Αν είστε από αυτούς που όταν έβλεπαν το φιλμ «Αρμαγεδδών» (ακολουθεί spoiler, obviously) δάκρυσαν από την αυτοθυσία και την παλικαριά του Μπρους Γουίλις, χάρη στην οποία σώθηκε η ανθρωπότητα από μοιραίο «ραντεβού» με αστεροειδή, να ξέρετε ότι τελικά αυτός ο τύπος είναι αυτή τη στιγμή ό,τι καλύτερο διαθέτουμε ως είδος για να επιβιώσουμε από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Και αυτό διότι όπως απέδειξαν μελέτες της NASA με τις αντίστοιχες προσομοιώσεις, στην πραγματικότητα είμαστε εντελώς απροστάτευτοι απέναντι στον κίνδυνο σύγκρουσης της Γης με κάποιο άλλο «εξωγήινο» σώμα. Στην πραγματικότητα, δηλαδή τα μερικά δεκάδες εκατομμύρια χρόνια από τότε που συνέβη ένα αντίστοιχο γεγονός που οδήγησε στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων, δεν υπήρξε και πολύ μεγάλη πρόοδος και εξέλιξη, τουλάχιστον πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, στον πλανήτη.
Το σενάριο της NASA περιελάμβανε ορισμένα δεδομένα που αν πιστέψουμε τους επιστήμονες (και καλά θα κάνουμε να τους πιστέψουμε) τα οποία δεν απέχουν πολύ από τις συνθήκες που ισχύουν γύρω μας και στην αστρική γειτονιά μας.
Σύμφωνα με αυτό, ο αστεροειδής βρίσκεται 57.000.000 χιλιόμετρα μακριά από την Γη όταν αντιλαμβανόμαστε ότι έχει πάρει πορεία προς τα εμάς. Και μπορεί η απόσταση να φαντάζει τεράστια, αλλά για τα δεδομένα του σύμπαντος, στην ουσία είναι μια ανάσα από το να φτάσει στα σπίτια μας, αφού αρκούν μόλις 6 μήνες για να μας επισκεφθεί και να μας κάνει να αντιδράσουμε όπως οι Γαλάτες στο Αστερίξ. Να μας κάνει δηλαδή να αναφωνήσουμε ότι «παίζει» να πέσει ο ουρανός στα κεφάλια μας.
Μέσα στις επόμενες 180 μέρες οι επιστήμονες δοκίμασαν όλες τις διαθέσιμες την σήμερον ημέρα τεχνολογίες της ανθρωπότητες, συμπεριλαμβανομένων και των πλέον αναπτυγμένων οπλικών ή άλλων συστημάτων, για να φτάσουν σε ένα τρομερά δυσοίωνο συμπέρασμα.
Ποιο είναι αυτό;
Ότι την κάτσαμε την… βάρκα, εκτός κι αν είναι διαθέσιμος εκείνες τις μέρες ο Μπρους Γουίλις και η παρέα του.
Ο –υποτιθέμενος- αστεροειδής βαφτίστηκε με το καθόλου χαριτωμένο ή εμπνευσμένο όνομα «2021 PDC» και (ΠΑΝΤΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ, μην αρχίσετε να ανεβαίνετε σε βουνά τώρα) αφού εκτιμήθηκε η τροχιά και η ταχύτητά του, βγήκε το συμπέρασμα ότι τραβάει βουρ για την Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα σε μια κεντρική περιοχή της «Γηραιάς Ηπείρου».
Υποτίθεται ότι εντοπίστηκε στις 19 Απριλίου, με τους επιστήμονες να δίνουν αρχικά πιθανότητα όχι πάνω από 5% για πρόσκρουση, αλλά (μαντέψτε…) τελικά τα κατάφερε κόντρα στα προγνωστικά, όπως η Βιγιαρεάλ με την Γιουνάιτεντ και η Τσέλσι με την Σίτι στους πρόσφατους τελικούς των ευρωπαϊκών Κυπέλλων.
Έτσι, κατά τις 2 Μαΐου, σύμφωνα με το σενάριο, γίνεται αναπροσαρμογή δεδομένων και αντιλαμβανόμαστε ότι οι αρχικές προβλέψεις ήταν λανθασμένες και τελικά ο αστεροειδής όντως θα μας… πάρει και θα μας σηκώσει και μάλιστα στις 20 Οκτωβρίου, ημερομηνία μέχρι την οποία θα πρέπει να βρεθεί μια λύση πριν αποτελέσουμε παρελθόν ως είδος και περάσουμε και εμείς οριστικά στην ιστορία όπως οι συμπαθείς δεινόσαυροι.
Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ένα αντικείμενο μήκους από 35 μέτρα έως 700 μέτρα, το οποίο σε σύγκριση με την απεραντοσύνη του σύμπαντος, φαντάζει ψύλλος στα άχυρα, αλλά φαίνεται ότι ΚΑΙ σε αυτή την περίπτωση το μέγεθος δεν έχει σημασία…
Στις 30 Ιουνίου η τροχιά του αστεροειδούς έγινε πλέον πολύ πιο ξεκάθαρη και μία εβδομάδα πριν τη σύγκρουση οι πιθανότητες έδιναν 99% για πρόσκρουση στα σύνορα μεταξύ Γερμανίας, Τσεχίας και Αυστρίας. Μην βιαστείτε να πείτε «εντάξει, εμείς στην Ελλάδα γλιτώσαμε»… Τα ίδια έλεγαν και οι δεινόσαυροι και είδατε πού κατέληξαν!
Όπως και να ‘χει πάντως, το ρεζουμέ της υπόθεσης είναι ότι με βάση τα διαθέσιμα όπλα θα ήταν αδύνατο να αποτραπεί το μοιραίο. Ούτε η ρίψη πυρηνικών κεφαλών, ούτε κάποια επανδρωμένη αποστολή –έστω κι αυτοκτονίας- δεν θα μπορούσε να σταματήσει τον αστεροειδή ή να αλλάξει την πορεία του σε τέτοιο βαθμό ώστε να την σκαπουλάρουμε.
Και αν θεωρείτε ότι οι πιθανότητες επαλήθευσης ενός τέτοιου σεναρίου είναι απειροελάχιστες και ότι το θέμα απασχολεί μόνο τους ανθρώπους του Χόλιγουντ, καλό είναι να ξέρετε ότι το 65% των αστεροειδών με μήκος πάνω από 140 μέτρα (μέγεθος που θεωρείται ικανό να μας καταστρέψει) παραμένουν για εμάς ότι και το Τσάμπιονς Λιγκ για την Μάντσεστερ Σίτι. Δηλαδή κάτι παντελώς άγνωστο…