Κορωνοϊός: Το 2021 ξεκινάει με τα πιο αισιόδοξα νέα εδώ και 1 ολόκληρο χρόνο

Επιτέλους, κάτι (πολύ) θετικό...

Το να πει κανείς πως το 2020 δεν ήταν ακριβώς η χρονιά μας, αποτελεί ευφημισμό του βελτίστου είδους μεν, που μας κάνει να αισθανόμαστε… χείριστα δε.

Η πανδημία του κορωνοϊού που άρχισε να εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη από τα τέλη Φλεβάρη και μέχρι τα μέσα του Μάρτη είχε κάνει κανονική (ανεπιθύμητη) κατάληψη, μας άλλαξε τα φώτα σε όλες τις αποχρώσεις του ουράνιου τόξου.

Τα αρτιφανή, τουλάχιστον όταν μιλάμε για περίοδο ειρήνης, μέτρα που αναγκάστηκαν να πάρουν όλες οι κυβερνήσεις (lockdowns, απαγόρευση κυκλοφορίας, τηλεργασία, όχι πάνω από συγκεκριμένο αριθμό ατόμων σε ένα τραπέζι και ούτω καθεξής) εξέπληξαν δυσάρεστα την συντριπτική πλειονότητα της ανθρωπότητας.

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των συμπολιτών μας που έχασαν την ζωή τους, αυτών που έδιναν και δίνουν μάχη στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά και των ημερήσιων κρουσμάτων δεν έλεγε να πέσει όσο περνούσε ο καιρός.

Το τέλος του πρώτου κύματος και το καλοκαίρι δημιούργησαν μια «ψευδεπίγραφη» αίσθηση ηρεμίας, δίνοντάς μας τη λανθασμένη εντύπωση πως η κατάσταση δεν μπορεί να γίνει χειρότερη.

Πάνω, ωστόσο, που αρχίσαμε να ψελλίζουμε «Ρε φίλε, τι ήταν αυτό που περάσ…», ήρθε μ’ εκκωφαντικό θόρυβο το δεύτερο κύμα, το οποίο ξεπέρασε σε σφοδρότητα ακόμα και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων.

Το ερεβώδες μενού περιελάμβανε νέες καραντίνες, καινούργιους περιορισμούς, υποχρεωτική χρήση μάσκας και όλ’ αυτά που απευχόμασταν να μας συμβούν ξανά.

Πάνω, μάλιστα, που αρχίσαμε να παίρνουμε τα… πάνω μας λόγω ευχάριστων νέων από την επιστημονική κοινότητα, ο κορωνοϊός- αυτός ο άυλος εχθρός που δε λέει να πάει στο φυσικό του περιβάλλον, τα αφιλόξενα τσακίδια- θεώρησε πως είναι πρέπον να μεταλλαχθεί. Όπερ και εγένετο, με την Βρετανία να είναι η πρώτη χώρα στην οποία εντοπίστηκε το νέο στέλεχος του ιού, το οποίο γέννησε μια σειρά από αποκρουστικές ερωτήσεις:

  • «Ισχύει πως είναι έως και 70% πιο μεταδοτικός τώρα ο ιός;»
  • «Μας παρέχουν προστασία τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια ή τα πετάμε στα σκουπίδια και ψάχνουμε καινούργια;»
  • «Εκτός από πιο μεταδοτικός, είναι και πιο θανατηφόρος;»

Τα ανωτέρω ερωτήματα μας συντρόφευαν έως και το φινάλε του αχαρακτήριστου (τουλάχιστον χωρίς την χρήση των… μπιπ) 2020, όμως φαίνεται πως το 2021 ξημερώνει με τηλαυγές φως στο τούνελ.

Κι επειδή αρκετά μας κατσικώθηκε η μαυρίλα, εξηγούμαστε:

Ο Έλληνας νευροεπιστήμονας Μενέλαος Πάγκαλος, αντιπρόεδρος της AstraZeneca (μίας εκ των εταιριών, δηλαδή, που έφτιαξε εμβόλιο κατά του κορωνοϊού), δήλωσε πως το υπάρχον εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και απέναντι στις μεταλλάξεις του ιου, ενώ τόνισε πως η προστασία που παρέχει φτάνει τους 12 (τουλάχιστον) μήνες.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ 1 και ερωτηθείς για το κατά πόσο θα είναι αποτελεσματικό το εμβόλιο στα νέα στελέχη του ιού δήλωσε:

«Πιστεύουμε ότι θα είναι, αλλά τελικά θα πρέπει να δημιουργήσουμε τα ανάλογα δεδομένα και αυτά τα δεδομένα θα δημιουργηθούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Η εργασία μας στη δομική βιολογία υποδηλώνει ότι τουλάχιστον στη νέα παραλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο το εμβόλιο μας θα είναι αποτελεσματικό, αλλά προφανώς θέλουμε να δημιουργήσουμε τα δεδομένα για να επιβεβαιώσουμε την πεποίθησή μας ότι θα εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό».

Αναφορικά με το πόσο καιρό «κρατάει» η προστασία κατά του κορωνοϊού όσων εμβολιαστούν, είπε: «Το επίπεδο ανοσίας μετά και από τη δεύτερη δόση γεννά βάσιμες ελπίδες πως θα έχουμε προστασία για τουλάχιστον 12 μήνες. Ελπίζουμε και για περισσότερο!»

Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς πως ακόμα κι αν το 2020 μας έκανε όλα όσα θα θέλαμε εμείς να κάνουμε στον έρωτα των ονείρων μας, το 2021 είναι μια τελείως διαφορετική υπόθεση.

Η αρχή του τέλους είναι εδώ και εν καιρώ θ’ απαλλαγούμε οριστικά και αμετάκλητα από τον εφιάλτη.

Για να μιλήσουμε με αμιγώς καμένους φανταρικούς όρους, τα καλύτερα έρχονται και πλέον το 2020 είναι λελέ (σχεδόν) και με τη βούλα: Λήξη Ενός Λανθασμένου Έτους…