Βλέπετε κάποια παρανομία σε αυτές τις εικόνες των «ανεύθυνων» στο Σύνταγμα;
Βρείτε μας στο

Σαν μια χρονιά όπως όλες οι άλλες κύλησαν τα φετινά Χριστούγεννα στο κέντρο της Αθήνας, όπως αποτυπώθηκε στον τηλεοπτικό φακό, ακόμα περισσότερο όμως στις μαρτυρίες όσων μπήκαν στον κόπο της εορταστικής περατζάδας.

Ακόμα και όσοι δεν το έκαναν, είναι δύσκολο να μην έχουν κάποιο συγγενή η φίλο που να το έκανε και να τους πληροφόρησε σχετικά, καθώς ο κόσμος ήταν υπερβολικά πολύς βάσει συνθηκών.

Μιλάμε για κανονικό μποτιλιάρισμα τις απογευματινές και βραδινές ώρες στους κεντρικούς δρόμους ανήμερα των Χριστουγέννων και για συνθήκες συνωστισμού από τους πεζοπόρους στην Πλατεία Συντάγματος. Οι κεντρικοί σταθμοί του Μετρό ήταν κλειστοί με απόφαση της κυβέρνησης ώστε να αποφευχθεί αυτό που τελικά συνέβη. Αν και η αλήθεια είναι ότι αν υπήρχε και η επιλογή του Μετρό, η κατάσταση, κατά τα φαινόμενα, θα είχε ξεφύγει εκτός ελέγχου μέσα στα βαγόνια. Οπότε, τουλάχιστον, κάτι… περισώθηκε.

Τόσος ήταν ο κόσμος που θέλησε να σπάσει τη ρουτίνα του, εισπνέοντας άρωμα Χριστουγέννων με τις εικόνες από τον εορταστικό στολισμό στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ανεύθυνο; Αναγκαίο «κακό» θα αντιτείναμε. Είναι ανθρώπινη η ανάγκη του καθενός να αισθανθεί ότι η χθεσινή μέρα δεν ήταν σαν όλες τις άλλες, μετά από έγκλεισμό σχεδόν ενάμιση μήνα. Αφού δεν μπορούσε να συμβεί αυτό μέσω των κοινωνικών συναναστροφών που διακρίνουν αυτή τη μέρα, η διέξοδος ήταν αυτή. Και η απόφαση του Δήμου Αθηναίων να στολίσει την πόλη με πρόσθετο διάκοσμο από άλλες χρονιές – κοντά στις 30 πλατείες φωτίστηκαν με χριστουγεννιάτικα δέντρα, ενώ φωταγωγήθηκαν οι κεντρικοί δρόμοι στο σύνολο τους – λειτούργησε ως κάλεσμα για όλους αυτούς τους ανθρώπους.

Το ερώτημα «για ποιους στολίστηκε η Αθήνα;», που αναπαρήχθη ως μομφή τις προηγούμενες μέρες στα social media, απαντήθηκε με έμφαση χθες και κατά πάσα πιθανότητα θα απαντηθεί και την Πρωτοχρονιά. Και πράγματι, αν η κυβέρνηση ήθελε να αποφύγει τις χθεσινές εικόνες, θα μπορούσε με έναν λιτό, τυπικό στολισμό να αποτρέψει την αναγωγή του κέντρου σε οπτικό «μαγνήτη». Κανείς δεν θα είχε να προσάψει το παραμικρό στο Δήμο, στις ιδιαίτερες συνθήκες της φετινής χρονιάς. Οι πολίτες έκαναν απλώς αυτό που τους έχει επιτραπεί. Χρήση των sms χωρίς χρονικό περιορισμό και χιλιομετρική απόσταση νόμιμης «εμβέλειας» από τα σπίτια τους. Βέβαια, όταν μένεις στο Παγκράτι και κατεβαίνεις με το αυτοκίνητο έως το Σύνταγμα με τον κωδικό «6» για σωματική άσκηση, κάπου το «αφήγημα» μπάζει νερά. Από την άλλη και ο πρωθυπουργός υποθέτουμε ότι δεν πήγε τις προάλλες με τα πόδια ή με το ποδήλατο έως την Πάρνηθα…

Πάτημα για πρόστιμα και άρον-άρον αναστροφή υπήρχε λοιπόν, αλλά «μέρα που ήταν» περισσότερο επιζήμιο, παρά ωφέλιμο θα ήταν για την κυβέρνηση να επιδείξει «τιμωρητικά» αντανακλαστικά. Υπήρξε ξεκάθαρα μια σιωπηρή ανοχή, είτε γιατί αιφνιδιάστηκε και ήταν αδύνατο, κατόπιν εορτής, να τιθασεύσει τον όγκο του κύματος, είτε γιατί εξ αρχής η απόφαση ήταν να μην φανεί ανακόλουθη, στη λογική του «στολίσαμε, αλλά θα το δείτε μόνο από τηλεόραση και διαδίκτυο».

Η αστυνομία έκανε διαρκείς συστάσεις με μεγάφωνα προς τους πολίτες να τηρούν τις μεταξύ τους αποστάσεις. Και μεταξύ μας έπραξε το δέον. Δεν μπορούσε να πάει βήμα παραπέρα, ενώ αν δεν έκανε ούτε αυτό θα επικρινόταν για το ρόλο «γλάστρας» στον οποίο είχε αρκεστεί.

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

Τις επόμενες ημέρες θα τολμήσουν και άλλοι το… μεγάλο περίπατο, έχοντας ζηλέψει όσους κατήργησαν χθες το «πνεύμα» του lockdown. Το πνεύμα των Χριστουγέννων αποδεικνύεται ισχυρότερο, πόσο μάλλον όταν η ίδια η πόλη σου το αναδεικνύει σε αυτό το βαθμό. Η κυβέρνηση έχει πλέον δύο ηθικά νόμιμες επιλογές. Ή να ξεστολίσει… χθες, ή να διατηρήσει τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά και για τους επόμενους νέους unique περιπατητές στο κέντρο της Αθήνας.

Με ό,τι και αν μπορεί να συνεπάγεται το τελευταίο σε επιδημιολογικό επίπεδο. Οπότε εκείνοι που βιάστηκαν να χαρακτηρίσουν ανεύθυνους όσους έσπευσαν στο Σύνταγμα δημιουργώντας εικόνες συνωστισμού, ας αναρωτηθούν καλύτερα αν οι συγκεκριμένοι έκαναν κάποια παρανομία ή απλώς χρήση των… απεριόριστων sms που τους έδωσε η κυβέρνηση.