Μέθοδοι αιώνες μπροστά: Η χώρα των 24 εκατ. που έσβησε τον κορωνοϊό με μόνο 3% εμβολιασμένους

Η έκταση της είναι όσο η Μακεδονία και ο πληθυσμός της... 22 εκατομμύρια παραπάνω

Με έκταση που ισοδυναμεί περίπου στο 1/4 της Ελλάδας (36.197 τ. χλμ.) και πληθυσμό υπερδιπλάσιο (περίπου 24 εκατ.), ο υγειονομικός συναγερμός που ήχησε στην Ταϊβάν όταν ξέσπασε η επιδημία του κορωνοϊού ήταν κάτι παραπάνω από εκκωφαντικός.

Αν στο γεγονός ότι πρόκειται για μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες του κόσμου, προσθέσουμε ότι περίπου 1 εκατ. άνθρωποι πηγαινοέρχονταν σε καθημερινή βάση στη γειτονική Κίνα για εργασία, τότε γίνεται καθ’ όλα αντιληπτό για ποιο λόγο η νησιωτική χώρα της Άπω Ανατολής αναδείχτηκε εξ αρχής σε success story στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η συνθήκη να περιβάλλεται από θάλασσα ασφαλώς έπαιξε βοηθητικό ρόλο, αλλά ασφαλώς δεν αποτελεί πανάκεια, όπως έχουν δείξει τα παραδείγματα πολλών χωρών, όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία.

Το κλείσιμο των συνόρων και οι υπερσύγχρονες υγειονομικές υποδομές έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον περιορισμό της διάδοσης του Covid-19 και του ποσοστού θνησιμότητας. Βασικό πλεονέκτημα του εθνικού συστήματος υγείας είναι η δυνατότητα που δίνει για καθολική προσβασιμότητα, οι μικροί χρόνοι αναμονής και το εξαιρετικά χαμηλό κόστος.

Η εθνική ασφάλεια καλύπτει το 99% των ασθενών, αλλά ακόμα και για τους ανασφάλιστους οι υπηρεσίες είναι πάμφθηνες. Κάθε ασθενής έχει μια κάρτα υγείας στην οποία είναι αποθηκευμένο όλο το ιστορικό και το οποίο διαβάζεται με ένα απλό swipe σε οποιοδήποτε μηχάνημα.

Η χώρα είναι η πρώτη στον κόσμο σε κλίνες εντατικής αναλογικά με τον πληθυσμό της. Σε απόλυτα νούμερα είναι τρίτη μετά τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, ενώ κόντρα στην πρωτεύουσα Ταϊπέι βρίσκεται το μεγαλύτερο νοσοκομείο του κόσμου, με μέγιστη χωρητικότητα τα 10.000 κρεβάτια. Αποτελεί απλώς τη ναυαρχίδα ενός «στόλου» μεγάλων υπερσύγχρονων νοσοκομείων, εξοπλισμένων με ακριβά ιατρικά facilities τελευταίας τεχνολογίας και δομημένων σε υπερλούξ ξενοδοχειακά πρότυπα.

Ακόμα κι έτσι όμως, μοιάζει σχεδόν… ανεξήγητο το γεγονός ότι η Ταϊβάν ανέφερε μηδενικά κρούσματα covid-19 την Τετάρτη 25 Αυγούστου, έχοντας εμβολιάσει πλήρως μόνο το 3% του πληθυσμού! Επαναλαμβάνουμε ότι αναφερόμαστε σε μια χώρα περίπου 24 εκατομμυρίων ανθρώπων…

Αυτό συνέβη για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάιο, που κορυφώθηκε στη χώρα το ξέσπασμα της επιδημίας. Τότε, πιστεύεται ότι εισήλθαν στη χώρα κρούσματα του στελέχους Α μέσω των πληρωμάτων των αεροπορικών εταιριών, που εξαπλώθηκαν σε κάθε επαρχία. Η κυβέρνηση, η οποία έως τότε είχε θέσει υπό έλεγχο την επιδημία χωρίς την ανάγκη lockdown, θέσπισε μέτρα κοινωνικού αποκλεισμού. Επικρίθηκε όμως λόγω καθυστέρησης στη λήψη τους και επειδή δεν τα αυστηροποίησε έγκαιρα. Με αποτέλεσμα να παραμείνει ο πληθυσμός κάτω από περιορισμούς στο επίπεδο 3 (με ανώτερο το 4) για σχεδόν τρεις μήνες.

Σε αυτό το διάστημα, που για τα δεδομένα των Ταϊβανέζων η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο, η χώρα ανέφερε περισσότερα από 500 κρούσματα ανά 24ωρο, ενώ η επιδημία προκάλεσε 818 θανάτους, από τους συνολικά 830 (!) που έχουν καταγραφεί από το ξεκίνημα της πανδημίας.

Στις 27 Ιουλίου ο συναγερμός μειώθηκε στο επίπεδο 2, αλλά το μέτρο δεν έχει εφαρμοστεί απ’ όλες τις κυβερνήσεις των κομητειών. Σε ορισμένες πόλεις οι μαθητές επέστρεψαν στο σχολείο, τα εστιατόρια άνοιξαν ξανά και τέθηκαν εκ νέου σε λειτουργία οι ψυχαγωγικές και αθλητικές δραστηριότητες.

Όταν το στέλεχος Α επεκτάθηκε στη χώρα η προοπτική δεν ήταν καθόλου ευοίωνη. Η Ταϊβάν ήταν πολύ πίσω σε εμβολιασμούς, λόγω ενός συνδυασμού ανεπαρκών παραγγελιών, παγκόσμιων προβλημάτων εφοδιασμού, υποτιθέμενης κινεζικής παρέμβασης στις προμήθειες και δισταγμού του πληθυσμού να εμβολιαστεί. Τα lockdown ωστόσο – τα οποία οι κάτοικοι της χώρας τηρούν ευλαβικά – και η πρότυπη διαδικασία εντοπισμού, απομόνωσης και ιχνηλάτησης των κρουσμάτων απέφεραν τα εντυπωσιακά αποτελέσματα, που πλέον μεταφράζονται σε μηδέν θετικά κρούσματα. Τα μοριακά τεστ που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των τριών πιο δύσκολων μηνών (Μάιος-Ιούνιος-Ιούλιος) δεν ήταν πολλά βάσει πληθυσμού (2.548.825), ωστόσο η πειθαρχία στα μέτρα προστασίας και απομόνωσης ήταν τέτοιου βαθμού που η εξάπλωση «πάγωσε» με παροιμιώδη ταχύτητα.

Η κορύφωση του επιδημικού κύματος οδήγησε και σε πρόοδο σε εμβολιαστικό επίπεδο. Η διάδοση της χορήγησης εμβολίων επιταχύνθηκε και σήμερα περίπου το 40% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση από τα εμβόλια των Moderna και AstraZeneca. Παράλληλα 800.000 πολίτες έχουν εγγραφεί για να κάνουν το εμβόλιο που ανέπτυξε η ίδια η Ταϊβάν. Τη Δευτέρα (23/08) ξεκίνησε η διάθεση του τοπικού εμβολίου Medigen, το οποίο πάντως επικρίθηκε σφόδρα από την αντιπολίτευση και χρειάστηκε μάλιστα η επέμβαση δικαστηρίου προκειμένου να μην ακυρωθεί η έγκριση του.