Ιωάννα, γι' αυτό ντρέπεσαι;
Βρείτε μας στο

Πρόσωπα όπως η Ιωάννα Τούνη που δεν περπάτησαν χιλιόμετρα στον χώρο της σόουμπιζ για να φτάσουν σε τέτοια επιτυχία, μπαίνουν εύκολα στο στόχαστρο, ακόμα κι όταν δε φταίνε.

Πρόσωπα όπως η Τούνη, που επέλεξαν να ζουν σε έναν σφόδρα σεξιστικό κόσμο που αντιμετωπίζει τις γυναίκες πρωτίστως για το σώμα τους και μετά για όλα τα υπόλοιπα, γίνονται εύκολα θυσία στον βωμό της ανάγκης όλων στα social media να το παίξουν ανώτεροι ηθικά, να γίνουν ένα με το ρεύμα, να ανήκουν τέλος πάντων σε ένα φαντασιακό/ιδεατό σύνολο.

Το καλοκαίρι που βγήκε να μιλήσει για το προσωπικό της βίντεο που διέρρευσε εν αγνοία και παρά τη θέλησή της, για πολλούς ήταν η υπαίτια και όχι το ξεκάθαρο θύμα. Όπως προσφάτως στο Περού βγήκε απόφαση ότι γυναίκες που φοράνε κόκκινα εσώρουχα φταίνε αν βιαστούν, κάπως έτσι αντιμετωπίστηκε κι αυτή.

Τώρα πάλι βρίσκεται στο επίκεντρο για μια ατάκα της που σε μια στείρα ανάγνωση είναι τραγική, υποτιμητική και παντελώς λανθασμένη.

«Τα 800 ευρώ είναι αστεία για τις επιχειρήσεις. Οι τεμπέληδες χαίρονται προφανώς τώρα που τα παίρνουν» μεταφέρεται σε όλες τις ιστοσελίδες και λογικά βασίζονται στο κείμενο του On Time όπως ακριβώς δημοσιεύτηκε. Ή και όχι.

Στην πρώτη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μια αστοχία ή μια ηθελημένη παραποίηση, στην δεύτερη με μια από τις κλασικές παραποιήσεις των ιστοσελίδων στην Ελλάδα που τα πάντα μέσα τους ορίζονται από το κλικ.

Να δούμε όμως λίγο λογικά αυτό που μεταδίδεται; Δεν ξέρω τι γνώμη έχει ο καθένας για την Τούνη, αλλά ας πάρουμε ως δεδομένο ότι δεν είναι ηλίθια ή τυφλωμένη από ματαιοδοξία ώστε να θέλει να την συζητούν no matter what.

Ας έχουμε ως βάση ότι είναι μια νορμάλ κοπέλα, με μια νορμάλ αντίληψη. Γιατί λοιπόν να θέλει μια τέτοια κοπέλα, η οποία κιόλας έχει δεχτεί προσφάτως τεράστια υποστήριξη για το βίντεο, να πει πως όσοι θα πάρουν το επίδομα και μπαίνουν σε αναστολή, είναι τεμπέληδες; Για ποιο λόγο να πυροβολήσει τα πόδια της;

Στο δικό μου μυαλό και στην προσπάθεια μου να δώσω το πλεονέκτημα της αμφιβολίας σε αυτό το άτομο και να μη μείνω στην πρόχειρη ανάγνωση, βλέπω ένα ρηματάκι που κάνει τεράστια διαφορά στα λεγόμενα της.

«Μόνο οι τεμπέληδες χαίρονται με τα 800 ευρώ» είπε. Άρα δεν εννοεί ότι όσοι πάρουν το επίδομα είναι τεμπέληδες. Εννοεί ότι όσοι απ΄αυτούς που το παίρνουν, χαίρονται που το παίρνουν, σημαίνει πως δεν τους αρέσει και πολύ να δουλεύουν και να βγάζουν τα λεφτά τους με τον κόπο τους, άρα είναι τεμπέληδες.

Αυτή είναι κατ΄εμέ η ανάγνωση των λεγομένων της και αυτό που αξίζει σε ένα άτομο που, όσα και να έχει κανείς να της προσάψει, δεν πιστεύω ότι θα ήταν τόσο κοινωνικά ανάλγητη για να πει κάτι τόσο κραυγαλέα άστοχο.

Ίσως όμως αυτό να της γίνει πάθημα για το πού επιλέγει να δώσει συνεντεύξεις και το τι απαντά, γνωρίζοντας πως όλοι ψάχνονται από το παραμικρό για να αλλοιώσουν την πραγματικότητα.

Ας της γίνει μάθημα όταν χαίρεται που αναρτούν θέματα ιστοσελίδες για τα σωματικά της προσόντα και είναι οι ίδιες ιστοσελίδες που αυτή τη στιγμή την στοχοποιούν και την επικρίνουν.

Το έχει πει ο λαός: όποιος μπλέκεται με τα πίτουρα, τον τρώνε οι κότες…