Τα κρούσματα της μετάλλαξης «Δέλτα» του κορωνοϊού αυξάνονται παγκοσμίως, η ιατρική κοινότητα πονοκεφαλιάζει ενώ προσπαθεί βρει αποτελεσματικές λύσεις αντιμετώπισης της νέας αυτής εξέλιξης και σε γενικές γραμμές, η αβεβαιότητα κυριαρχεί παγκοσμίως αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας. Ταυτόχρονα ωστόσο, τα άλματα που κάνει η επιστήμη, αν και ακόμα δεν έχουν αποδειχτεί αρκετά για να εξαλείψουν δια παντός τον κορωνοϊό, είναι πρωτόγνωρα.
Τα εμβόλια που κατασκευάστηκαν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από την έναρξη της πανδημίας έχουν δημιουργήσει ένα μεγάλο ποσοστό ανοσίας ενώ στις ΗΠΑ ήδη γίνονται δοκιμές για την αντιβίωση που πρόκειται να δώσει ουσιαστικά τέλος στην αγωνία. Πλάι σε όλα αυτά μια νέα ανακάλυψη ενδέχεται να έρθει να προστεθεί. Ο λόγος για ένα εμβόλιο που θα… χορηγείται από το στόμα!
Οι σχετικές κλινικές δοκιμές γίνονται ήδη στο Ισραήλ και συγκεκριμένα στο Τελ Αβίβ. Tο συγκεκριμένο εμβόλιο πρόκειται να έχει μορφή κάψουλας και οι ειδικοί ισχυρίζονται πως θα μπορούσε τόσο να ενισχύσει την πρόσβαση στα ενέσιμα σκευάσματα των φτωχών χωρών όσο και να αποτελέσει ένα πιο πρακτικό μέσο αντιμετώπισης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με το έγκυρο περιοδικό «Forbes», η εταιρία «Oravax Medical», που ειδικεύεται στην ανάπτυξη τρόπων χορήγησης φαρμάκων από το στόμα, αναμένεται να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές του συγκεκριμένου εμβολίου σε μορφή κάψουλας πολύ σύντομα καθώς έχει ήδη πάρει την σχετική άδεια από την Επιτροπή Ελέγχου στο Νοσοκομείο Ichilov, το κεντρικότερο δηλαδή νοσοκομείο της πρωτεύουσας του Ισραήλ.
Χαριτολογώντας, ο Ναντάβ Κιντρόν, Διευθύνων Σύμβουλος της μητρικής εταιρείας της Oravax «Oramed Pharmaceuticals», έκανε λόγο για ένα εμβόλιο που «θα μπορείς να το πιεις στο… ποτήρι» μιλώντας για το ζήτημα στην ισραηλινή εφημερίδα «The Jerusalem Post». Ο ίδιος τόνισε πως το εμβόλιο σε μορφή κάψουλας πρόκειται να είναι «πολύ πιο ανθεκτικό στις μεταλλάξεις Covid-19», προκαλώντας μαζικούς αναστεναγμούς ανακούφισης στον κόσμο που αγωνιά έπειτα από την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα.
Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, οι πρώτες κλινικές δοκιμές πρόκειται να περιλαμβάνουν 24 ανεμβολίαστους εθελοντές με τον κάθε έναν εξ’ αυτών να λαμβάνει ένα ή δύο χάπια και τους επιστήμονες να διερευνούν την ασφάλεια του εμβολίου και τους δείκτες ανοσίας που διαμορφώνονται. Εν συνέχεια και σε περίπτωση που τα ευρήματα είναι αισιόδοξα, οι επιστήμονες θα προχωρήσουν στη Φάση 3, η οποία περιλαμβάνει μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές, έτσι ώστε να διαπιστωθεί το κατά πόσο η αποτελεσματικότητα αυτού του εμβολίου θα στεφθεί με επιτυχία.
Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία «Oravax» αναπτύσσει το εμβόλιο υπό μορφή κάψουλας και ως ενισχυτική δόση για όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά της νόσου του κορωνοϊού, ενώ ο Ναντάβ Κιντρόν έσπευσε να διευκρινίσει ότι προτεραιότητα της εταιρείας είναι η χορήγηση του εμβολίου σε μορφή κάψουλας για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.