Η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την Palantir επιβεβαιώνει ότι γινόμαστε διαρκώς ένα κράτος αστυνομοκρατούμενο

Η περίοδος της πανδημίας φαίνεται πως έδωσε την ευκαιρία για περισσότερο έλεγχο, ψηφιακό και αναλογικό, του πληθυσμού.
Η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την Palantir επιβεβαιώνει ότι γινόμαστε διαρκώς ένα κράτος αστυνομοκρατούμενο
21 Δεκεμβρίου 2020 | 00:00

Σε αυτό το δεύτερο στάδιο lockdown και περιορισμού της κυκλοφορίας, η Ελλάδα, ο πληθυσμός της για την ακρίβεια, βιώνει κάτι που το φοβόμασταν και το περιμέναμε από την πρώτη στιγμή, ίσως και χωρίς καν να υπάρξει το πρόσχημα της πανδημίας.

Η ανάληψη της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία το 2019 ήταν δεδομένο πως θα φέρει περισσότερη αυστηροποίηση σε συγκεκριμένα ζητήματα και σαφώς πιο ακροδεξιά αντιμετώπιση με περισσότερη παρουσία αστυνομίας.

Δεν χρειάστηκε ο κορωνοϊός για να το καταλάβουμε. Ήταν προφανές όταν εισέβαλαν αστυνομικοί χωρίς κανένα λόγο στο σπίτι του κ. Ινδαρέ και τον συνέλαβαν, πάλι χωρίς να έχει κάνει κάτι ο άνθρωπος.

Κι αν κάποιος δεν είχε πειστεί ιδιαιτέρως από τα πεπραγμένα της ελληνικής αστυνομίας ή από το ότι το κράτος σε καιρό πανδημίας μείωσε τις δαπάνες για το ΕΣΥ και αγόρασε 5.000 νέα περιπολικά, υπάρχει κάτι που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία.

Η παρουσία της εταιρείας Palantir στα ελληνικά δρώμενα έγινε γνωστή την τελευταία εβδομάδα, με την κυβέρνηση να υπογράφει μια «δωρεάν» συμφωνία μαζί της για να χρησιμοποιήσει το λογισμικό της ώστε να διαχειρίζεται δεδομένα που θα χρησιμεύσουν στους λοιμωξιολόγους και την κυβέρνηση για να ληφθούν οι αποφάσεις μέτρων.

Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι ότι για τη συμφωνία μάθαμε πρόσφατα, αλλά πριν λίγες μέρες αυτό που είχαμε ήταν επέκταση της συμφωνίας, η οποία υπάρχει από τις αρχές του έτους, με την Palantir να προσφέρει pro bono τις υπηρεσίες της, αλλά όπως θα δούμε στη συνέχεια, μάλλον αυτό το pro bono είναι ένα quid pro quo.

Και γιατί γίνεται τώρα θέμα; Γιατί η κυβέρνηση δεν είχε φροντίσει να ενημερώσει ως όφειλε κι ούτε υπήρξε κάποια ανάρτηση στη Διαύγεια, με το φαιδρό επιχείρημα ότι δεν υπάρχει οικονομική ανταλλαγή. Κι ούτε τώρα ενημέρωσε. Όσα μαθεύτηκαν, μαθεύτηκαν από τον Τζέφρι Πάιατ, πρόξενο των ΗΠΑ στην Ελλάδα, και από τους ανθρώπους της Palantir.

Για μια εταιρεία που συνεργάζεται από το 2003 με τους περισσότερους δημόσιους φορείς των ΗΠΑ και ενδεχομένως να είναι το δικό της λογισμικό που βοήθησε στην εύρεση και δολοφονία του Μπιν Λάντεν, φαντάζει πολύ παράξενο να παρέχει αφιλοκερδώς τη δουλειά της, ειδικά στην Ελλάδα που δεν είναι κάποιος ογκόλιθος στο παγκόσμιο στερέωμα. Γιατί το κάνει λοιπόν;

Menshouse.gr © 2022 - All Rights Reserved