Σήμερα η κρίσιμη απόφαση για την τύχη του εμβολίου της AstraZeneca
Βρείτε μας στο

Πληροφορίες από εδώ, πληροφορίες από εκεί, γνώμες παραπέρα, αποψάρες στον αέρα: μέσα στον ένα και κάτι χρόνο που η πανδημία του κορωνοϊού ηγεμονεύει ως ζήτημα ενασχόλησης στις ζωές μας έχουμε βιώσει και από την καλή και από την ανάποδη (για την ακρίβεια, κατά βάση από την ανάποδη…) τα χαρακτηριστικά της τόσο πολυπληθούς και μαζικής πληροφορίας από τα social media και τα παραδοσιακά ΜΜΕ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να καταλήγει να γίνονται στάσεις ζωής και (υποτίθεται) συνειδητές απόψεις, διάφοροι ισχυρισμοί που υπό άλλες συνθήκες δεν θα συζητούσαμε ποτέ στα σοβαρά.

Ο τελευταίος ισχυρισμός αυτής της κατηγορίας είναι εκείνος που θέλει τα εμβόλια -και κατά βάση, τα εμβόλια της Astra Zeneca- να μην είναι ασφαλή. Και έτσι, στο περιθώριο της πλειονότητας του κόσμου που (πολύ λογικά) βλέπει την έλευση των εμβολίων ως μάνα εξ’ ουρανού, υπάρχει και μια κοινωνική κατηγορία που αρνείται να εμβολιαστεί εξαιτίας των παρενεργειών που λέγεται πως έχουν τα εμβόλια.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως γενικά καλό θα ήταν να μην πηγαίνουμε κόντρα στη λογική της ατόφιας επιστήμης και να επηρεαζόμαστε από ισχυρισμούς που εμπεριέχουν μπόλικη πολιτική μέσα τους. Παγκοσμίως άλλωστε, έχει επικρατήσει ένας τεράστιος οικονομικός ανταγωνισμός ανάμεσα στις εταιρίες και τα κράτη που προωθούν τα διαφορετικά εμβόλια. Θα ήταν αφελές να θεωρήσει κανείς πως αυτός ο ανταγωνισμός δεν θα εμπεριείχε και μπόλικο (και ενδεχομένως εκατέρωθεν) πέταγμα λάσπης. Μόνο που πολλές φορές μια μισή αλήθεια δεν απέχει και πολύ από ένα ολόκληρο ψέμα.

Για παράδειγμα, το να πεθάνει κάποιος που είναι κοντά τα 90, έχει και μπόλικες ασθένειες και ταυτόχρονα έχει κάνει και το εμβόλιο και από όλα αυτά τα δεδομένα να θεωρείται το εμβόλιο ως βασικός παράγοντας του θανάτου είναι από μόνο του αστείο. Ή για παράδειγμα το να ισχυρίζεται κανείς πως μια πιθανή παρενέργεια του εμβολίου είναι η θρόμβωση του αίματος χωρίς να παραθέτει ποσοστά που δείχνουν πως ένα αντίστοιχο πρόβλημα υγείας είναι πολύ πιο πιθανό να προκύψει από άλλες καθημερινές συνήθειές μας -όπως το κάπνισμα, η κακή διατροφή και η εισπνοή καυσαερίου- παρά από το εμβόλιο, αυτόματα πατάει πάνω σε μια αλήθεια για να υπονοήσει ένα ψέμα.

Αν έχεις αμφιβολίες ακόμα και τώρα για το αν πρέπει να εμβολιαστείς, διάβασε αυτό...

Στην τελική, οι ειδικοί το τονίζουν πλέον σε όλους τους τόνους: σε περίπτωση που νοσήσεις από κορωνοϊό το πιθανότερο είναι πως θα κληρονομήσεις χρόνια προβλήματα υγείας. Αντίθετα, ακόμα και αν βιώσεις την παρενέργεια ενός εμβολίου, οι πιθανότητες είναι πολύ πιο μειωμένες για χρόνια προβλήματα υγείας εξαιτίας του. Οι πρόσφατες δηλώσεις του καθηγητή Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη, ο οποίος μίλησε στο Open για την παραφιλολογία γύρω από τα εμβόλια, δεν (θα έπρεπε να) αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας για το αν πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο ή όχι.

Συγκεκριμένα, για το ενδεχόμενο να υπάρξουν μαζικές παρενέργειες από τον εμβολιασμό ύστερα από τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμία τέτοια προϊστορία στα φάρμακα ή στα εμβόλια. Η πιθανότητα είναι μηδέν, δεν θα υπάρξει πρόβλημα για χρόνιες παρενέργειες. Ο κόσμος δεν πρέπει να σκέφτεται το ακραίο σενάριο που δεν έχει βάση. Να σκέφτεται ο κόσμος ότι υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξουν μακροχρόνια προβλήματα από τον κορωνοϊό κι όχι από τον εμβολιασμό, που είναι σπάνιο να νοσήσει κάποιος σοβαρά».

Μοναδική παγκοσμίως: Η ομάδα που είχε 10 παίκτες με το ίδιο επώνυμο, έπαιξε κάποτε και στην Α’ Εθνική
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Μοναδική παγκοσμίως: Η ομάδα που είχε 10 παίκτες με το ίδιο επώνυμο, έπαιξε κάποτε και στην Α’ Εθνική

Αν ψάχνατε ακόμα ένα επιχείρημα υπέρ του εμβολιασμού, μόλις το βρήκατε: τα μακροπρόθεσμα προβλήματα που ενδέχεται να παρουσιαστούν λόγω του γεγονότος πως νόσησε κάποιος από covid (θα) είναι απείρως περισσότερα από αυτά του εμβολίου.

Ας αφήσουμε λοιπόν την παραφιλολογία και ας πάμε να κάνουμε το εμβόλιο μπας και ξεμπερδέψουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται…