Μετά το Brexit και την ανοσία της αγέλης: Η Αγγλία σοκάρει ξανά την Ευρώπη με τη νέα της κίνηση
Βρείτε μας στο

Το να είσαι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει μόνο πολλά προνόμια, κυρίως σε εμπορικό επίπεδο, αλλά έχει και μια πλειάδα από μειονεκτήματα.

Και εμφανίζονται εποχές και συγκυρίες που κάνουν τα μειονεκτήματα να φαίνονται περισσότερο από τα πλεονεκτήματα.

Η περίοδος που διανύουμε είναι μια τέτοια συγκυρία. Η Βρετανία πέρασε πολύ δύσκολα με τη μετάλλαξη, όμως το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού που ακολούθησε την κάνει να βλέπει την επόμενη μέρα με αισιοδοξία.

Ο τρόπος που το πέτυχε αυτό, εδράζεται εν μέρει στην άρση κάποιων αγκυλώσεων που προκαλούσε η σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τώρα, οι Βρετανοί αποδεικνύουν ότι όσο αντιπαθείς κι αν φαίνονται ως λαός, όση αλαζονεία κι αν μοιάζει να βγάζουν, παραμένουν μεγαλύτεροι πρωτοπόροι από Γερμανούς, Γάλλους και την Ε.Ε. συνολικά.

Η είδηση για σκέψεις της Bank of England να κυκλοφορήσει δίκο της κρυπτονόμισμα που θα λέγεται Britcoin, αποτελεί ένα βήμα προς το μέλλον. Ένα βήμα το οποίο προετοιμάζουν ή εφαρμόζουν πιλοτικά ήδη κι άλλες χώρες, όπως η Κίνα και η Σουηδία ή και πιο μικρά κράτη, όπως οι Μπαχάμες και η Καμπότζη. Απ΄αυτή τη λίστα δε λείπει το μεγαλύτερο κράτος του κόσμου, το Facebook.

Το Britcoin θα είναι μεν ένα κρυπτονόμισμα που σε αντίθεση με τα υπόλοιπα, θα ελέγχεται από την κεντρική τράπεζα, αλλά όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις χωρών που αναφέρθηκαν, θα αποδυναμώσει τους μεσάζοντες, δηλαδή όλες τις τράπεζες εκτός της Εθνικής Τράπεζας της χώρας. Αντί δηλαδή ο πλούτος των ιδιωτών και τον εταιρειών να αντικατοπτρίζεται στις εμπορικές τράπεζες, θα αποτελεί μια μάρκα στο ψηφιακό πορτοφόλι και δε θα χρειάζεται να πας σε μηχάνημα ανάληψης.

Μοναδική παγκοσμίως: Η ομάδα που είχε 10 παίκτες με το ίδιο επώνυμο, έπαιξε κάποτε και στην Α’ Εθνική
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Μοναδική παγκοσμίως: Η ομάδα που είχε 10 παίκτες με το ίδιο επώνυμο, έπαιξε κάποτε και στην Α’ Εθνική

Σε μια μακρά περίοδο κατά την οποία τα κρυπτονομίσματα αναπτύσσονται τρομερά και σπάνε ρεκόρ ισοτιμίας – το bitcoin βρίσκεται στα 39.809 δολάρια – χάρη και στο ότι αρκετές επιχειρήσεις ανά τον κόσμο το αποδέχονται ως νόμιμο τρόπο πληρωμής, αρκετές χώρες καταλαβαίνουν ότι αν αυτό δεν ελεγχθεί τώρα και αφεθεί να φτάσει πιο ψηλά, τότε θα χαθεί το στοίχημα του ελέγχου και της καταγραφής των οικονομικών συναλλαγών του κάθε ανθρώπου.

Λόγω Brexit, η Αγγλία αντιμετωπίζει μια σειρά από περιορισμούς, ιδίως στο κομμάτι των εισαγωγών-εξαγωγών, αφού πολλά από τα υπόλοιπα συμβαίνουν σε κάθε χώρο εξαιτίας και της πανδημίας.

Με το «Britcoin» θα μπορέσει να αλλάξει τους κανόνες στο εμπόριο και να πιέσει την Ευρώπη να άρει κάποιους περιορισμούς προς τέρψιν ενός τόσο δυνατού κράτους, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν πως θα εκτοξεύσει ξανά την σε σταθερή πτώση τιμή του bitcoin.

Βλέπουμε λοιπόν πως ένα κακό είναι προάγγελος θετικών πραγμάτων, τα οποία αμφιβάλλουμε πολύ αν θα επιτυγχάνονταν σε περίπτωση που δεν είχε συμβεί το Brexit. Κι αυτό είναι μια αλήθεια που μπορεί και να τρομάζει όσους είναι μέλη της Ε.Ε.

Αν η Βρετανία με το Britcoin στρώσει την οικονομία της και καταργήσει πολλούς από τους εμπορικούς όρους της αποχώρησης της, ακριβώς επειδή  θα μεταφέρει όλο το παιχνίδι στον ψηφιακό κόσμο, τότε ποιος ξέρει τι θα σκεφτούν Γερμανία και Γαλλία κι αν θα συνεχίσουν να επιθυμούν να λειτουργούν ως προστάτιδες χώρες, ως ηγεμονίες δημοκρατίας!

Αν το εγχείρημα της Βρετανίας εξακολουθεί να παρουσιάζει τόσο θετικά αποτελέσματα, σε κάθε πλευρά της καθημερινότητας και της σχέσεις πολιτών-κράτους, τότε είναι πιθανό μέρες σαν και τη σημερινή, να τις μνημονεύουμε στο μέλλον ως αυτές που έφεραν την Ε.Ε. σε κρίση ταυτότητας και αδιέξοδο δίχως επιστροφή.

Πάντως, σε μια έρευνα που έγινε από το Politico σε 2.500 Βρετανούς, το 73% εμφανίζεται πολύ προβληματισμένο απέναντι σε ένα κρυπτονόμισμα, κυρίως λόγω του ότι έχουν αυξηθεί εσχάτως οι κυβερνοεπιθέσεις σε λογαριασμούς, ενώ στο 62% φάνηκε αρνητικό το ότι το κράτος παρεμβαίνει και σε αυτόν τον ελεύθερο μέχρι σήμερα χώρο της ψηφιακής οικονομίας, με τις γενιές που αναλαμβάνουν τα ηνία της οικονομίας, να παρουσιάζονται πολύ διστακτικοί απέναντι στους τραπεζίτες.

Το Britcoin μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, μπορεί και να καταστρέψει οριστικά τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Το μέλλον είναι πλέον πιο κοντά…