Ιστοπλάσμωση: Τι προκαλεί η μόλυνση απ’ τα περιστέρια που λάτρευε ο Ντούσαν Ίβκοβιτς
Βρείτε μας στο

Η αγάπη του Ντούσαν Ίβκοβιτς για τα περιστέρια ήταν γνωστή. Όπως είναι γνωστό ότι και το σπίτι του ήταν γεμάτο από διακοσμητικά με περιστέρια που ήταν το μεγάλο πάθος του Σοφού. Μπορεί όμως η συγκεκριμένη τρέλα του Ίβκοβιτς να ευθύνεται για τον θάνατό του;

Τα σενάρια άρχισαν μετά τις δηλώσεις του Ντούσκο Βουγιόσεβιτς ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο Ντούντα μολύνθηκε από περιστέρια.

«Ήξερα ότι είχε κάποια προβλήματα, ότι μολύνθηκε από τα περιστέρια τα οποία ήταν το μεγάλο του πάθος. Επίσης ξέρω ότι είχε κάποια προβλήματα με έρπη. Ποτέ δεν ξέρεις τι σου επιφυλάσσει το αύριο. Είναι ένας δαίμονας που λέγεται αύριο. Όταν έρχονται στιγμές σαν αυτή, συνειδητοποιείς το μεγαλείο του και όλα όσα έκανε για τα οποία θα τον θυμόμαστε. Η δουλειά του θα μείνει για πάντα ανεξαρτήτως του χρόνου. Η ψυχική του δύναμη μας έκανε όλους να πιστεύουμε ότι μπορεί να ξεπεράσει τα πάντα. Ό,τι έκανε το έκανε με προσήλωση. Από τα περιστέρια μέχρι την Εθνική ομάδα και την προπονητική του καριέρα. Είμαστε πιο φτωχοί και πιο αδύναμοι χωρίς αυτόν», ανέφερε ο 62χρονος τεχνικός μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό της Σερβίας.

Σύμφωνα με τους γιατρούς τα περιστέρια είναι όντως πηγή παθογόνων, όμως σπάνια μολύνονται περαστικοί. Αυτοί που κινδυνεύουν είναι όσοι εκτρέφουν περιστέρια και ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η ιστοπλάσμωση.

Πρόκειται για μια λοίμωξη των πνευμόνων που προκαλείται από τον μύκητα Histoplasma capsulatum ο οποίος βρίσκεται στο έδαφος, ιδιαίτερα γύρω από μέρη όπου συσσωρεύονται μεγάλες ποσότητες περιττωμάτων περιστεριών. Δεν είναι μεταδοτική (δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο) και οι περισσότερες λοιμώξεις έχουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα που δεν απαιτούν θεραπεία.

Οι ασθενείς όμως με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή υποκείμενη αναπνευστική νόσο είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν μια σοβαρή μορφή ιστοπλάσμωσης που μπορεί να γίνει χρόνια ή ακόμη και απειλητική για τη ζωή τους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ιστοπλάσμωση προκαλεί ήπια συμπτώματα τύπου γρίπης που εμφανίζονται μεταξύ 3 και 17 ημερών μετά την έκθεση στον μύκητα. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, βήχα και δυσφορία στο στήθος.

Τώρα όλοι βλέπουν πρωτιά: Οι πρώτες εικόνες από το εύρημα του Φωκά Ευαγγελινού που θα απογειώσει το «Ζάρι» στη Eurovision (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τώρα όλοι βλέπουν πρωτιά: Οι πρώτες εικόνες από το εύρημα του Φωκά Ευαγγελινού που θα απογειώσει το «Ζάρι» στη Eurovisio

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι η ιστοπλάσμωση είναι μια λοίμωξη που δύσκολα μπορεί να πλήξει έναν υγιή οργανισμό, όμως μπορεί να απειλήσει ένα άτομο με εξασθενημένο ανοσοποιητικό και υποκείμενα νοσήματα.