1800 ευρώ πρόστιμο, όλα ανοιχτά: Τα 3 απλά μέτρα της Νορβηγίας που έσωσε τα Χριστούγεννα χωρίς lockdown

Υπάρχει και αυτός ο δρόμος...

Την περασμένη Παρασκευή ο πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, Ομάρ Ελαμπντελαουί ανακοίνωσε ότι είχε βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό.

Ο Νορβηγός μπακ βρισκόταν τότε στο Όσλο έχοντας ενσωματωθεί στην αποστολή της εθνικής ομάδας της χώρας του, που μία ημέρα μετά θα πετούσε για το Βουκουρέστι ώστε να αντιμετωπίσει την Κυριακή τη Ρουμανία για την προτελευταία αγωνιστική του Nations League. Αυτό τελικά δεν συνέβη ποτέ.

Η ιχνηλάτηση επαφών και η έγκαιρη απομόνωση ακόμα και ύποπτων κρουσμάτων στη Νορβηγία λειτουργεί από τον Οκτώβριο και το ξέσπασμα του δεύτερου κύματος της επιδημίας σε απόλυτο επίπεδο. Το Υπουργείο Υγείας της χώρας έβαλε stop στο ταξίδι της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου για το Βουκουρέστι, αφού εκτός του Ελαμπντελαουί το υγειονομικό πρωτόκολλο της χώρας επέβαλε να τεθεί όλη η ομάδα σε καθεστώς καραντίνας, έστω και αν τα τεστ σε όλους τους υπόλοιπους ήταν αρνητικά.

Η Νορβηγία έχασε τελικά το παιχνίδι άνευ αγώνα και για αυτό της τελευταίας αγωνιστικής του Nations League με την Αυστρία την προηγούμενη Τετάρτη (επίσης εκτός έδρας), τη θέση του head coach πήρε ο τεχνικός της u21 Γκούναρ Σμέρουντ, ενώ η αποστολή απαρτίστηκε από μια ολότελα καινούρια ομάδα, αποκλειστικά με παίκτες που αγωνίζονται στο εξωτερικό.

Άρον-άρον η νορβηγική ομοσπονδία κατάφερε να μαζέψει 18 παίκτες (οι 11 εκ των οποίων δεν είχαν φορέσει ποτέ το εθνόσημο) για το ταξίδι στη Βιέννη και μάλιστα ο ένας εξ’ αυτών, ο τερματοφύλακας Κρίστιαν Μπράτβεϊτ, αποκλείστηκε λόγω ασαφούς δείγματος στα τεστ που διενεργήθηκαν. Για την ιστορία η Νορβηγία είχε στην αποστολή μόνο έναν γκολκίπερ (και αυτόν παντελώς άσημο – παίκτη συλλόγου της Β’ κατηγορίας του Βελγίου), αλλά πραγματοποίησε συγκλονιστική εμφάνιση, φλερτάροντας με νίκη – άνοδο στην Α’ κατηγορία της διοργάνωσης (τελικό 1-1).

Το ζήτημά μας βέβαια δεν είναι η παλικαρίσια προσπάθεια της… τρίτης ομάδας των Νορβηγών στο «Ερνστ Χάπελ», αλλά ο τρόπος με τον οποίο έχουν προσεγγίσει το ζήτημα της επιδημίας οι αρχές της χώρας, καταφέρνοντας έως τώρα να αποφύγουν το lockdown.

Όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η Νορβηγία έχει τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο πολύ περισσότερα κρούσματα covid-19 απ’ ότι την άνοιξη, αλλά και πολύ λιγότερους θανάτους. Σε 12 από τις 19 ημέρες του Νοεμβρίου τα καθημερινά νέα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 600, ενώ στο πρώτο κύμα της επιδημίας το ρεκόρ ήταν 399.

Ωστόσο οι θάνατοι το δίμηνο Οκτώβριος – Νοέμβριος έχουν περιοριστεί σε μόλις 21, καθώς αφενός μεν η συμπεριφορά των πολιτών επιτυγχάνει την προστασία των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων, αφετέρου το έτσι κι αλλιώς εύρυθμο σύστημα υγείας έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για να απορροφήσει την πίεση που προοριζόταν να δεχτεί. Φυσικά, όπως προαναφέρθηκε, η τακτική της άμεσης απομόνωσης ανθρώπων που έχουν έρθει σε επαφή με διαπιστωμένα κρούσματα αποτρέπει έγκαιρα τις συναναστροφές με τα πιο ευάλωτα άτομα του πληθυσμού.

Τον περασμένο Μάρτιο, η Νορβηγία έκανε ένας μικρής διάρκειας στοχευμένο lockdown σε συνδυασμό με αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους, και υποχρεωτικό τεστ Covid- 19, όπως και υποχρεωτική καραντίνα δέκα ημερών για όλους τους ταξιδιώτες. Τώρα οι ταξιδιώτες εισέρχονται στη χώρα μόνο με την επίδειξη αρνητικού τεστ εντός των τελευταίων 72 ωρών, αλλά γενικώς δεν… ενθαρρύνονται να εισέρχονται. Ακόμα και οι αρνητικοί μπαίνουν σε καραντίνα δέκα ημερών, σε πιστοποιημένα ξενοδοχεία, μετά την άφιξή τους. Όσοι προέρχονται από περιοχές που το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας έχει «χρωματίσει» με κόκκινο, δεν έχουν καν δικαίωμα εισόδου.

Η Νορβηγία έχει κρατήσει τα σχολεία, την εστίαση και το λιανεμπόριο ανοιχτά, αλλά τα πρόστιμα για όσους παραβαίνουν τους κανόνες σε ότι αφορά το όριο τω δημόσιων συναθροίσεων, φτάνει τις 20.000 κορόνες (1.800 ευρώ)! Η πώληση αλκοόλ έχει απαγορευτεί μετά τις 12, ενώ τα καταστήματα λιανεμπορίου για να παραμείνουν ανοιχτά πρέπει να διασφαλίσουν την απόσταση των 2 μέτρων μεταξύ πελατών και προσωπικού. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική μόνο στις δημόσιες συγκοινωνίες και τα ταξί, ενώ οι συστάσεις που ενθαρρύνουν την τηλεργασία είχαν θεαματικά αποτελέσματα.

Στις 5 Νοεμβρίου η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ κάλεσε στους 5,5 εκατ. πολίτες της χώρας να μένουν όσο το δυνατόν περισσότερο σπίτι και να έχουν τις ελάχιστες κοινωνικές συναναστροφές, προκειμένου να αποφευχθεί το lockdown και να «σωθούν τα Χριστούγεννα».

Στις δύο μεγαλύτερες πόλεις, το Όσλο και το Μπέργκεν, τα μέτρα έχουν αυστηροποιηθεί τις τελευταίες ημέρες λόγω περισσότερων κρουσμάτων. Από τις 10 Νοεμβρίου στην πρωτεύουσα έχουν απαγορευτεί τελείως οι δημόσιες συναθροίσεις, εκτός και αν πρόκειται για κηδείες η αποτεφρώσεις. Όλες οι δραστηριότητες αναψυχής για ενήλικες ανεστάλησαν, με το κλείσιμο των επιχειρήσεων που εκτελούν πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες (εξαιρούνται οι βιβλιοθήκες). Επίσης έκλεισαν όλες οι επιχειρήσεις που σερβίρουν αλκοόλ και απαγορεύτηκε στα εστιατόρια να σερβίρουν αλκοόλ.

Στα σχολεία τα τμήματα χωρίστηκαν σε περισσότερα και οι μαθητές σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης έχουν λάβει την προειδοποίηση να προετοιμαστούν για μαθήματα εξ’ αποστάσεως. Ο αθλητισμός δεν σταμάτησε, οι προπονήσεις παραμένουν επιτρεπτές, όχι όμως και η ανταγωνιστική μορφή του με τη διοργάνωση τουρνουά.

Φυσικά στη Νορβηγία (όπως και στη γειτονική Φινλανδία) υπάρχουν παράγοντες που ευνοούν τον έλεγχο της επιδημίας χωρίς lockdown. Η χαμηλή πυκνότητα πληθυσμού, οι προηγμένες ψηφιακές υποδομές και τα ανεπτυγμένα συστήματα υγείας είναι κάποιες από αυτές.

Αλλά αν τα δύο τελευταία δεν μοιάζουν τόσο οικεία σε μας, υπάρχουν και άλλες δύο κομβικές προϋποθέσεις που είναι ολότελα «ξένες». Τα υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης προς την ηγεσία της χώρας τους και η ευρεία πολιτική συναίνεση στην εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.