Μέχρι πρότινος, αμέτρητα λεφτά κατευθυνόντουσαν στην έρευνα και την παραγωγή των εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που η επιστήμη κατάφερε τόσο γρήγορα να παράξει αποτελεσματικά εμβόλια. Φαίνεται ωστόσο πως ούτε το εμβόλιο θα αποτελέσει το τελικό όπλο εναντίον της πανδημίας: οι ρυθμοί εμβολιασμού δείχνουν πως το πολυπόθητο τείχος ανοσίας δεν είναι καν κοντά, ο κόσμος δεν εμπιστεύεται τα εμβόλια με την επιθυμητή μαζικότητα, γενικά το εργαλείο αποδεικνύεται χρήσιμο αλλά όχι καθοριστικό.
Όπως όλα δείχνουν ωστόσο τα καλά νέα ενάντια του κορωνοϊού έρχονται υπό άλλη μορφή. Όπως τόνισε πρόσφατα ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας κ. Μανωλόπουλος σε τηλεοπτικό σταθμό, σε μια είδηση που πέρασε στα «ψιλά», σύντομα πρόκειται να κυκλοφορήσουν αντι-ικά φάρμακα που θα καταπολεμάνε τον ιό μέσα στο σώμα μας από τις πρώτες ημέρες της νόσησης. Αυτό σημαίνει πως άπειρες ζωές θα σωθούν χωρίς καν νοσηλεία και με έναν τόπο πιο «ευλύγιστο» από αυτόν του εμβολιασμού – ο οποίος πάντως, θα συνεχιστεί κανονικά.
Το πολυπόθητο φάρμακο που ουσιαστικά θα μετατρέψει τον κορωνοϊό σε μια απλή γρίπη αναμένεται να κυκλοφορήσει ανάμεσα στο φθινόπωρο της τρέχουσας χρονιάς και τις πρώτες μέρες της επόμενης. Λογικό αν αναλογιστεί κανείς πως οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει περίπου 300 εκατ. δολάρια για έρευνα και εργαστηριακή υποστήριξη, σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια για προκλινική και κλινική αξιολόγηση, 700 εκατ. δολάρια για ανάπτυξη και κατασκευή και 1 δισεκατομμύριο δολάρια για τη δημιουργία των Κέντρων Ανακάλυψης Αντιικών Φαρμάκων για Παθογόνα Πανδημικής Ανησυχίας.
Μάλιστα, μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, όπως η Merck, η Ridgeback Biotherapeutics, η Roche, η Atea Pharmaceuticals και η Pfizer δοκιμάζουν ήδη το συγκεκριμένο φάρμακο και φαίνεται πως δεν πιστεύουν στα μάτια τους με το πόσο αποτελεσματικό φαίνεται να είναι το χάπι. Όπως τόνισε άλλωστε και ο Ντέιβιντ Κέσλερ, επικεφαλής επιστήμονας της ομάδας για κορωνοϊό της κυβέρνησης Μπάιντεν: «Θα μπορούμε να έχουμε ένα αντι-ιικό φάρμακο ως το τέλος του φθινοπώρου και να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο της πανδημίας. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έχουμε ένα αποτελεσματικό αντι-ιικό φάρμακο μέχρι το τέλος του 2021».
Μάλιστα, όπως τονίζουν οι άνθρωποι της Pfizer, τα χαρακτηριστικά του νέου φαρμάκου πρόκειται να είναι αποτελεσματικά και για τη καταπολέμηση αντίστοιχων ιών όπως ο κορωνοϊός. Για παράδειγμα, ο ιός HIV ή η ηπατίτιδα C ενδέχεται να καταστέλλονται από τα φάρμακα κατά του πολυσυζητημένου ιού, πάντα μάλλον με ορισμένους συνδυασμούς. Σε κάθε περίπτωση, οι τελευταίες δοκιμές έχουν δείξει πως η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει στην Αμερική πρόκειται να έχει άμεσο αντίκτυπο σε όλο τον πλανήτη.
Βέβαια, δεν βάζουμε και το χέρι μας στη φωτιά πως αν όλα πάνε καλά και το ερχόμενο φθινόπωρο -ή στα τέλη του χρόνου- φανεί φως στην άκρη του τούνελ μέσω του εν λόγω φαρμάκου άπαντες θα αναστενάξουν ανακουφισμένοι. Ποιος ξέρει: ίσως η επόμενη τάση αμφισβήτησης της πανδημιας μετά τους αρνητές του ιού και μετά τους αρνητές των εμβολίων να είναι οι αρνητές του φαρμάκου…