Δύο περίπου μήνες μετά το ξεκίνημα των εμβολιασμών και σχεδόν 6.5 εκατομμύρια εμβολιασμούς αργότερα, το Ισραήλ είναι μια από τις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό στο κομμάτι των εμβολίων.
Και ποσοτικά είναι από τις χώρες με τη μεγαλύτερ δράση, όμως αυτό δε σημαίνει πως οι υπεύθυνοι της κυβέρνησης και δη του υπουργείου Υγείας δε βλέπουν προβλήματα προς επιδιόρθωση.
Το Ισραήλ έχει την ιδιαιτερότητα-δυσκολία πως δεν αποτελείται από ομοιογένεια θρησκευτική. Έχει αραβική μειονότητα, έχει κοινότητας Εβραίων που είναι πολύ πιο σκληροπυρηνικές και οπισθοδρομικές, οπότε δε μπορεί να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή του πληθυσμού στα εμβόλια, κάτι που έχει οδηγήσει σε σταδιακή μείωση του ρυθμού εμβολιασμού. Είναι ενδεικτικό πως ο αριθμός των 6.5 εκατομμυρίων δεν αφορά ισόποσο πληθυσμό, αλλά μόνο το 40%, με πάνω από 2.00.000 να έχουν δεχτεί δύο δόσεις.
Στη χώρα των σχεδόν 9 εκατομμυρίων ανθρώπων υπάρχει ένα ποσοστό 50% στις ηλικίες από 50 και πάνω που δεν έχει κινήσει διαδικασία για να εμβολιαστεί, με αποτέλεσμα ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πρωθυπουργός της χώρας, να αναφέρει σε δήλωση του πως «τα στοιχεία δείχνουν ότι το 97% των νεκρών και το 93% των σοβαρών ασθενών προέρχονται από αυτό το ηλικιακό φάσμα».
Παράλληλα με αυτές τις ηλικίες, υπάρχουν και οι κάτων των 18 που δεν δείχνουν την ίδια ζέση για εμβολιασμό. Από τους 150.000 ανά ημέρα εμβολιασμούς που γίνονταν το διάστημα που αφορούσε στους ευπαθείς και τους εργαζόμενους στην υγεία, σημειώθηκε μια πτώση στις 60.000 για το διάστημα που αφορά στους μαθητές.
Αυτή η γενικότερη ανυπακοή προς τις διαρκείς παραινέσεις, έχει οδηγήσει το Ισραήλ στην εκπόνηση ενός πλάνου ώστε να ανατρέψει την τάση που παρατηρείται στις τάξεις των εν αμφιβόλω και των αντιτιθέμενων στους εμβολιασμούς.
Έτσι, πέραν από τη θετική παραίνεση, τις τελευταίες εβδομάδες δημιουργείται ένα πλαίσιο καρότου και μαστίγιου, με το μαστίγιο να περιγράφει το τι θα χάσουν όσοι δεν κάνουν το εμβόλιο.
Πρώτο και κύριο, κάθε δύο ημέρες καλούνται να πηγαίνουν για pcr test οι δημόσιο υπάλληλοι, κυρίως οι εργαζόμενοι στην εκπαίδευση. Δεύτερον, ο υπουργός Υγείας Γιούλι Εντελστάιν άφησε να εννοηθεί πως χωρίς εμβολιασμό, δε θα επιτρέπεται η είσοδος σε γυμναστήρια και πολιτιστικά δρώμενα, ενώ είναι πιθανό κάτι αντίστοιχο να συμβεί και για χώρους διασκέδασης εν γένει. Εξυπακούεται πως είσοδος σε αεροπλάνο δεν προβλέπεται για ταξίδι από και προς το Ισραήλ χωρίς να έχει γίνει εμβολιασμός.
Για παράδειγμα, για τη διμερή συμφωνία του Ισραήλ με την Ελλάδα, όσοι ταξιδέψουν προς τα εμάς, θα έχουν στο κινητό τους μια εφαρμογή που θα γίνεται πράσινη μόλις εμβολιαστούν με τις δύο δόσεις.
Το τρίτο μέτρο που προωθεί ο Νετανιάχου είναι στα όρια του αντιδημοκρατικού. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη Guardian, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ζητάει από κατά τόπους αρχές να γίνει μια καταγραφή όσων δεν έχουν εμβολιαστεί και να τους γίνεται…στενό μαρκάρισμα υπενθύμισης για να πάνε να κάνουν το εμβόλιο.
Σε ορισμένες μάλιστα περιοχές το έχουν πάει σε άλλο επίπεδο. Στο προάστιο του Χολόν διοργάνωσαν πάρτυ εμβολιασμού, όπου συνέρρευσε πλήθος 18άρηδων και κάτω για να ενημερωθούν και να εμβολιαστούν.
Στη συνοικία του Μπνέι Μπρακ «δωροδόκησαν» κόσμο με δωρεάν βραστό μοσχάρι με φασόλια, έδεσμα παραδοσιακό για τους Ισραηλίτες στο εβραϊκό Σάββατο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τριπλάσια προσέλευση για εμβολιασμό.
Την ίδια στιγμή προβάλλεται έντονα αυτό που κερδίζουν όσοι έχουν κάνει ήδη τις δύο δόσεις. Ήδη στις αρχές Μαρτίου προβλέπεται να ανοίξουν μουσεία, ξενοδοχεία, πισίνες, εμπορικά, εστιατόρια και να επιτρέπεται η είσοδος μονάχα στους εμβολιασμένους.
Όλο το παραπάνω δεν αποτελεί κάτι που περιορίζεται εντός του Ισραήλ. Τα όσα κάνει το Ισραήλ έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα αποτελέσματα της πολιτικής του Νετανιάχου, αν πετύχουν, θα αποτελέσουν εφαλτήριο για πολλές χώρες να τα εφαρμόσουν, κάτι που σίγουρα θα μπορούσε να έχει και έναν τρόπον τινά εκτροχιασμό, καθώς η στρατηγική αυτή χαρακτηρίζεται από μη δημοκρατικές μεθόδους.
Φαίνεται όμως πως έχει κριθεί ως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, ιδίως στην προσπάθεια περιορισμού των ψευδών πληροφοριών που διαγχέονται σχετικά με τα εμβόλια. Κεντρικό ρόλο σε αυτή τη μάχη κατέχει η διαρκής ενημέρωση σχετικά με τα αποτελέσματα των εμβολίων, με αυτό της Pfizer να τονίζεται ότι έχει 94% αποτελεσματικότητα σε 600.000 ασθενείς που έκαναν και τις 2 δόσεις.