Κυκλοφορεί ελεύθερος και «καθαρός»: Το τρικ των δικηγόρων του Μπιλ Κόσμπι που έφερε μια ανήθικη, αλλά 100% νόμιμη απόφαση
Βρείτε μας στο

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Showtime κυκλοφόρησε προχθές το επίσημο τρέιλερ της σειράς ντοκιμαντέρ με τίτλο «We Need to Talk About Cosby» με θέμα τον Μπιλ Κόσμπι. Το πρότζεκτ, που θα προβληθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα στη διάρκεια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σάντανς αυτό το μήνα, θα εστιάσει στην καριέρα του Κόσμπι αλλά και την μετέπειτα πτώση όταν κατηγορήθηκε για βιασμό και σεξουαλική παρενόχληση, από έναν μεγάλο αριθμό γυναικών. Η αποφυλάκισή του το καλοκαίρι του 2021 προκάλεσε έντονες αντιδράσεις κυρίως για τον τρόπο που αυτή ήρθε.

Το… κόλπο που του χάρισε την ελευθερία του

Όσοι παίζετε ή έχετε παίξει Monopoly σίγουρα γνωρίζετε την κάρτα «Βγες από την φυλακή», που σου εξασφάλιζε… απόδραση ακόμα κι αν τα ζάρια δεν σου έκαναν την χάρη να έρθουν όπως τα ήθελες. Στην πραγματική ζωή, τώρα, ως κάτοχος μιας τέτοιας κάρτας πρέπει να νιώθει ο Μπιλ Κόσμπι ο οποίος αποφυλακίστηκε χωρίς να χρειαστεί να εκτίσει το σύνολο της ποινής που του επιβλήθηκε, μετά από την καταδίκη του για υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης.

Ο ηλικίας 83 ετών κωμικός, που από αγαπημένος της Αμερικής τέθηκε στο περιθώριο, μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερος, αλλά το θέμα δεν σταματά εδώ. Το… τζακ ποτ είναι απίστευτο, αφού σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στην Πενσιλβάνια όχι μόνο ακυρώθηκε η αρχική καταδίκη του αλλά  πλέον δεν είναι δυνατόν να του απαγγελθούν εκ νέου κατηγορίες για την υπόθεση και δεν θα χρειαστεί στο μέλλον να βρεθεί ενώπιον δικαστή και ενόρκων.

Ακούγεται παράλογο, ενδεχομένως ανήθικο, αλλά είναι 100% νόμιμο.

Πρόκειται για ακόμη μία από τις πολλές περιπτώσεις που έχει κηρυχθεί κακοδικία, μόνο που η συγκεκριμένη γίνεται γνωστή και λαμβάνει διαστάσεις εξαιτίας του ονόματος του Μπιλ Κόσμπι ο οποίος για δεκαετίες υπήρξε από τους πλέον προβεβλημένους ηθοποιούς των Ηνωμένων Πολιτειών. Ξεχώρισε ως stand up comedian και μεταπήδησε στην τηλεόραση όπου για χρόνια είχε το δικό του, ομώνυμο, και πολύ επιτυχημένο σόου.

Κυκλοφορεί ελεύθερος και «καθαρός»: Το τρικ των δικηγόρων του Μπιλ Κόσμπι που έφερε μια ανήθικη, αλλά 100% νόμιμη απόφαση

Τώρα όλοι βλέπουν πρωτιά: Οι πρώτες εικόνες από το εύρημα του Φωκά Ευαγγελινού που θα απογειώσει το «Ζάρι» στη Eurovision (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τώρα όλοι βλέπουν πρωτιά: Οι πρώτες εικόνες από το εύρημα του Φωκά Ευαγγελινού που θα απογειώσει το «Ζάρι» στη Eurovisio

Όλα αυτά διαλύθηκαν για εκείνον όταν άρχισε να εμφανίζεται και αν θεριεύει το κίνημα #MeToo, με ολοένα και περισσότερες γυναίκες να παίρνουν το θάρρος και το κουράγιο να καταγγείλουν απόπειρες βιασμών και σεξουαλικής κακοποίησης, ειδικά στον χώρο του θεάματος, με αφορμή την «ναυαρχίδα» τέτοιων υποθέσεων εκείνη του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν. Όταν το απόστημα έσπασε, πολλά στόματα άνοιξαν και μίλησαν για όσα είχαν περάσει από άτομα που το σύστημα τα θεωρούσε πέραν κάθε υποψίας. Κυρίως, βεβαία, επειδή οι ίδιοι ήταν γρανάζια αυτού του συστήματος.

Εκείνη την εποχή, λοιπόν, προέκυψαν και οι κατηγορίες εναντίον του Κόσμπι, με τρεις εξ αυτών να φτάνουν μέχρι το δικαστήριο και να φέρνουν τελικά την καταδίκη του για ανάρμοστη συμπεριφορά, με την ποινή να ορίζεται για ένα διάστημα από 3 έως 10 χρόνια, πίσω στο 2018.

Η ποινική δίκη ήταν εκείνη που ακολούθησε αφότου είχε προηγηθεί το αστικό σκέλος από μία από τις ενάγουσες. Ο τότε εισαγγελέας τον κάλεσε στο εδώλιο προκειμένου να καταθέσει και σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε μία μεταξύ τους συμφωνία η οποία προέβλεπε ότι στο μέλλον δεν θα μπορούσε το περιεχόμενο της κατάθεσής του να χρησιμοποιηθεί και στο ποινικό κομμάτι.

Κυκλοφορεί ελεύθερος και «καθαρός»: Το τρικ των δικηγόρων του Μπιλ Κόσμπι που έφερε μια ανήθικη, αλλά 100% νόμιμη απόφαση

Όμως μία δεκαετία αργότερα ο επόμενος εισαγγελέας υπό τον φόβο της παραγραφής των αδικημάτων άλλαξε απόφαση και του άσκησε ποινική δίωξη, γεγονός που από το νομικό επιτελείο του Μπιλ Κόσμπι θεωρήθηκε αθέτηση της προηγούμενης συμφωνίας που προϋπήρχε. Τα… τσακάλια-συνήγοροι ξεσκόνισαν το ντιλ, έκαναν την αντιπαράθεση με τους νόμους που ισχύουν στην συγκεκριμένη Πολιτεία των ΗΠΑ και τελικά προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο και τους δικαίωσε.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, η ακόλουθη απόφαση του διαδόχου του να διώξει τον Κόσμπι ποινικά παραβίασε τα δικαιώματα του σε μια δίκαιη δίκη. Μόνο ένα πράγμα μπορεί να αποκαταστήσει τον Κόσμπι. Πρέπει να αποφυλακιστεί και να απαγορευτεί να του ασκηθεί μελλοντικά δίωξη για αυτές τις συγκεκριμένες κατηγορίες. Οι καταδίκες και οι ποινές που επιβλήθηκαν στον Μπιλ Κόσμπι ακυρώνονται και πρέπει να αφεθεί ελεύθερος», αναφέρει χαρακτηριστικά στο σκεπτικό της απόφασης το οποίο συνέταξε ο δικαστής Ντέιβιντ Ουέχτ.

Κυκλοφορεί ελεύθερος και «καθαρός»: Το τρικ των δικηγόρων του Μπιλ Κόσμπι που έφερε μια ανήθικη, αλλά 100% νόμιμη απόφαση

Γενικότερα η στάση του Ανώτατου Δικαστηρίου υπήρξε ιδιαίτερα ευνοϊκή προς τον Κόσμπι αφού δεν δέχτηκε να καταθέσουν 5 μάρτυρες της πολιτικής αγωγής σε βάρος του ηθοποιού, επιτρέποντας μόνο στην ενάγουσα Άντρεα Κονστάντ. Όπως είχε καταγγείλει το πρώην μέλος του διοικητικού προσωπικού του πανεπιστημίου Τεμπλ, το 2004 στο σπίτι του στη Φιλαδέλφεια ο ηθοποιός με τον οποίο ήταν φίλοι, την νάρκωσε και της επιτέθηκε σεξουαλικά, με αποτέλεσμα την αρχική καταδίκη του για άσεμνη επίθεσης με επιβαρυντικές περιστάσεις. Πλέον, κυκλοφορεί ελεύθερος και «καθαρός» όπως θα δούμε και στο ντοκιμαντέρ του Showtime…