Οδηγίες σε επίδοξους γυναικοκτόνους: Η αθλιότητα του Μπαλάσκα αναλογεί και σε αυτούς που τον καλούν
Βρείτε μας στο

Ήταν αναμενόμενο στη ζοφερή εποχή που ζούμε, ακόμα και μετά την ομολογία ενός παιδόφιλου αρχικά και γυναικοκτόνου λίγα χρόνια μετά, πιλότου θα υπήρχαν αυτοί που θα ξεπερνούσαν σε αθλιότητα το συγκλονιστικό της αποκάλυψης.

Αυτός που βρέθηκε στον πάτο αυτής της κατηγορίας ανθρώπων, ήταν μία φορά ακόμα ο συνδικαλιστής της αστυνομίας Σταύρος Μπαλάσκας. Μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega, όταν κλήθηκε να δώσει την εκτίμησή του από την επαγγελματική του εμπειρία, για τον γυναικοκτόνο δήλωσε τα παρακάτω.

«Είναι βλάκας πρώτα απ’ όλα. Εκείνη τη στιγμή που σκότωσε τη γυναίκα του, εάν ήταν ατυχές γεγονός μέσα στον θυμό του και μέσα στο τα ‘χασε και τρελάθηκε, εάν έπαιρνε τηλέφωνο την αστυνομία δεν θα πήγαινε ούτε 4 χρόνια φυλακή, γιατί θα πήγαινε εν βρασμώ ψυχής σε ενδοοικογενειακό καβγά. Χωρίς να το θέλω εκείνη τη στιγμή, δε λειτουργούσα εγώ, πρώην έντιμος βίος. 4000 πράγματα. Θα πήγαινε 5-6 χρόνια φυλακή. Είναι ένα νέο παιδί».

Είναι από τις λίγες στιγμές της ελληνικής τηλεόρασης που το κοινό έγινε μάρτυρας οδηγιών για μία σωστή και «έξυπνη» γυναικοκτονία, με τις μικρότερες νομικές ποινές. Όσες φορές και να ξαναδείς το βίντεο των δηλώσεών του δεν μπορείς να αντιληφθείς το μέγεθος της αθλιότητας.

Ο Σταύρος Μπαλάσκας δεν εκπροσωπεί επισήμως καμία αστυνομία. Δεν είναι υπεύθυνος στο γραφείο τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Η ΠΟΕΣΥ έχει χαρακτηρίσει έκπτωτο από τα αξιώματα του Αντιπροέδρου και του Ειδικού Γραμματέα, λόγω ευθείας παραβίασης του Καταστατικού της Ομοσπονδίας, του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας και των Αρχών του Κώδικα δεοντολογίας της ΠΟΑΣΥ, από το 2019, μετά την ΕΔΕ για τις δηλώσεις του πως στα Εξάρχεια καθαρίζονται τα ανθρώπινα σκουπίδια. Γι΄αυτό και πολλοί παρουσιαστές προσέχουν πώς τον παρουσιάζουν στο κοινό: «Έχουμε μαζί μας και τον κο Μπαλάσκα από την Αστυνομία», έτσι γενικά.

Ο Σταύρος Μπαλάσκας είναι ένας αυτάρεσκος κομματικός, περιφερόμενος τηλεμαϊντανός ο οποίος συνηθίζει να παίρνει ακραίες θέσεις, εξωφρενικές και ρατσιστικές αρκετές φορές, τις οποίες οι υπεύθυνοι των εκπομπών που τον καλούν ξέρουν ότι αργά ή γρήγορα θα ακουστούν από τον ίδιο.

Το έχει πράξει ξανά και ξανά στο παρελθόν υπερασπιζόμενος την αστυνομική βία και είναι έτοιμος να σταθεί απέναντι σε πάνελ που θα είναι ως και εχθρικά απέναντί του. Δεν τον νοιάζει κάτι άλλο από το να προβληθεί ο ίδιος στον τηλεοπτικό χρόνο που του αναλογεί και να ακουστούν οι ακραίες θέσεις του για το κομμάτι της κοινωνίας που θα συμφωνήσει μαζί του.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Οι σημερινές του αθλιότητες, το εγχειρίδιο του έξυπνου γυναικοκτόνου, όμως, ξεπέρασαν και τον ίδιο του τον εαυτό. Έγλειψαν περισσότερο από κάθε προηγούμενη εμφάνισή του, τον πάτο την επαγγελματικής του ιδιότητας, καθώς βάσει αυτής κλήθηκε να απαντήσει. Δεν ήταν ένας τυχαίος περαστικός στον δρόμο.

Το βάρος των αθλιοτήτων αυτών όμως βαραίνει και αυτούς που τον καλούν. Ειδικά όταν αντίστοιχες δηλώσεις έχουν γίνει ξανά και ξανά από τον ίδιο. Ένας αστυνομικός που φέρνει νούμερα στις εκπομπές με ακραίο λόγο, ακόμα και αν δεν εκπροσωπεί την αστυνομία παρά μόνο συναδέρφους του που τον ψήφισαν για θέματα συνδικαλισμού, είναι προτιμότερος από το να κάποιον ήπιων τόνων, με λογική και ενσυναίσθηση στα θύματα των υποθέσεων που καλείται να σχολιάσει.

Ο Μπαλάσκας επέλεξε να δείξει ενσυναίσθηση μόνο στην ηλικία του δράστη, όχι στο θύμα, δίνοντας μάλιστα και οδηγίες για το πώς θα ήταν πιο γρήγορα έξω από τη φυλακή αν ήταν λίγο έξυπνος. Δεν έχει νόημα να συζητάμε αν θα τιμωρηθεί από την ΕΛ.ΑΣ κάποιος που δεν την εκπροσωπεί επίσημα. Ούτε για το ύψος του προστίμου του Ε.Σ.Ρ. προς το κανάλι και την εκπομπή, αν αυτό κάποια στιγμή έρθει. Θα έπρεπε να γίνουν και τα δύο αλλά υπάρχει κάτι που προβληματίζει απείρως περισσότερο μετά από ένα τέτοιο τηλεοπτικό θέαμα.

Το βαθύτερο πρόβλημα είναι στην εικόνα που παίρνει η κάθε γυναίκα που βρίσκεται σε κακοποιητική σχέση γάμου, δεσμού, είτε η κακοποίηση είναι σωματική, είτε ψυχολογική είτε και τα δύο. Η εικόνα ενός αστυνομικού να συμβουλεύει από κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας, για το πώς ένας γυναικοκτόνος θα μπορούσε σε 4 χρόνια να είναι ελεύθερος βάζει ακόμα μία πέτρα στον τοίχο του αδιεξόδου που νιώθουν αυτές οι γυναίκες.

Όταν η ίδια η αστυνομία, η οποία θα έπρεπε να είναι ο πρώτος και βασικός άξονας για να γίνει η αρχή του τέλος μίας κακοποιητικής σχέσης, έχει ανθρώπους με τέτοια πιστεύω, τέτοιο δημόσιο λόγο, η απόφαση του θύματος να καταγγείλει οτιδήποτε γίνεται ακόμα πιο δύσκολη.

Στην προσπάθειά του να δείξει πόσο πιο έξυπνος και γνώστης είναι, ο Σταύρος Μπαλάσκας έδειξε με τον πιο απαράδεκτο, αντιεπαγγελματικό και άθλιο τρόπο γιατί η εμπιστοσύνη των γυναικών στις Αρχές είναι τόσο μικρή, γιατί ξέρουν ότι θα πέσουν σε πολλούς Μπαλάσκες οι οποίοι θα τους χτυπήσουν πατ πατ την πλάτη και θα τους συμβουλέψουν να πέσουν οι τόνοι και να τα βρουν πολιτισμένα με τους κακοποιητικούς συντρόφους τους ή ακόμα χειρότερα θα τις δείξουν με το δάχτυλο σαν υπεύθυνες της κακοποίησης.

Αυτοί οι Μπαλάσκες δεν πρέπει να έχουν χώρο ούτε σε δημόσιο τηλεοπτικό βήμα, ούτε σε δημόσιο αξίωμα ή θέση.