Η Βάνα Μπάρμπα κάνει ακριβώς αυτό για το οποίο κατηγορεί τις γυναίκες που καταγγέλουν κακοποίηση

Στον αστερισμό της Βάνας Μπάρμπα ζει η κοινωνική διάσταση της ελληνικής σόουμπιζ με επίκεντρο τις καταγγελίες για κακοποιήσεις στο χώρο του θεάτρου από πρόσωπα που είχαν θέση εξουσίας και την εκμεταλλεύτηκαν, σύμφωνα με τις καταγγέλουσες.

Στις υποθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες, ο καθένας επιλέγει να πιστέψει την πλευρά που θέλει. Εγώ πιστεύω την πλευρά των γυναικών που καταγγέλουν, η κ. Μπάρμπα επιλέγει την πλευρά των φερόμενων ως θυτών. Ο καθένας έχει τα επιχειρήματα του. Δεν κρίνουμε αν είναι λογικά ή μη.

Γιατί δε γίνεται να μη βλέπει κανείς ότι από τη μία μεριά το επιχείρημα είναι «αποκλείεται δώδεκα γυναίκες να βγήκαν να μιλήσουν, να περιέγραψαν διαφορετικά περιστατικά και όλο αυτό να σκηνοθετήθηκε, να βρήκαν 12 διαφορετικά σενάρια», κι από την άλλη μεριά το επιχείρημα είναι «έγιναν εμμονικές μαζί του για να εξασφαλίσουν ρόλους και δουλειά».

Ναι, η Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου και η Λένα Δροσάκη είχαν ανάγκη για δουλειά αυτόν που κατηγορούν. Κι αφού τον είχαν ανάγκη, γιατί θεατρικά σε αυτό το διάστημα από την καταγγελόμενη πράξη, είδαν τόσες πόρτες κλειστές και δεν ήταν κάθε χρόνο σε παραστάσεις της πρώτης γραμμής; Η κ. Δροσάκη για παράδειγμα, που πήρε βραβείο Μερκούρη, το χρωστάει αυτό σε αυτόν που καταγγέλει ως θύτη της;

Ας πούμε όμως πως ξεπερνάει κανείς το επιχείρημα της αυτό. Ας πούμε ότι μπορεί να τεθεί στην άκρη και το επιχείρημα ότι τόσο φωτεινοί άνθρωποι και με ταλέντο αποκλείεται να έκαναν τέτοια εγκλήματα. Κάτι για το οποίο η ίδια η Ιστορία μας έχει δείξει ότι δεν ισχύει με τίποτα. Είναι δηλαδή οι απίστευτα ταλαντούχοι αυτοί που βλέπουν τον εαυτό τους ναρκισσιστικά, επηρεάζονται από την αποθέωση και θεωρούν πως κανείς δεν έχει δικαίωμα να τους απορρίψει, σε οποιοδήποτε επίπεδο.

Ο Κέβιν Σπέισι που δεν αρνήθηκε τις αρχικές καταγγελίες, αλλά τις απέδωσε σε επήρεια αλκοόλ, δεν είναι απίστευτα ταλαντούχος; Ο Χάρβι Γουάινστιν κ. Μπάρμπα δεν ήταν ένας φωτεινός παραγωγός;

Πάμε όμως στο βασικότερο πρόβλημα της ρητορικής της. Δε χρειάζεται κανείς να ασχοληθεί τόσο πολύ με την παθιασμένη στήριξη προς δύο συγκεκριμένους κατηγορούμενους. Αν αυτό θέλει να πιστεύει, για ποιο λόγο να χαλάει κανείς φαιά ουσία να της αλλάξει την άποψη; Άλλωστε, η κ. Μπάρμπα το είπε ευθαρσώς, «εγώ πάω κόντρα στο ρεύμα και φωνάζω για τους δυνατούς». Οι δυνατοί είναι δυνατοί γιατί ακριβώς δεν έχουν ανάγκη κανέναν να φωνάζει για χάρη τους. Ψιλά γράμματα όμως αυτά για την κ.  Μπάρμπα.

Το δομικό πρόβλημα που εκθέτει όλη της τη σκέψη είναι ότι από την πρώτη στιγμή βγαίνει και ζητάει να μην προδικάζει κανείς κανέναν και τα είδωλα της να δικαστούν στο δικαστήριο, όπου κατά τη γνώμη της θα δικαιωθούν. Ωραία. Γιατί οι φερόμενοι ως θύτες δεν πρέπει να δικάζονται στα social media και τηλεοπτικά, αλλά τα φερόμενα ως θύματα είναι μια χαρά να τα ξεφτιλίζετε έτσι κ. Μπάρμπα;

Δηλαδή εσείς δεν βγάζετε από μόνη σας μια απόφαση όταν λέτε ότι η Μπότση, η Παπαχαραλάμπους, η Λάμπρη, η Δούκα, η Αναστασοπούλου και όποιος άλλος καταγγέλει για κακοποίηση, το κάνει γιατί θέλει να κερδίσει σε ρόλους στο μέλλον; Δεν ευτελίζετε αυτούς τους ανθρώπους λέγοντας ότι έχουν μια τέτοια σκοπιμότητα και γι΄αυτό έφτιαξαν ένα παραμύθι;

Αφού είστε τόσο βεβαία πως αυτοί που υποστηρίζετε, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν και δεν έκαναν τίποτα, γιατί δεν αφήνετε στο δικαστήριο να τους αθωώσει; Γιατί νιώθετε την ανάγκη να φωνάξετε ακόμα περισσότερο γι΄αυτούς; Στο κάτω κάτω εδώ και δύο μήνες, τα ονόματα τους δεν αναφέρονται σε εκπομπές παρά μόνο ως είδηση εφόσον υπάρχει κάποια ποινική εξέλιξη.

Οι γυναίκες τις οποίες κατηγορείτε ως τόσο τιποτένιες, δεν έχουν βγει εδώ και μήνες να μιλήσουν για τους θύτες τους. Η κ. Παπαχαραλάμπους και η κ. Δροσάκη δεν έχουν δώσει καν το παρών σε εκπομπές ή σε ιστοσελίδες, ενώ η κ. Αναστασοπούλου βγήκε μόνο πρόσφατα στο πρωινό του Open το Σαββατοκύριακο, όπου ήταν πολύ προσεκτική στις δηλώσεις της και δεν αναφέρθηκε καν στη δική της υπόθεση.

Αν αυτές οι γυναίκες ήθελαν να εκμεταλλευτούν κάποιον για να πάρουν δημοσιότητα, θα είχαν διαρκή τηλεοπτική παρουσία και θα βλέπατε τους δικηγόρους τους να αγορεύουν διαρκώς σε εκπομπές.

Για την κόρη σας κ. Μπάρμπα είπατε ότι αν σας έλεγε πως κάποιος την κακοποίησε, θα πηγαίνατε εκείνη τη στιγμή να τον δείρετε. Κι αν αυτός που κατηγορούσε η κόρη σας ήταν κάποιος πολύ ταλαντούχος και φωτεινός; Θα είχατε την ίδια αντίδραση με τώρα;