Πρωτοπορεί ξανά: Το νέο, μονοδοσικό εμβόλιο της Ρωσίας έχει αυτό που λείπει από Pfizer και Moderna
Βρείτε μας στο

Είναι δεδομένο: αν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο υπάρχει ένας τομέας της παγκόσμιας βιομηχανίας που να βρίσκεται σε έξαρση αυτός δεν είναι άλλος από τον τομέα της έρευνας και πιο συγκεκριμένα, της παραγωγής εμβολίων. Τα χρηματοδοτικά πακέτα που επενδύονται είναι τεράστια καθώς οι ελπίδες να βγούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται από την δίνη του κορωνοϊού και να επιστρέψουμε σε αυτή την πολυσυζητημένη προ-Covid πραγματικότητα είναι βασισμένες στα εμβόλια.

Τη στιγμή που στις ΗΠΑ οι προσπάθειες για την ανακάλυψη ενός χαπιού που θα μπορεί να πάρει άμεσα όποιος βγαίνει θετικός εντείνονται με αποτέλεσμα ένα ακόμα εν δυνάμει όπλο στην φαρέτρα του πολέμου ενάντια στην πανδημία να προστίθεται, στα σκαριά βρίσκεται και η κυκλοφορία ενός ακόμα εμβολίου ενάντια στον ιό, το τέταρτο για την ακρίβεια.

Η είδηση έγινε παγκοσμίως γνωστή από το έγκυρο Reuters, το οποίο με τη σειρά του επικαλείται την εφημερίδα Kommersant. Πρόκειται για το μονοδοσικό Sputnik Light, το οποίο, όπως τονίζουν τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, κυκλοφόρησε από τη Ρωσία και έχει αυτό που λείπει από Pfizer και Moderna. Υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας χωρίς να χρειάζεται δεύτερη δόση. Μέσω του Sputnik Light αξιοποιείται μόνο η πρώτη δόση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, το οποίο και γίνεται με δυο δόσεις, οι οποίες έχουν μια διαφορά μεταξύ τους τουλάχιστον 21 ημερών.

Όπως γράφει η Kommersant επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές από τη Ρωσία, το γεγονός ότι πρώτο συστατικό του παραδοσιακού εμβολίου παρήχθη σε σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες σε σχέση με την δεύτερη δόση έπαιξε το βασικό ρόλο στην απόφαση να εγκριθεί και να κυκλοφορήσει το Sputnik Light. Εξάλλου, το Reuters είχε μεταδώσει σε ανύποπτο χρόνο πως η δεύτερη δόση του Sputnik V πρόκειται να είναι πιο ρευστή και πιο δύσκολη στην παραγωγή.

Πλέον, η Ρωσία ετοιμάζεται να προωθήσει ένα επίσημο πρόγραμμα νέου γύρου εμβολιασμού και μάλιστα, σε μια περίοδο που η παραλλαγή Δέλτα του ιού εξαπλώνεται επικίνδυνα και η αύξηση των κρουσμάτων είναι ραγδαία στη χώρα. Όπως ξεκαθάρισαν δε αξιωματούχοι της Ρωσίας, το μονοδοσικό Sputnik Light πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως ενισχυτική δόση για όσους έχουν εμβολιαστεί με τις δύο δόσεις έξι μήνες πριν ή και ακόμα παραπάνω. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο δε και τα όσα ανακοίνωσε, οι ελλείψεις στα εμβόλια βρίσκονται σε άμεση σύνδεση με την αυξανόμενη ζήτηση και με τις δυσκολίες αποθήκευσής τους, προβλήματα που «θα επιλυθούν μέσα στα επόμενα 24ωρα».

Πρωτοπορεί ξανά: Το νέο, μονοδοσικό εμβόλιο της Ρωσίας έχει αυτό που λείπει από Pfizer και Moderna

Για να γίνει κατανοητό σε τι κατάσταση βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Ρωσία, είναι ενδεικτικό πως η τελευταία επίσημη ενημέρωση έκανε λόγο για 20.393 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Από αυτά τα 7.916 εντοπίστηκαν στη Μόσχα, με τον επίσημο αριθμό των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο από την αρχή της πανδημίας να ανέρχεται στον αριθμό 5.409.088, που προκαλεί ίλιγγο. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε από την κυβερνητική αρχή διαχείρισης της πανδημίας, 601 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας του ιού μόλις σε μια μέρα, ανεβάζοντας τον εθνικό αριθμό των νεκρών σε 132.064.

«Πώς χάθηκε αυτός ο παικταράς;»: Το υπέρογκο ποσό που λύγισε το πιο σπάνιο ταλέντο των Ακαδημιών του ΠΑΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τεστ μνήμης: Θυμάσαι τον παικταρά του ΠΑΟ με το σπάνιο ταλέντο που τον λύγισε το υπέρογκο ποσό;

Πάντως, η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, που κάνει ξεχωριστή καταμέτρηση, παρουσιάζει μια ακόμα πιο δύσκολη κατάσταση καθώς έχει καταγράψει περίπου 270.000 θανάτους που συνδέονται με τον κορωνοϊό από τον Απρίλιο του 2020 ως τον Απρίλιο του 2021.

Εν μέσω αυτής της κατάστασης, οι αρχές της Ρωσίας αποφάσισαν πως τα μπαρ και τα εστιατόρια, από τις 28 Ιουνίου θα σερβίρουν μόνο όσους έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή έχουν νοσήσει από κορωνοϊο και άρα έχουν αποκτήσει ανοσία ή έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε τεστ και έχουν βγει αρνητικοί. Με άλλα λόγια, καταλαβαίνει εύκολα κανείς πως η έλευση του μονοδοσικού Sputnik Light είναι μια βαθιά ανάσα για τη Ρωσία και δυνητικά μια ανακουφιστική εξέλιξη και ενόψει αρνητικής τροπής της πανδημίας και σε άλλα μέρη του πλανήτη.

Μιλάμε άλλωστε για ένα εμβόλιο που σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες έχει αποτελεσματικότητα άνω του 80%. Με μια μόνο δόση και με τις συνθήκες συντήρησης του να είναι πολύ πιο εύκολες σε σύγκριση με εκείνα της Pfizer και της Moderna καταλαβαίνει κανείς ότι το νέο ρωσικό εμβόλιο είναι ένα πολύ σημαντικό όπλο στη φαρέτρα της ανθρωπότητας στη μάχη με τον αόρατο εχθρό…