Το νούμερο που φέρνει αποφάσεις: Η κόκκινη γραμμή που αν ξεπεραστεί το lockdown θα είναι μονόδρομος

Θα είναι μια εξέλιξη που θα δυσαρεστήσει πολλούς αλλά πέρα για πέρα πιθανή...

Αν κάτι έχουμε μάθει ετούτα τα χρόνια της πανδημίας είναι πως ακόμα και μια πέρα για πέρα απολίτικη συνθήκη όπως η εξάπλωση ενός ιού είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί ανεξάρτητα από πολιτικές διαθέσεις. Ένα πρακτικό παράδειγμα είναι η απόφαση της σημερινής κυβέρνησης να μην συζητήσει καν το lockdown και να τονίζει σε όλους τους τόνους πως τέτοια πιθανότητα δεν υπάρχει. Γιατί; Μα γιατί η κυβέρνηση έχει ένα συγκεκριμένο πολιτικό στίγμα το οποίο την ωθεί στο να ορίζει την ευμάρεια της αγοράς ως βασικό κοινωνικό αγαθό και την πολιτική των επιδομάτων ως παρασιτική.

Με δεδομένες αυτές τις αντιλήψεις, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει πως το lockdown αποτελεί ακραίο μέτρο, πως ακόμα και αν οι ειδικοί κρίνουν πως καλό θα ήταν να στραφούμε σε αυτό θα υπερισχύσει η πολιτική και όχι η ιατρική πλευρά των πραγμάτων. Όμως υπάρχει ένα όριο σε αυτή την απόφαση. Οι αντικειμενικές συνθήκες, οι αριθμοί με άλλα λόγια που συνοδεύουν την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, συνιστούν το όριο αυτό: όση πολιτική βούληση και αν υπάρχει από την κυβέρνηση για την αποφυγή του lockdown, η κοινωνία θα κλείσει ξανά αν κάποια νούμερα χτυπήσουν κόκκινο. Ποια είναι όμως αυτά τα νούμερα;

Πρόσφατα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος τόνισε σε τηλεοπτικές του δηλώσεις -και συγκεκριμένα στον ΣΚΑΪ- πως παρά τα όσα αντίθετα ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση, η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί σε νέο lockdown πολύ σύντομα. Φυσικά, δεν αποτελούν είδηση τα όσα υπέδειξε ως αναγκαιότητες για να μην οδηγηθούμε εκεί. Έχει μαλλιάσει η γλώσσα άλλωστε όλων των ειδικών να λένε πως πρέπει να τηρούνται τα μέτρα αποστασιοποίησης, πρέπει άπαντες να κάνουν το εμβόλιο, πρέπει να αποφεύγονται οι περιττοί συνωστισμοί.

Είναι προφανές βέβαια πως δεν είναι μόνο ζήτημα ατομικής ευθύνης όπως ένα σωρό ειδικοί λένε και ξαναλένε με διαφορετικά λόγια. Για παράδειγμα, είναι αδιανότητο να μην μπαίνει στο κάδρο των όσων πρέπει να γίνουν για να αποφευχθεί το lockdown κάτι που να αφορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και την αποσυμφώρησή τους: το ότι η κυβέρνηση αναφέρει και ξαναναφέρει μια σειρά συμπεριφορών ατομικής φύσης κόντρα στον κορωνοϊό αλλά παριστάνει πως δεν ξέρει ότι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αποτελούν τη βασικότερη εστία μετάδοσης του κορωνοϊού αγγίζει τα όρια του σκανδάλου.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, η ουσία παραμένει αμετάβλητη: το «κλειδί» για να μην οδηγηθούμε σε lockdown είναι οι ΜΕΘ για κορωνοϊό να μην βρεθούν κατακλυσμένες. Αν συμβεί αυτό, το lockdown είναι απλά αναπόφευκτο. Όσο οι διαθέσιμες ΜΕΘ θα είναι περισσότερες από τους ανθρώπους που χρειάζονται νοσηλεία σε αυτές, τότε η κοινωνία θα παραμένει ανοιχτή.

Σύμφωνα με μια περσινή, σχετική ενημέρωση του τότε υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια (η τελευταία επίσημη επί του θέματος) υπάρχουν 1.305 κλίνες ΜΕΘ στη χώρα εκ των οποίων οι 748 είναι κλίνες Covid. Αυτό είναι και το «μαγικό» νούμερο. Οποιαδήποτε στιγμή μέχρι και το τέλος του Δεκέμβρη, περίοδος κατά την οποία ενδέχεται να κορυφωθεί το κύμα ανόδου της πανδημίας, οι κατειλημμένες κλίνες φτάσουν ή προσεγγίσουν οριακά τον εν λόγω αριθμό, θα πάμε δεδομένα σε lockdown.

Θα είναι μια εξέλιξη που θα ενοχλήσει πολύ κόσμο: από την κυβέρνηση που δεν θέλει με τίποτα να διαχειριστεί μια δυσαρεστημένη αγορά μέχρι τον απλό κόσμο που δεν θέλει ούτε να το σκέφτεται ότι θα κάνει Πρωτοχρονιά σε συνθήκες… εγκλεισμού. Αλλά είναι μια εξέλιξη πέρα για πέρα πιθανή εδώ που έχει φτάσει η ιστορία της πανδημίας…