Έως 168.000 το χρόνο: Τα 5 πιο καλοπληρωμένα επαγγέλματα στην Ελλάδα που δεν θα χάσουν ποτέ την αξία τους
Βρείτε μας στο

Σε τομείς όπως τα χρηματοοικονομικά, η τεχνολογία αλλά και τα… all time classic λογιστικά υπάρχουν τα… λεφτά στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Αυτή δεν είναι μόνο η αντίληψη που έχουμε οι περισσότεροι στο μυαλό μας, αλλά και η πραγματικότητα έτσι όπως αποτυπώθηκε και από σχετικές έρευνες που έδειξαν τον νέο «χάρτη» της αγοράς εργασίας, έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται μέσα και από τις αλλαγές που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού.

Εκείνο που δεν έχει μεταβληθεί πάντως είναι κάποιες θέσεις οι οποίες θεωρούνται –και είναι- ακόμη περιζήτητες, με τους εργοδότες να είναι διατεθειμένοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να προσελκύσουν στελέχη που θα καλύψουν τις ανάγκες τους. Πόσο βαθιά; Μέχρι του σημείου του να προσφέρουν περίπου 12.000 ευρώ μηνιαίως (φυσικά μιλάμε για ιδιωτικό τομέα, οπότε ο υπολογισμός αφορά σε 14 μηνιαίους μισθούς) και μεταφράζεται σε 168.000 ευρώ τον χρόνο. Τα συγκεκριμένα ποσά έχουν να κάνουν με την θέση του διευθυντής πληροφοριών στον κλάδο της τεχνολογίας η οποία παραμένει ιδιαίτερα περιζήτητη και κατά συνέπεια πολύ καλά αμειβόμενη.

Αυτή φαίνεται να είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση την οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν οι διάφορες σημαντικές εταιρείες στον χώρο της τεχνολογίας. Δηλαδή το να βρουν τους κατάλληλους ανθρώπους, με τις γνώσεις, το επίπεδο σπουδών και την κατάλληλη προϋπηρεσία και αφού το κάνουν αυτό, να τους δελεάσουν με ένα πακέτο παροχών στο οποίο προφανώς μεγάλο ρόλο διαδραματίζει το ύψος του μισθού, αλλά δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας.

Έως 168.000 το χρόνο: Τα 5 πιο καλοπληρωμένα επαγγέλματα στην Ελλάδα που δεν θα χάσουν ποτέ την αξία τους

Πιθανότατα εξαιτίας και του αποτυπώματος που έχει αφήσει και η πανδημία του κορωνοϊού, σημαντικό ρόλο σε σχέση με προηγούμενες αντίστοιχες έρευνες παίζουν και άλλα πράγματα, με κυριότερο αυτό της νοσοκομειακής περίθαλψης μέσα από εταιρικά ασφαλιστικά προγράμματα υγείας και ευεξίας. Αντίθετα, παροχές όπως επικουρικά συνταξιοδοτικά προγράμματα ή ασφάλειες ζωής δεν φαίνεται να βρίσκονται πια στην πρώτη γραμμή ούτε να αποτελούν ιδιαίτερο δέλεαρ για τα καλοπληρωμένα στελέχη.

Παράλληλα, αν και τα προγράμματα κατάρτισης και επαγγελματικής εξέλιξης ή επιμόρφωσης παραμένουν σημαντικές παροχές, βαίνει σαφώς μειούμενος ο αριθμός των επιχειρήσεων που συνεχίζουν να προσφέρουν τέτοιες παροχές, τουλάχιστον σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

Όσοι –πάντως- δεν διαθέτουν το «πακέτο» για να διεκδικήσουν την θέση του διευθυντή πληροφοριών σε εταιρεία τεχνολογίας, μπορούν να στραφούν σε άλλες οι οποίες επίσης είναι πολύ καλοπληρωμένες, σε αντίστοιχα περιβάλλοντα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μισθοί που κυμαίνονται από 6.000 έως 12.000 ευρώ (πάντα επί 14) προσφέρονται σε υποψήφιους CEO εταιρειών τεχνολογίας, ενώ πολύ ψηλά συναντάμε και διευθυντικά πόστα με χρηματοικοινομικό background όπου προσφέρονται μισθοί οι οποίοι κυμαίνονται από 5.000 ευρώ μέχρι και 10.000 ευρώ.

Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι "χρυσός"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι «χρυσός»

Έως 168.000 το χρόνο: Τα 5 πιο καλοπληρωμένα επαγγέλματα στην Ελλάδα που δεν θα χάσουν ποτέ την αξία τους

Στον κλάδο της νομικής επιστήμης πολύ καλά αμειβόμενες είναι οι θέσεις διευθυντών εταιρικών και νομικών υποθέσεων (corporate & legal affairs managers) ή επικεφαλής του νομικού τμήματος (head of legal department) όπου οι απολαβές μπορούν να φτάσουν στις 8.000 ευρώ, ποσό αντίστοιχα υψηλό με τις αποδοχές του τεχνικού διευθυντή (technical manager) να είναι ανάλογες, ενώ αυτή του διευθυντή στόχου (fleet manager) να φτάνει στις 7.000 ευρώ στον ναυτιλιακό κλάδο.

Επιστρέφοντας πάλι στον χώρο της τεχνολογίας, συναντάμε την θέση του διαχειριστή Πληροφορικής (IT project/program manager) όπου οι μισθοί κυμαίνονται από 2.500 έως και 4.600 ευρώ, ενώ πάντα πρέπει να κρατάμε στο μυαλό ματς και τις υπόλοιπες προσφερόμενες παροχές ώστε να μπορεί η κάθε εταιρεία να προσελκύει τους καλύτερους δυνατούς υποψηφίους.

Αυτή τη στιγμή πάντως η πιο περιζήτητη ειδικότητα στην ελληνική αγορά εργασίας αφορά στους Data Analysts. Μιλάμε για εξειδικευμένους επαγγελματίες που επεξεργάζονται ένα πολύ μεγάλο όγκο δεδομένων προκειμένου να βγάλουν χρήσιμες πληροφορίες για τους πελάτες, τα προϊόντα και τις επιδόσεις μιας εταιρείας. Είναι σίγουρα το επάγγελμα του μέλλοντος (και) στη χώρα μας και όποιος το επιλέξει θα έχει εξασφαλισμένη δουλειά και εξαιρετικές μισθολογικές απολαβές.