Εμβόλιο γρίπης: Τι συστήνει το υπουργείο Υγείας σε εγκύκλιο
Βρείτε μας στο
Επικαιρότητα

Κύριε Κούβελα ακούμε με προσοχή αυτό που είπατε για τα επικίνδυνα εμβόλια…

...μόνο που υπάρχουν ορισμένες λεπτομέρειες που δεν μπορούμε και να αγνοήσουμε.

Είναι πραγματικά τρομερά ψυχοφθόρο και πέρα για πέρα επιβαρυντικό στην προσπάθειά μας να καταλάβουμε τι ακριβώς είναι χρήσιμο να ξέρουμε και τι περιττό, όλο το συνονθύλευμα απόψεων και βεβαιοτήτων που έχει κάνει την εμφάνισή του από την ώρα που η πανδημία του κορωνοϊού άρχισε να σαρώνει τον πλανήτη. Είναι τόσο έντονη αυτή η βαβούρα που επικρατεί που καμιά φορά σου δίνεται η εντύπωση πως θα ξεμπερδέψουμε από τον κορωνοϊό αλλά η βαβούρα θα μείνει.

Αυτός είναι και ο λόγος που από την πρώτη στιγμή που αυτό το σύννεφο από απόψεις έκανε την εμφάνισή του πάνω από τα κεφάλια μας, αυτόματα μπήκαμε στη διαδικασία να παίρνουμε στα σοβαρά μόνο τα λόγια των ειδικών. Έβγαινε κάποιος επιστήμονας, κάποιος εξειδικευμένος στην τηλεόραση και αυτόματα τον διαχωρίζαμε από την μεγάλη, την αμάζευτη φασαρία. Μέχρι που καταλάβαμε πως ούτε τα λόγια όλων των ειδικών ήταν ικανά για να αποκτήσουμε έναν προσανατολισμό; Γιατί; Γιατί και εκείνοι έλεγαν πράγματα εκ διαμέτρου αντίθετα μεταξύ τους.

Πολύ σύντομα καταλάβαμε πως η συνθήκη είναι τόσο πρωτόγνωρη που η στάμπα του ειδικού δεν λέει τίποτα σε αυτή τη φάση: ο κόσμος ψαχνόταν να καταλάβει τι σημαίνει κορωνοϊός, οι ειδικοί το ίδιο. Τουλάχιστον φτάσαμε σε μια φάση που ορισμένα πράγματα είναι απόλυτα και κοινώς αποδεκτά. Για παράδειγμα, μόνο κάποιος «ψεκασμένος» θα μπορούσε να αμφισβητήσει τη χρησιμότητα του εμβολίου. Κι όμως: και εδώ υπάρχει άλλη θέση και μάλιστα από έναν διακεκριμένο επιστήμονα, ο οποίος εκφράζει κάτι παραπάνω από αμφιβολίες για τα εμβόλια και τις παρενέργειές τους.

O λόγος για τον καθηγητή Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρη Κούβελα, έναν από τους δεκάδες επιστήμονες που βρήκαν βήμα τον τελευταίο ένα (και κάτι) χρόνο στα τηλεοπτικά παράθυρα και πολύ συχνά λέει και αυτός την άποψή του για τα τεκταινόμενα. Ο κύριος Κουβέλας λοιπόν, σε πρόσφατες δηλώσεις του, έγινε μάλλον ο πρώτος επιστήμονας κόντρα στην συντεταγμένη επιστημονική θέση περί αναμφισβήτητης χρησιμότητας των εμβολίων, χωρίς σοβαρές παρενέργειες.

Κύριε Κούβελα ακούμε με προσοχή αυτό που είπατε για τα επικίνδυνα εμβόλια…

«Εγώ που είμαι πλήρως εμβολιασμένος και έχω κάνει και τις δύο δόσεις, έχω μια ανησυχία και για τον εαυτό μου», ήταν το πιο… light πράγμα που ειπώθηκε από αυτόν. Στη συνέχεια το χόντρυνε κομματάκι χαρακτηρίζοντας «διεστραμμένο» το να εμβολιάζονται παιδιά. Προσοχή: δεν είπε απλά ότι διαφωνεί ή ότι αυτό είναι περιττό ή κάτι παρεμφερές. Είπε πως είναι «διεστραμμένο»: «Εγώ πιστεύω ότι είναι πραγματικά διεστραμμένη προσέγγιση να θέλουμε να εμβολιάσουμε τα παιδιά. Τα παιδιά δεν κινδυνεύουν και τα συγκεκριμένα εμβόλια δεν συμβάλουν στο τείχος ανοσίας, καθώς κάποιος μπορεί να μεταδώσει τον ιό. Θεωρώ ότι είναι πολύ μεγάλο λάθος και πιστεύω ότι αν το κάνουν θα βρουν όλη την κοινωνία απέναντί τους», ήταν τα ακριβή του λόγια.

Και δεν σταμάτησε εκεί καθώς έριξε και άλλο λάδι στη φωτιά της αμφισβήτησης των εμβολίψν λέγοντας πώς «δύο πολύ σημαντικές ανεπιθύμητες παρενέργειες που δεν υπήρχαν στις κλινικές μελέτες, λένε ότι τα εμβόλια αρχίζουν να φαίνονται εξαιρετικά επικίνδυνα, και μάλιστα μακροπρόθεσμα, ακόμα και 6-8 μήνες μετά».

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Ακούμε φυσικά με μεγάλη προσοχή αυτό που είπε ο κύριος Κουβέλας περί επικίνδυνων εμβολίων. Κανονικά όμως δεν θα έπρεπε να έχει τον παραμικρό φόβο γιατί σύμφωνα με αυτά που έλεγε ο ίδιος πριν από λίγους μήνες εμβόλιο για τον κορωνοϊό δεν θα ανακαλυφθεί ποτέ: «Δεν υπάρχει εμβόλιο για κανέναν άλλο κορωνοϊό και δεν υπάρχει ούτε για το AIDS ούτε για τον Έμπολα. Γιατί φανταζόμαστε ότι μπορεί να υπάρξει για αυτόν τον κορωνοϊό; Κατά 99% δεν θα υπάρξει εμβόλιο για τον κορωνοϊό γιατί δεν μπαίνει μόνιμη ανοσία. Δεν μας σκοτώνει ο ίδιος ο ιός. Πεθαίνουμε από μία έντονη αντίδραση του ανοσοποιητικού. Εάν εγώ το ενισχύσω σε έναν ασθενή τότε θα πεθάνει από το εμβόλιο. Είναι κοινή λογική», έλεγε συγκεκριμένα το περσινό καλοκαίρι.

Όπως φαίνεται, δεν έπεσε και πολύ μέσα. Αντίθετα, όλος ο πλανήτης επιστρέφει στην κανονικότητα σταδιακά διότι εν τέλει όχι απλά βρέθηκε εμβόλιο αλλά και για εκατομμύρια ανθρώπους δεν αποδείχθηκε «κοινή λογική» ότι το εμβόλιο θα είναι θανατηφόρο. Όλα αυτά φυσικά δεν αναιρούν ότι ο κ. Κουβέλας είναι ένας καταξιωμένος επιστήμονας. Απλά υπερτονίζουν κάτι που θα πρέπει να το θυμόμαστε: σε πρωτόγνωρες εποχές δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Ακόμα και όταν μιλάμε για λόγια ειδικών…