Helitack: Οι κομάντος του Πυροσβεστικού Σώματος που αναλαμβάνουν τις πιο επικίνδυνες αποστολές
Βρείτε μας στο

Από ένα βίντεο που έδωσε στην δημοσιότητα το ίδιο το Πυροσβεστικό Σώμα, μάθαμε οι περισσότεροι στην Ελλάδα για την ύπαρξη του Helitack, της ειδικής μονάδας της οποίας ο εξοπλισμός και ο τρόπος δράσης θυμίζει έντονα κομάντος και καταδρομείς του στρατού.

Ο ίδιος ο όρος είναι ένας νεολογισμός και σύνθετη λέξη που προέρχεται από το Helicopter και το Attack. Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε από την εφημερίδα Loa Angeles Times το μακρινό 1956, όταν συστάθηκε η συγκεκριμένη ομάδα προκειμένου να δρα με στόχο την προστασία του Εθνικού Δρυμού του Σαν Μπερναντίνο.

Σκοπός ήταν να αντιμετωπιστεί ένα ως τότε άλυτο πρόβλημα. Η πρόσβαση σε περιοχές όπου ήταν αδύνατο να φτάσουν οι χερσαίες δυνάμεις, ενώ η μορφολογία του εδάφους είναι τέτοια που να μην επιτρέπει ρίψεις νερού από αεροσκάφη. Εκεί είναι που οι ειδικά εκπαιδευμένοι κομάντος αναλαμβάνουν τον έλεγχο της υπόθεσης.

Τα πληρώματα είναι ολιγομελή και έχουν την δυνατότητα άμεσης επέμβασης σε ελάχιστο χρόνο προκειμένου να φτάσουν το γρηγορότερο δυνατό στο σημείο ενδιαφέροντος. Εάν, μάλιστα, είναι αδύνατη και η προσγείωση του ελικοπτέρου, κατεβαίνουν οι ίδιοι με σκοινιά και ετοιμάζουν ένα πρόχειρο ελικοδρόμιο καθαρίζοντας την περιοχή και συνεχίζουν με τον ίδιο μοτίβο ώστε να δημιουργηθούν ζώνες προσγείωσης για επιπλέον μεταφορά άλλων δυνάμεων, ανθρώπινου προσωπικού αλλά και μέσων κατάσβεσης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και το ίδιο το Πυροσβεστικό Σώμα στην περιγραφή που δίνει, τα πληρώματα αυτής της ειδικής και ξεχωριστής μονάδας είναι εκπαιδευμένα και εξοπλισμένα με εργαλεία πυρόσβεσης, όπως εργαλεία χτυπήματος, αλυσοπρίονα, φορητές δεξαμενές ύδατος (που υδροδοτούνται από ελικόπτερα), με τα οποία προσβάλλουν την πυρκαγιά.