Δεν την γλυτώνει πλέον: Η δικαστική εξέλιξη που στέλνει φυλακή την Χρυσή Αυγή
Βρείτε μας στο
Επικαιρότητα

Η απόφαση που στέλνει πιο βαθιά στη φυλακή την ηγεσία της Χρυσής Αυγής

Η υπόθεση «Συνεργείο» μοιάζει με κόλαφος για την ναζιστική οργάνωση...

Τον Ιούλιο του 2013, περίπου δύο μήνες πριν την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, έξι μέλη της Χρυσής Αυγής, ένας εκ των οποίων ήταν ο τότε βουλευτής της Νίκος Μίχος, έκαναν μια άγρια επίθεση με λοστούς και διάφορα άλλα επικίνδυνα αντικείμενα σε άτομα που βρισκόντουσαν στο Κοινωνικό Στέκι «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη. Για την επίθεση εκείνη, εκτός από τους έξι συμμετέχοντες χρυσαυγίτες είχε συλληφθεί και ο Γιάννης Λαγός, επίσης βουλευτής της Χρυσής Αυγή τότε και πλέον ευρωβουλευτής και ταυτόχρονα καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης χωρίς να έχει κάνει ούτε μια μέρα φυλακή.

Η υπόθεση αυτή είχε περάσει στα ψιλά. Δεν συμπεριλήφθηκε άλλωστε στην κεντρική δίκη της Χρυσής Αυγής, εκδικάστηκε ανεξάρτητα από αυτή και σε πρωτόδικο βαθμό ο Λαγός καταδικάστηκε με επτά μήνες φυλάκισης ως φυσικός αυτουργός και οι υπόλοιποι χρυσαυγίτες. Η έφεση έγινε άμεσα. Το πρωί της Δευτέρας (18/01) η υπόθεση τελεσίδικησε με το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών να κρίνει οριστικά ενόχους τους χρυσαυγίτες.

Φυσικά, αυτή η ποινή μοιάζει με μια σταγόνα στον ωκεανό με δεδομένο πως έχει προηγηθεί η πολύβουη καταδίκη τους για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση σε μια υπόθεση που απασχόλησε το πανελλήνιο. Ο δε Λαγός, που πλέον μετράει δύο καταδίκες μαζί με αυτή, για τη δραστηριότητά του στην Χρυσή Αυγή δεν έχει φυλακιστεί καν για τη μια καθώς συνεχίζει να απολαμβάνει τα ευρωκοινοβουλευτικά του προνόμια στις Βρυξέλλες χωρίς να έχει αρθεί η ασυλία του σε μια υπόθεση που κάνει λιγάκι ρεζίλι το ελληνικό κράτος.

Το σημαντικό στην συγκεκριμένη υπόθεση βέβαια είναι πως μετά την άρνηση του Εφετείο να δεχθεί ελαφρυντικά για τους χρυσαυγίτες για αυτή η υπόθεση δημιουργείται δικαστικό προηγούμενο και ενόψει του Εφετείου της κεντρικής δίκης: αν υπήρχαν κάποιες ελπίδες για την ηγεσία της Χρυσής Αυγής να κάνει έφεση όσον αφορά τις πρωτόδικες αποφάσεις και να αλλάξουν οι ποινές, οι εκτιμήσεις λένε πως πλέον αυτό είναι μάλλον αδύνατο και πλέον, η Χ.Α. μπαίνει πιο βαθιά στη φυλακή.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής Τάκης Ζώτος και Θανάσης Καμπαγιάννης έκαναν την εξής κοινή δήλωση:

«Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων επιβεβαιώνει και θωρακίζει την απόφαση της μεγάλης δίκης της Χρυσής Αυγής: όλες οι επιθέσεις γίνονταν με εντολή της ηγεσίας της οργάνωσης, σε κάποιες δε περιπτώσεις όπως στο Συνεργείο ακόμα και με την αυτοπρόσωπη παρουσία της. Η τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση είναι ένα σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο, που σίγουρα το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων (σ.σ. το Εφετείο της δίκης της Χρυσής Αυγής) θα αναγνώσει και θα αξιολογήσει. Είναι καιρός οι θεσμικοί φορείς να περάσουν πάνω από τον πήχη που έθεσε η ίδια η κοινωνία: ως πότε θα περιμένουμε το Ευρωκοινοβούλιο να άρει την ασυλία του καταδικασμένου αρχισυμμορίτη Λαγού που κρύβεται στις Βρυξέλλες μεταμφιεσμένος σε ευρωβουλευτή; Και πότε επιτέλους θα συλλάβει η ΕΛΑΣ του κυρίου Χρυσοχοϊδη τον φυγόποινο Παππά; Η ανοχή στη φασιστική και ρατσιστική βία γεννάει τέρατα. Η σημερινή τελεσίδικη απόφαση του δικαστηρίου στέλνει μήνυμα με πολλούς παραλήπτες».

Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι "χρυσός"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι «χρυσός»