Δικαίως –απ’ ό,τι φαίνεται- η επιστημονική κοινότητα παραμένει ιδιαίτερα θορυβημένη από μία από τις μεταλλάξεις που παρουσιάζει ο covid 19 και στέκεται στην παραλλαγή Δέλτα. Όρος που μπήκε τώρα τελευταία στο στόμα ειδικών και μη καθώς όλα συνηγορούν ότι πρόκειται για την πιο ύπουλη και επικίνδυνη μορφή του κορωνοϊού που έχει αλλάξει (ίσως για πάντα) τις ζωές μας.
Οι Αυστραλοί επιμένουν –και δεν είναι οι μόνοι- ότι η παραλλαγή Δέλτα εμφανίζει χαρακτηριστικά που την καθιστούν το νούμερο 1 κίνδυνο την δεδομένη χρονική στιγμή. Και αυτό διότι δεν κάνει «εκπτώσεις» στα θύματά της και μπορεί να έχει τρομερή διεισδυτικότητα ακόμη και σε ηλικιακές ομάδες που ως τώρα δεν είχαν μεγάλη επίδραση, δηλαδή τα παιδιά.
Πέραν αυτής της ομολογουμένως ανησυχητικής κατάστασης, το να είναι δηλαδή τόσο ευάλωτα τα παιδιά, εκείνο που έχει σημάνει «συναγερμό» σχετίζεται με την δυνατότητα και την ικανότητα του ιού να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά λένε οι επιστήμονες στην Αυστραλία, αρκεί ένας φορέας να περάσει δίπλα από έναν ανυποψίαστο άνθρωπο για να μεταδώσει το στέλεχος του Δέλτα, μολύνοντας το άτυχο άτομο που απλά βρέθηκε εκεί.
«Αρκεί μια τρομακτικά φευγαλέα συνάντηση» επισημαίνουν σε δραματικούς τόνους οι υπηρεσίες υγείας της χώρας, με αφορμή ένα σχεδόν πρωτοφανές περιστατικό, το οποίο έχει καταγραφεί και σε βίντεο. Αυτό το μόνο που δείχνει είναι δύο άτομα που απλά κάνουν τα ψώνια τους σε εμπορικό κέντρο του Σίδνεϊ. Δεν είναι παρέα εκεί ούτε έχουν οποιαδήποτε συναλλαγή ή άλλου τύπου επαφή μεταξύ τους. Απλά ο ένας εξ αυτών έχει την ατυχία να περάσει μετά από μόλις μερικά δευτερόλεπτα από το ίδιο σημείο στο οποίο βρέθηκε ο φορέας. Και αυτή η απειροελάχιστη συνύπαρξη που σε άλλες περιπτώσεις θα πέρναγε εντελώς απαρατήρητη, αποδείχτηκε αρκετή…
Για την ακρίβεια, στο βίντεο δεν έχει καταγραφεί καν κάποιο σημείο συνάντησης, δηλαδή κάποιο από τα καταστήματα στο οποίο να συνυπήρξαν την ίδια στιγμή. Κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από πουθενά, γεγονός που οδηγεί τους ειδικούς σε ένα και μόνο συμπέρασμα. Η μετάδοση έγινε απλά επειδή έτυχε να περάσει φευγαλέα ο ένας δίπλα από τον άλλον… «Δεν μπορέσαμε να δούμε ακριβώς το σημείο διασταύρωσης αλλά ξέρουμε ότι ήταν 20 μέτρα απόσταση» αναφέρουν χαρακτηριστικά ενώ η ιολόγος του Πανεπιστημίου Griffith, Lara Herrero, προχωρά ένα βήμα παραπάνω, σε μία τρομακτική διαπίστωση. «Στην περίπτωση που καταγράφηκε από το κλειστό κύκλωμα ασφαλείας, ο ιός θα είχε παραμείνει στον αέρα αρκετά καιρό για να πάρει ο ατυχής άνθρωπος μια ανάσα και να μολυνθεί. Πρέπει να είσαι τόσο άτυχος, και ο αυτός ήταν ακριβώς αυτό, απλώς απίστευτα άτυχος».
Σύμφωνα με τους ειδικούς η σύγκριση της παραλλαγής Δέλτα με το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού που ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στην Γουχάν μιλάει από μόνη της και κινείται στα όρια του τρομακτικού. Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι πλέον αρκεί να συνυπάρξεις για μερικά δευτερόλεπτα στον ίδιο χώρο με έναν φορέα για να έχεις πολλές πιθανότητες μόλυνσης, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα (ακόμη και για μεταγενέστερες άλλες παραλλαγές) μετριόταν σε κάποια λεπτά της ώρας.
Πλέον αρκεί μία ανάσα, εφόσον βρεθείς στο λάθος μέρος, την λάθος στιγμή, εάν απλά περάσει από δίπλα σου ο λάθος άνθρωπος…