (Σάββατο) συμπληρώνεται μία εβδομάδα από την επιβολή του δεύτερου lockdown, ωστόσο τα δείγματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, η διασπορά του ιού είχε ξεφύγει το προηγούμενο διάστημα και η κουβέντα για το αν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα είναι ήδη στο τραπέζι.

Την Πέμπτη η χώρα ξεπέρασε το φράγμα των 3.000 ημερήσιων κρουσμάτων, σημειώνοντας ακόμη δύο θλιβερά ρεκόρ, με τους διασωληνωμένους να αυξάνονται σε 310 και τους νεκρούς από Covid-19 σε 50 σε ένα 24ωρο.

Φυσικά τα αποτέλεσμα του δεύτερου lockdown θα αρχίσουν να φαίνονται σε διάστημα δύο εβδομάδων από την επιβολή του, ωστόσο οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες και ο λόγος έχει να κάνει ξεκάθαρα με την κίνηση που παρατηρείται στους δρόμους και την ελλιπή προσήλωση αρκετών πολιτών στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού ότι το νέο lockdown δεν έχει καμία σχέση με αυτό της άνοιξης, σε ότι αφορά το βαθμό εγκλεισμού στο σπίτι μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες για παράδειγμα η αυτοψία Εποπτών Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Αττικής στους σταθμούς Μετρό και ΗΣΑΠ στην Ομόνοια διαπίστωσε «συνθήκες συγχρωτισμού» και στο Μετρό και στον Ηλεκτρικό ακόμα και στις αποβάθρες και μάλιστα όχι σε ώρα αιχμής (9:45 το πρωί).

«Η συχνότητα των δρομολογίων τη στιγμή του ελέγχου, ήταν για το ΜΕΤΡΟ και τον ΗΣΑΠ 4 λεπτά και 9 λεπτά αντίστοιχα», ανάφεραν οι επόπτες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι είναι αναγκαία η πύκνωση των δρομολογίων και οι προσλήψεις προσωπικού.

Συγχρωτισμός παρατηρείται και έξω από Δημοτικά Σχολεία, ανάμεσα στους γονείς που προσέρχονται για να πάρουν τα παιδιά τους. Αναγκαίο κακό, όπως και στα Μ.Μ.Μ.; Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν οι πολίτες που βγαίνουν έξω για τα απολύτως απαραίτητα, αλλά και αυτοί που ψάχνουν ευκαιρία για να σουλατσάρουν χωρίς κάποιο συγκεκριμένο σκοπό (ο Γιώργος Παπαδάκης δήλωσε στο «Πρωινό μου» ότι δέχεται προτάσεις από γείτονες να βγάλουν βόλτα εκείνοι τα δύο σκυλιά του μετά τις 9 το βράδυ!), επιδεικνύοντας απειθαρχία στις κυβερνητικές και επιστημονικές οδηγίες.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Η επιδημιολόγος Αθηνά Λινού, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε για τη θέση της (υπερκομματικής) Υπουργού Υγείας, λόγω των διορατικών προβλέψεών της έως τώρα, το έθεσε ως εξής: «Ο κόσμος δεν συμμετέχει στα μέτρα με την καρδιά του, το βλέπει σαν τιμωρία». Πρόσθεσε ότι αυτό που βλέπουμε είναι η κορυφή του παγόβουνου και όχι η πραγματικότητα, «καθώς τα κρούσματα είναι πάρα πολλά» και εξέφρασε την ανάγκη για ένα «ουσιαστικό lockdown» και «όχι αυτό που βιώνουμε σήμερα». Προέβλεψε μάλιστα ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στο τέλος της καραντίνας θα είναι πάνω από 1.200 και όχι κάτω από 1.000, όπως εκτιμάται από την επιστημονική κοινότητα.

Τι ζητούν με τον όρο «ουσιαστικό lockdown η κυρία Λινού και οι συνάδελφοί της επιδημιολόγοι; «Πραγματικό lockdown είναι μένω σπίτι και βγαίνω μόνο για τα απολύτως απαραίτητα, φάρμακα και σούπερ μάρκετ. Αν μπορώ, μάλιστα, χρησιμοποιώ υπηρεσία delivery για το σούπερ μάρκετ», σκιαγράφησε η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, προτείνοντας και την «κοινωνική φούσκα» ως αποτελεσματικό μέτρο για την ανάσχεση του ιού.

«Κοινωνική φούσκα», ή «φούσκα κορωνοϊού» σημαίνει ότι κάθε άνθρωπος θα συναναστρέφεται ελάχιστα και συγκεκριμένα άτομα. Η κάθε φούσκα αποτελείται από μία μικρή ομάδα ατόμων, οι οποίοι έχουν συμφωνήσει να συναντιούνται μόνο μεταξύ τους και να ακολουθούν τους ίδιους υγειονομικούς κανόνες. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό το μέτρο βοηθάει στη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού και ότι ο μέγιστος αριθμών ατόμων σε κάθε «φούσκα» πρέπει να είναι μάξιμουμ το 10.

Η κα Λινού τόνισε ότι στην Επιτροπή «υπάρχουν εξαίρετοι κλινικοί γιατροί, αλλά δεν είναι επιδημιολόγοι». Αν ήταν η ίδια Υπουργός Υγείας, πιθανότατα θα ήταν ήδη κλειστά τα δημοτικά, εφόσον είχαν γίνει μελέτες και τα απαραίτητα τεστ, ώστε να υπάρχει εικόνα της διασποράς στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης, όπως άφησε να εννοηθεί, δεν θα είχαμε αυτή την εικόνα στα Μ.Μ.Μ., καθώς «δεν τηρείται η απόσταση του 1,5 μέτρου».

Βέβαια, η θεωρία από την πράξη απέχει παρασάγγας σε τόσο ακραίες συνθήκες, που η οικονομία στενάζει υπό το βάρος των περιοριστικών μέτρων και το ζητούμενο είναι κατά πόσο ρεαλιστικά είναι όλα αυτά. Ο κόφτης στα sms ώστε να υπάρχει ένα όριο μετακινήσεων στο κάθε άτομο είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν μπορεί να εφαρμοστεί τεχνικά, ενώ και η κοινωνική φούσκα δεν μπορεί να επιβληθεί μέσω νόμου, παρά μόνο να υποκινηθεί μέσω συστάσεων.

Πιθανόν θα μπορούσαν αυτή τη φορά να είχαν γίνει σαφώς περισσότερα σε επίπεδο καμπάνιας και σίγουρα κάτι καλύτερο σε ότι αφορά την κατάσταση στα Mέσα Μαζικής Μεταφοράς. Το σίγουρο είναι ότι εάν εφαρμοστεί το «lockdown χωρίς παραθυράκια» που θέλουν οι επιδημιολόγοι τα κρούσματα θα πέσουν, όμως η πίεση στους ήδη ταλαιπωρημένους πολίτες θα ανέβει σε επικίνδυνα επίπεδα.