Είναι με διαφορά το πιο πολυσυζητημένο εμβόλιο από όλα όσα έχουν προκύψει μέχρι στιγμής. Στη Μεγάλη Βρετανία από όπου και προέρχεται και όπου ο πληθυσμός εμβολιάστηκε μαζικά με αυτό, η κοινωνία οδεύει ξανά σε ρυθμούς κανονικότητας. Στις χώρες εκτός Βρετανίας ωστόσο οι επιφυλάξεις και οι αρνητικές εκτιμήσεις για αυτό δίνουν και παίρνουν. Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως η δυσφήμηση που δέχεται εντάσσεται στα πλαίσια ενός γεωπολιτικού, οικονομικού ανταγωνισμού που έχει ως αφετηρία το Brexit.
Ο λόγος για το AstraZeneca και όλη τη συζήτηση που έχει προκύψει γύρω του αναφορικά με τους θρόμβους στο αίμα που προκύπτουν ως παρενέργεια εξαιτίας του. Πρόκειται ωστόσο για μια ουσιαστική συζήτηση; Οι αριθμοί διαφωνούν: με βάση αυτούς πρόκειται για μια συζήτηση γιγαντωμένη αναντίστοιχα σε σχέση με την πραγματικότητα. Κι όμως, στα μέσα Μαρτίου, υπήρξαν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες που σταμάτησαν τη διανομή του εν λόγω εμβολίου μετά από σχετικές αναφορές περί διαταραχών πήξης του αίματος σε άτομα που το είχαν κάνει.
Δεν έχει νόημα να μπει κανείς σε μια συζήτηση για το αν όλη αυτή η φασαρία συνδέεται πράγματι με το Brexit γιατί θα μπλεχτεί η πολιτική και το ζήτημα της υγειονομικής ασφάλειας και τα πράγματα θα περιπλεχτούν. Ούτε φυσικά αρκούν οι δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως οι θρόμβοι στο αίμα είμαι μια πέρα για πέρα σπάνια παρενέργεια του εμβολίου AstraZeneca. Το αν κάτι είναι σπάνιο ή όχι άλλωστε δεν έχει τόση σημασία αν δεν παρατίθενται αριθμοί να συγκεκριμενοποιούν το τι σημαίνει αυτό. Ας μείνουμε λοιπόν απλά στους αριθμούς.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο λοιπόν, όπου ο πληθυσμός εμβολιάστηκε με το πολυσυζητημένο εμβόλιο, υπήρξαν 168 άτομα που παρουσίασαν θρόμβωση στο αίμα μετά τη χορήγησή του AstraZeneca. Ο αριθμός αυτός είναι κομματάκι τρομακτικός, όχι όμως αν δούμε το συνολικότερο πλαίσιο.
Στο συνολικότερο πλαίσιο λοιπόν, από τις 21,2 εκατομμύρια δόσεις AstraZeneca που χορηγήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι και τα μέσα του Απριλίου, υπήρξαν 168 περιπτώσεις θρόμβωσης αίματος και 32 θάνατοι. Αυτό σημαίνει ότι μιλάμε για περίπου 8 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο, ή 0,0008%. Οι περισσότερες από τις εν λόγω περιπτώσεις μάλιστα ήταν θρόμβων στον εγκέφαλο. Σε σύγκριση λοιπόν με τον αριθμό της εγκεφαλικής φλεβικής θρόμβωσης που αναμένεται συνήθως σε έναν γενικό πληθυσμό και η οποία ορίζεται στις πέντε ανά εκατομμύριο, οι θρομβώσεις που σχετίζονται με το εμβόλιο είναι περίπου οι αναμενόμενες.
Με μέσο όρο οκτώ κρούσματα αίματος ανά εκατομμύριο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο κίνδυνος θρομβώσεων στο αίμα από το εμβόλιο AstraZeneca είναι πολύ χαμηλότερος από τους κινδύνους θρόμβωσης αίματος από το στοματικό αντισυλληπτικό χάπι (400 ανά εκατομμύριο, δηλαδή ασύλληπτά μεγαλύτερη), την εγκυμοσύνη (2000 ανά εκατομμύριο) ή τον ίδιο τον κορωνοϊό (περίπου το 31% των ατόμων που γίνονται δεκτοί στη ΜΕΘ ή 310.000 ανά εκατομμύριο παθαίνουν θρόμβωση αίματος!).
Τι σημαίνει αυτό με πολύ απλά λόγια; Ότι υπάρχουν ένα σωρό πράγματα μέσα στην καθημερινότητά μας που μπορούν να μας προκαλέσουν τις παρενέργειες του AstraZeneca και μάλιστα, οι πιθανότητες είναι πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με αυτές του εν λόγω εμβολίου. Με απλά λόγια: εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε…