Gliese 486B: Ο νέος πλανήτης που ανακαλύφθηκε, ονομάζεται Σούπερ Γη και βρίσκεται «δίπλα» μας
Βρείτε μας στο
Επικαιρότητα

Gliese 486B: Ο νέος πλανήτης που ανακαλύφθηκε, ονομάζεται Σούπερ Γη και βρίσκεται «δίπλα» μας

Με απόσταση μόλις 26 ετών φωτός, τον λες και γειτονάκι τούτο τον πλανήτη.
Menshouse Team

Τα τελευταία 20 χρόνια είναι ελάχιστες οι χρονιές που πέρασαν χωρίς κάποια ανακάλυψη μιας πλανητικής μάζας που θα μπορούσε να αποτελέσει μια νέα Γη, έναν νέο τόπο υποδοχής της ζωής όπως τη γνωρίζουμε στην ορίτζιναλ Γη.

Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι κάθε πλανήτης έχει όλα τα φόντα για κάτι τέτοιο. Για την ακρίβεια κανείς από τους πολύ όμοιους προς τη Γη, δε θα μπορούσε να φιλοξενήσει ανθρώπινη ζωή χωρίς κάποιες προσαρμογές σε επίπεδο εγκαταστάσεων και του ανθρώπινου οργανισμού.

Αυτό πάντως δε μας αποτρέπει ως ανθρώπινο είδος από το να ονειρευόμαστε πως κάποια στιγμή θα υπάρξει σενάριο που η μετοίκηση του ανθρώπου σε έναν νέο πλανήτη, ενδεχομένως άγνωστο σε όλους μας ως τώρα, θα είναι υλοποιήσιμη.

Πέραν των σχεδίων του Musk να έχει αποικήσει ο άνθρωπος τον Άρη ως το τέλος της 5ης δεκαετίας του αιώνα μας, η επιστημονική ομάδα του Max Planck University στη Χαϊδελβέργη φαίνεται πως ανακάλυψε έναν νέο πλανήτη. Πρόκειται για ένα σώμα που οι ερευνητές λένε ότι θα αποτελέσει το νέο είδος πλανήτη που θα μελετούν οι επιστήμονες την επόμενη 20ετία για την πιθανότητα υπάρξης και αντοχής της ζωής εκεί.

Ο Gliese 486B είναι ένας υπερπλανήτης σε σχέση με τη Γη, αφού είναι 30% μεγαλύτερος και με τριπλάσιο βάρος, με την επιφάνεια του να είναι γεμάτη από ποτάμια λάβας και τη μέση θερμοκρασία να υπερβαίνει τους 400 βαθμούς Κελσίου.

Μετά απ΄αυτό ίσως αναρωτιέστε πως γίνεται να θεωρείται ο Gliese μια νέα Γη, μια σούπερ Γη όπως τον αποκαλούν.

Ο λόγος είναι ότι πρόκειται για έναν στέρεο και βραχώδη πλανήτη, ακριβώς όπως ήταν η Γη πριν από κάτι εκατομμύρια χρόνια και βρίσκεται σε απόσταση μόλις 26 ετών φωτός, δηλαδή εντός του εύρους του ηλιακού μας συστήματος. Το πλεονέκτημα του όμως είναι άλλο: η τόσο υψηλή θερμοκρασία στην επιφάνεια του, προκαλεί ατμούς στην ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα αυτή να είναι ορατή στους επιστήμονες και να μπορεί να μετρηθεί και να αναλυθεί. Αν κριθεί πλήρως ανεπτυγμένη, τότε σημαίνει πως έχει την προοπτική να φιλοξενήσει ζωή.

«Ο τελευταίος άντρας»: Το τραγικό τέλος του αγοριού που υποδυόταν τον μικρό Χρύσανθο στην ταινία με τον Κώστα Βουτσά
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Ο τελευταίος άντρας»: Το τραγικό τέλος του αγοριού που υποδυόταν τον μικρό Χρύσανθο στην ταινία με τον Κώστα Βουτσά

Ο Gliese, που βρίσκεται δίπλα σε έναν κόκκινο νάνο και έτσι μπόρεσαν να τον εντοπίσουν οι επιστήμονες, μπορεί να ανιχνευθεί μέσω του τηλεσκοπίου Doppler περισσότερο με βάση τη βαρυτική έλξη που ασκεί σε μάζες γύρω του.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα Τρίφον Τριφόνοφ, ο Gliese προσφέρει στους αστροφυσικούς τη δυνατότητα να αντιληφθούν καλύτερα τη λειτουργία των πλανητών στον γαλαξία μας και έξω απ΄αυτόν.

«Είναι ένας πλανήτης τον οποίο ονειρευόμαστε χρόνια. Για τέτοιας μορφής πλανήτες θα συζητάμε στην αστροφυσική την επόμενη 20ετία» ανέφερε ο δρ. Μονέ.