Το θαύμα της Μαδρίτης: Τα 2 πρωτοποριακά μέτρα που έριξαν τα κρούσματα 70% με ανοιχτή την οικονομία

Υπάρχει μια μεγάλη μητρόπολη που ακολουθεί εντελώς αντίθετη πορεία μέσα στην πανδημία σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ολόκληρη η Ευρώπη εισήλθε στο φθινόπωρο με μια χαλαρότητα αναφορικά με τα ζητήματα του κορωνοϊού και όσο το φθινόπωρο εξελισσόταν, τόσο πιο δύσκολη άρχισε να γίνεται η κατάσταση. Τελικά, οι ευρωπαϊκές κοινωνίες βρέθηκαν να τρέχουν και να μην φτάνουν.

Ωστόσο υπάρχει μια πόλη της Ευρώπης που ακολούθησε αντίθετη διαδρομή. Εκεί, στα τέλη Σεπτέμβρη, τα κρούσματα είχαν φτάσει τα 813 ανά 100.000 κατοίκους. Πλέον, δυο μήνες μετά και ενώ τα κρούσματα αυξάνονται σε όλες τις μητροπόλεις της Ευρώπης, εκεί μειώνονται: πλέον έχουν εδραιωθεί στα 152 ανά 100.000 κατοίκους.

Πρόκειται για την Μαδρίτη, την πρωτεύουσα της Ισπανίας, η οποία ταυτόχρονα σφύζει από ζωή και αυτό μοιάζει να είναι και το πιο παράδοξο! Η Μαδρίτη έχει καταφέρει να περιορίσει τα κρούσματα χωρίς να μπλοκάρει όλη την οικονομία, χωρίς να επιβάλλει ένα μαζικό λοκ ντάουν, χωρίς να έχει κλείσει μαγαζιά και κινηματογράφους.

Οι κάτοικοι φυσικά κυκλοφορούν με μάσκες στους δρόμους και πολλοί εξ’ αυτών κάθονται στους ανοικτούς χώρους των καφέ και των ρεστοράν και πίνουν ένα κρασί ή ένα ρόφημα. Πως τα έχει καταφέρει όμως η Μαδρίτη όλα αυτά;

Η 42χρονη Ιζαμπέλ Ντίαζ Αγιούζο, που είναι η επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της Μαδρίτης, έχει εφαρμόσει μια σειρά από μέτρα πρωτοποριακά γύρω από την πανδημία. Η διαχείρισή της την έχει μετουσιώσει σε ένα από τα μελλοντικά αστέρα της πολιτικής σκηνής της Ισπανίας, με πολλούς αναλυτές να προβλέπουν πως σύντομα θα διεκδικήσει την ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος (PP) στο οποίο ανήκει. Για αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα, η Αγιούζο έχει θέσει σε εφαρμογή δύο βασικά μέτρα.

Το πρώτο έχει να κάνει με την διενέργεια μαζικών rapid test, τα οποία η μαδριλένικη κυβέρνηση παρήγγειλε στα τέλη Σεπτέμβρη. Έτσι, οι ιατρικές αρχές βρέθηκαν σε θέση να εντοπίζουν τα κρούσματα πολύ πιο γρήγορα και να απομονώνονται οι ασθενείς πιο έγκαιρα. Με αυτόν τον τρόπο, ο ιός σταματούσε να εξαπλώνεται με πιο αποτελεσματικό τρόπο σε σχέση με τις περιοχές που βασίστηκαν μόνο στα μοριακά τεστ για covid.

Και αν διάφοροι γιατροί εξέφρασαν την αβεβαιότητά τους για το αν τα rapid test μπορούν να είναι ακριβή ως προς τις προβλέψεις τους, οι Μαδριλένοι γιατροί επιβεβαίωσαν πως η εγκυρότητά τους είναι εντυπωσιακή.

Το δεύτερο μέτρο της Αγιούζο είχε να κάνει με την απομόνωση γειτονιών και όχι όλης της πόλης μαζί. Έτσι δίνεται η δυνατότητα, το λοκντάουν να είναι ακόμα πιο σκληρό και πειθαρχημένο καθώς αφορά λίγους ανθρώπους χωρίς ταυτόχρονα να διαταράσσεται όλη η πόλη.

Με άλλα λόγια, μόλις παρατηρηθεί αύξηση κρουσμάτων σε μια συνοικία, κλείνουν τα δημόσια πάρκα και οι παιδικές χαρές, επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας και εν τέλει η τακτική αποδίδει: μόλις την περασμένη Παρασκευή, οι δέκα από τις συνολικά 32 προβληματικές περιοχές της Μαδρίτης, «άνοιξαν» εκ νέου.

Φυσικά, υπάρχουν και οι φωνές που αναφέρονται με επικριτικό τόνο στις μεθόδους της Μαδρίτης. «Δεν συμμεριζόμαστε την αισιοδοξία της Μαδρίτης, είναι σαφές ότι εκεί επικρατεί μπλακ-άουτ ως προς την ορθή πληροφόρηση», δήλωσε απερίφραστα ο υπουργός Υγείας της Καταλονίας, Μαρκ Ράμεντολ.

Βέβαια, τα νούμερα της Καταλονίας δείχνουν μια περιοχή σε μεγάλη κρίση σε αντίθεση με την υπόθεση της Μαδρίτης, όπου η πανδημία μοιάζει ελεγχόμενη. Μάλλον και σε αυτή την πτυχή, όπως άλλωστε και σε κάθε πτυχή, δεν μιλάει ακριβώς η λογική αλλά η αιώνια κόντρα της Καταλονίας με την ισπανική πρωτεύουσα.