«Ένας απλός ιός που έγινε viral»: 10 ατάκες του καθηγητή Ιωαννίδη που απομυθοποιούν τον άτρωτο κορωνοϊό
Βρείτε μας στο

Η πανδημική περίοδος έφερε στην κορυφή της επικαιρότητας και του ενδιαφέροντος τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας, συγκεκριμένα τους ειδικευόμενους σε λοιμωξιολογία, πνευμονολογία και επιδημιολογία.

Τα ονόματα Γώγος, Βασιλακόπουλος, Εξαδάκτυλος και πολλά άλλα συναδέλφων τους είναι πια απολύτως οικεία στην ελληνική κοινή γνώμη. Το πιο αμφιλεγόμενο όλων, εξαιτίας των θέσεων που εξέφρασε κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων lockdown, είναι αυτό του διεθνούς φήμη καθηγητή Γιάννη Ιωαννίδη.

Ένα από τα διακριτικά του διευθυντή του Κέντρου Έρευνας Πρόληψης του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ είναι ότι από την αρχή της πανδημίας είχε μια σταθερή θέση. Δεν μπαίνει σε καμία περίπτωση στην ίδια κατηγορία με συναδέλφους του που αμμφισβητούν τα εμβόλια, ούτε αγνοεί τις επίσημες θέσεις της επιστημονικής κοινότητας. Ενστάσεις μπορεί να έχει κανείς για τις θέσεις του αναφορικά με τα lockdown και τη χρησιμότητα τους, όμως σε αυτό που λέει για τους εμβολιασμένους ουδείς μπορεί να διαφωνήσει.

Η θέση του καθηγητή εν ολίγοις είναι ότι ο εμβολιασμένος δεν είναι άτρωτος. Και όσοι νομίζουν ότι έγιναν ξαφνικά επειδή έκαναν το εμβόλιο και δεν τηρούν τα μέτρα (αυτο)προστασίας τότε θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τους ίδιους αλλά και τους συμπολίτες τους:

«Αν το εμβόλιο σε προστατεύει κοντά σε ένα ποσοστό 50% από την πιθανότητα να μολυνθείς, αν αυξήσεις τις εκθέσεις σου 10 φορές, αυτό το 50% πάει περίπατο. Μπορεί να φτάσουμε στην κατάσταση να είναι οι εμβολιασμένοι αυτοί που διακινούν την πανδημία και θα την πληρώσουν περισσότερο οι ανεμβολίαστοι. Μπορεί να καταλήξουμε στην περίπτωση οι εμβολιασμένοι να μολύνουν τους ανεμβολίαστους και κάποιους από αυτούς να τους σκοτώνουν», είπε ο κ. Ιωαννίδης, παραλείποντας τα… ευκόλως εννοούμενα: οι εμβολιασμένοι νιώθουν πιο ασφαλείς και χαλαρώνουν, αγνοώντας σε πλείστες περιπτώσεις τα μέτρα ασφαλείας. Εκτίθενται πολύ περισσότερες φορές στον ιό συγκριτικά με την περίοδο που δεν ήταν εμβολιασμένοι, οπότε και ένιωθαν να απειλούνται από τυχόν μόλυνση.

Ωστόσο, όπως είπε και ο καθηγητής, το εμβόλιο διατηρεί πολύ καλή αποτελεσματικότητα για ζητήματα διασωλήνωσης, νοσηλείας και θανάτου, δεν είναι όμως πανάκεια για την διάδοση και τον περιορισμό της διάδοσης του επιδημικού κύματος.

Η πιο χαλαρή προσέγγιση των εμβολιασμένων σε συνδυασμό με την απολύτως μεταδοτική μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα διασποράς, από το οποίο αυτοί που θα βγουν στο τέλος ζημιωμένοι θα είναι οι ανεμβολίαστοι.

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

«Το εμβόλιο από μόνο του δεν θα σταματήσει το επιδημικό κύμα. Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε ότι δεν θα κολλήσουμε εμείς ή κάποιον άλλον, όταν υπάρχει ένα πολύ ενεργό επιδημικό κύμα», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Έλληνας επιστήμονας.

Σε ερώτημα σχετικά με την τρίτη δόση εμβολίου και κατά πόσο είναι απαραίτητη, έδωσε επίσης μια απάντηση που δεν ακούγεται ευρέως. Ανέδειξε τους πολύ μεγάλους πληθυσμούς των φτωχών χωρών που παραμένουν ανεμβολίαστοι, τονίζοντας ότι η πανδημία θα ανατροφοδοτείται απ’ αυτόν τον πληθυσμό. Καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι ο εμβολιασμός αυτού του ευπαθούς κομματιού του παγκόσμιου πληθυσμού και όχι η τρίτη δόση στο δυτικό κόσμο.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, είπε ότι «βρισκόμαστε στην κορυφή της θνησιμότητας», αποδίδοντας το φαινόμενο στο μικρό ποσοστό (55%) των εμβολιασμένων. «Αν είχαμε καλύτερη κάλυψη σε ηλικιωμένους και ευπαθείς, ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων θα ήταν πολύ μικρότερος. Το 1/3 των Ελλήνων έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό, ενώ το 55% έχει κάνει το εμβόλιο. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν καλή κάλυψη. Οι ανοσοκατασταλμένοι συμπολίτες μας όμως δεν αναπτύσσουν καλή κάλυψη στο εμβόλιο».