Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα σε επίπεδο πανδημίας, μετά από δύο χρόνια, είναι χειρότερη από πέρσι και πρόπερσι. Το μεγαλύτερο βάρος σαφώς έχει πάει στους γιατρούς. Επομένως, λογικά ο κ. Νίκος Καπραβέλος εξανίσταται και ζητά κατανόηση και στήριξη.
Μιλώντας στην εκπομπή της Φαίης Μαυραγάνη στο OPEN, ο Νίκος Καπραβέλος αναφέρθηκε στα πάρτι που συνέβησαν την Πρωτοχρονιά και εξήγησε πως η κατάσταση στο νοσοκομείο του είναι αφόρητη. Από τη μία γεμάτες οι κλίνες με ανεμβολίαστους, από την άλλη νοσούν με Όμικρον γιατροί και νοσηλευτές.
«Θρηνούμε νεκρούς, χάνονται συνέχεια άνθρωποι. Αυτό δεν είναι λεβεντιά. Είναι λεβεντοκόπανοι, όπως έλεγε και ο παππούς μου. Ο τρόμος ο δικός μου είναι η μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας, αν αποδειχτεί ότι η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί βαριά νόσο. Τότε δε θα υπάρχουν νοσοκομεία, θα κλείσουν.
Είμαι πιο συντηρητικός στην ελεύθερη ανθρώπινη δραστηριότητα. Στο νοσοκομείο μου έχω δώσει 48 κλίνες εντατικής σε covid περιστατικά, στην πλειοψηφία τους ανεμβολίαστοι. Όλα τα υπόλοιπα νοσήματα υπολειτουργούν. Έχουν αναβληθεί όλα τα χειρουργία. Ακόμα και τα επείγοντα τρομάζουμε να τα διαχειριστούμε. Βλέπω ταυτόχρονα να αρρωσταίνει το προσωπικό μου με την όμικρον».
Ο κ. Καπραβέλος θα έπρεπε να στρέψει τον χαρακτηρισμό προς το κράτος
Πάμε λοιπόν στο διά ταύτα. Δε χρειάζεται να ειπωθεί πως οι άνθρωποι που εργάζονται στο σύστημα υγείας της χώρας, έχουν υποστεί κακοποίηση. Δεν έχουν ιδέα πια τι σημαίνει ρεπό, περνάνε συνεχόμενα 15ωρα και βάλε στη βάρδια τους και εκτίθενται διαρκώς στον κορωνοϊό, με το φόβο να κολλήσουν και να τον μεταφέρουν σε δικούς τους συγγενείς.
Από την άλλη, υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας που μπορεί σε επίπεδο καταπόνησης σωματικής να μην υπέστη ούτε το 20% των νοσηλευτών και γιατρών, αλλά εδώ δεν είναι διαγωνισμός.
Η πλειοψηδία του κοινωνικού ιστού έχει βιώσει ψυχολογικό πόνο και καταπόνηση. Αρκετοί έχουν χάσει ως και συγγενείς ή φίλους από τον κορωνοϊό σε αυτά τα δύο χρόνια.
Κατανοώντας απόλυτα τη θέση και την κούραση που έχει ο κ. Καπραβέλος, θεωρώ ότι η λέξη «λεβεντοκόπανοι» είναι βαριά. Ακόμα κι αν μιλάμε για κλαμπ και μπαρ που πιάστηκαν να λειτουργούν με υπερπληθυσμό το βράδυ της Πρωτοχρονιάς.
Εννοείται πως όλοι πρέπει να σέβονται τους νόμους. Αλλά στο άλλο άκρο της καταπόνησης που έχει το προσωπικό στην Υγεία, όπως και ο κ. Καπραβέλος, υπάρχει η οικονομική επιβίωση. Υπάρχουν επιχειρήσεις με υπαλλήλους που βλέπουν ξανά το φάσμα του lockdown. Ακόμα κι αν η κυβέρνηση δεν τα κλείσει, η συνέχιση της λειτουργίας τους σε αυτές τις 2 εβδομάδες που πρέπει να κλείνουν στις 12:00 και δίχως μουσική, είναι οικονομικά ασύμφορη.
Ναι, παρανομούν. Ναι, την ίδια στιγμή χάνουμε καθημερινά 60 και βάλε συμπολίτες μας, ενώ άλλοι 630 παλεύουν διασωληνωμένοι. Αλλά δεν είναι αυτοί στους οποίους πρέπει να στρέψει την οργή του ο κ. Καπραβέλος. Δεν είναι αυτοί οι λεβεντοκόπανοι.
Τέτοιους θα μπορούσε να χαρακτηρίσει ο κ. Καπραβέλος τους ανωτέρους του, κατά υπουργεία και Μέγαρα Μαξίμου μεριά, που δύο χρόνια τώρα δεν έχουν ενισχύσει με προσωπικό την Υγεία.
Το τονίζω, είναι απολύτως κατανοητή η οργή του. Έχει δώσει τη ζωή του τόσα χρόνια και δη στην πανδημία, βλέπει συναδέλφους και προσωπικό στο νοσοκομείο του να εξαντλούνται και να έχουν προ πολλού ξεπεράσει τα όρια της αντοχής. Αλλά οι φταίχτες δεν είναι τα μαγαζιά που κάνουν πάρτι. Δεν είναι όσοι παλεύουν να έχουν έστω μια ψευδαίσθηση κοινωνικής δραστηριότητας.
Σίγουρα η πλειοψηφία του κόσμου δεν διαχειρίστηκε σωστά το διάστημα πριν την έξαρση με τα κλαμπ να είναι υπερβολικά γεμάτα. Προκαλέσαμε τη μοίρα μας τρόπον τινά. Αλλά πια ο καθένας λειτουργεί με μια απελπισία και μια ανάγκη να μη γυρίσει πίσω σε ένα 7μηνο lockdown με απαγόρευση κυκλοφορίας που εν τέλει δε χρησίμευσε και πουθενά.
Ο κ. Καπραβέλος σίγουρα δε θα πρέπει να τα βάζει με αυτούς που βλέπουν την Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων να ανακοινώνει 30 και 40.000 κρούσματα, ενώ ας πούμε το Ισραήλ με ίδιο σχεδόν πληθυσμό, έχει κορύφωση στις 5.500. Κάτι πρέπει να πήγε πολύ στραβά εδώ. Και πήγε.
Αφελείς, ίσως. Αλλά λεβεντοκόπανοι και κοινωνικά ανεύθυνοι-αναίσθητοι σίγουρα όχι. Όταν μια κυβέρνηση τους έχει γαλουχήσει με το αφήγημα «κάντε όλες τις δόσεις και θα είστε ελεύθεροι», τότε τη στιγμή που αυτό θα το πάρει πίσω, θα την αγνοήσουν. Είναι φυσικό επακόλουθο.