Rebel Wilson
Βρείτε μας στο

Από την εποχή του απόλυτου skinny, σε αυτή του chubby κι ενδεχομένως του obese. Τα σωματικά πρότυπα εμφανίζονται σε κάθε εποχή και υπάρχουν άνθρωποι που θα υποφέρουν σε κάθε περίσταση, όπως η Rebel Wilson.

Η ανάγκη του ανθρώπου να κάνει τυποποίηση, να θέσει ένα μέτρο σύγκρισης, άρα πρότυπο, είναι σχεδόν προαιώνια. Και κάθε φορά που οι εποχές οδηγούν την κοινωνία να απορρίπτει το εκάστοτε πρότυπο, του λέει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει τρόπος να καταργήσεις ένα πρότυπο, χωρίς να φέρνεις σε άβολη θέση τα σώματα που ίσως συμβάδιζαν με αυτό.

Ναι, έχουμε περάσει χρόνια και δεκαετίες όπου βλέπαμε στα media να εμφανίζονται πολύ αδύνατα σώματα. Από πότε όμως τα αδύνατα σώματα είναι κατακριτέα; Από τη στιγμή που το ακριβώς αντίθετο τους έχει περάσει στη σφαίρα του body positivity, τότε δεν θα έπρεπε κάθε σώμα να ανήκει σε αυτή τη λογική;

Κι αφού κάθε σώμα πρέπει να νιώθει όμορφα με αυτό που είναι, τότε πώς μπαίνουμε στη διαδικασία να το κανονικοποιήσουμε και να έχουμε προαπαιτούμενα για το σώμα και δη το γυναικείο;

Τον τελευταίο χρόνο έχουμε δει τρεις περιπτώσεις γυναικών που δέχτηκαν shaming για το σώμα τους, όχι επειδή είναι παχουλές ή παχύσαρκες (αυτός ο όρος χρησιμοποιείται καθαρά επιστημονικά και χωρίς ίχνος διάθεσης προσβολής ή υποτίμησης, για να είμαστε ξηγημένοι), αλλά επειδή δεν είναι παχύσαρκες.

Η Adele που είχε ένα ευτραφές σώμα, έχασε κιλά και δεν ήταν πια η τύπισσα που προωθούσε το body positivity. Ήταν η υποκρίτρια και αυτή που δεν είχε κανένα δικαίωμα να μιλάει για τους παχουλούς, από τη στιγμή που αδυνάτισε.

Η Zendaya, ηθοποιός και influencer, έχει δεχτεί κριτική γιατί είναι skinny και δεν συμβαδίζει με τα chubby πρότυπα των μαύρων γυναικών.

«Είναι αποκρουστικό, πώς το τρώτε;»: Το πεντανόστιμο ελληνικό πιάτο που οι ξένοι δε θα καταλάβουν ποτέ (Pic)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Είναι αποκρουστικό, πώς το τρώτε;»: Το πεντανόστιμο ελληνικό πιάτο που οι ξένοι δε θα καταλάβουν ποτέ (Pic)

Έγινε ανεπιθύμητη η αδύνατη Rebel Wilson

Πιο φρέσκο παράδειγμα, η Rebel Wilson. Η βρετανίδα ηθοποιός είναι πολύ γνωστή κωμικός που έχει αυτοσαρκαστεί αρκετές φορές για τα κιλά της. Τον τελευταίο ένα χρόνο ξεκίνησε ένα ταξίδι απώλειας πολλών κιλών και αλλαγής της εξωτερικής της εμφάνισης. Οι μάνατζερ της στις ΗΠΑ, που ακολουθούν τον εξαναγκασμό της μόδας, ήταν αρνητικοί και τη ρώτησαν γιατί να το κάνει αυτό, όπως περιγράφει η ίδια.

Δηλαδή ένας άνθρωπος ήθελε να αλλάξει το σώμα του και κάποιος του είπε πως δεν πρέπει. Γιατί; Επειδή «ήμουν πάντοτε η αστεία παχουλή και τους έφερνα λεφτά έτσι». Τι λέει η Rebel Wilson, χωρίς να το λέει;

Ότι επειδή αδυνάτισε, ξαφνικά ήταν αχρείαστη και δεν ήταν το ίδιο αστεία. Κι αυτό χωρίς να υπονοήσει ποτέ ότι ως παχουλή, ένιωθε άσχημη. Ίδια αυτοπεποίθηση είχε και πριν, ίδια και τώρα. Απλώς θέλησε να χάσει κιλά, γιατί κάποιες πράξεις της ήταν ανθυγιεινές για την ίδια.

Αυτό σημαίνει πως μέσα στην προσπάθεια της αλλαγής, αγνοούμε το αυτονόητο. Δεν γίνεται να πας να καταργήσεις ένα πρότυπο σώματος, μειώνοντας το για χάρη άλλου. Το σώμα δεν πρέπει να είναι καλούπι και δεν μπορείς να λες σε κανένα «γίνε έτσι», γιατί αυτοί που δεν είναι έτσι, θα νιώσουν άσχημα και θα χάσουν κάθε εκτίμηση στον εαυτό τους.

Τόσα χρόνια συνέβαινε με τους υπέρβαρους, τώρα έχει πάει στην απέναντι όχθη. Και οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν πως δεν υφίσταται προσπάθεια προτυποποίησης ενός σώματος, χωρίς να κάνεις shaming σε άλλο.

Όταν λες «φτάνει πια με αυτά τα ανορεξικά πρότυπα», υποτιμάς το σώμα μιας αδύνατης κοπέλας.

Όχι, δε χρειάζεται να είμαστε όλοι παχουλοί ή αδύνατοι. Αυτό που χρειάζεται είναι ο καθένας να παραμένει στο πλαίσιο της υγείας του και να έχει το σώμα που του αρέσει και με το οποίο νιώθει άνετα την εκάστοτε στιγμή.

Δεν υπογράφει κανείς συμβόλαιο με το πώς θα είναι το σώμα του. Αν η Rebel Wilson θέλει να ζυγίζει σήμερα 50 κιλά, έχει το ελεύθερο να το κάνει. Αν θέλει μεθαύριο να ζυγίζει 75 κιλά, πάλι έχει το ελεύθερο να το κάνει.

Το έχει δείξει το παρελθόν πως κάθε σωματότυπος που αποθεώνεται, μεταφράζεται ως «όσες δεν είστε έτσι ή γίνετε έτσι ή θα τρώτε μπούλινγκ». Το μπούλινγκ δεν είναι «προτέρημα» των γυναικών με παχουλά σώματα. Το δέχονται όλες.

Αφού σε ενοχλεί επομένως η υπερπροβολή μιας αδύνατης, θα έπρεπε να σε ενοχλεί και η υπερπροβολή μιας μη αδύνατης. Όχι γιατί δεν αξίζουν, αλλά γιατί αξίζουν. Ούτε η αδύνατη θα πρέπει να νιώσει άσχημα επειδή δεν είναι παχιά, ούτε φυσικά το ανάποδο. Και δεν θα πρέπει να τους το ορίσουμε εμείς οι ξέμπαρκοι αυτό.

Η Rebel Wilson και η κάθε Rebel Wilson, έχει τη μπαγκέτα και μπορεί να είναι κάθε μέρα ό,τι μπορεί και θέλει. Δε χρειάζεται ούτε αυτή, ούτε η Adele να λογοδοτήσουν επειδή έχασαν κιλά και να κατηγορηθούν πως πρόδωσαν κάποιους. Αυτοί οι κάποιοι ας κάνουν cope με το δικό τους σώμα και ας αφήσουν τις Adele του κόσμου να αδυνατίσουν και να παχύνουν.