Επέλαση Όμικρον 2: Αυτά είναι τα 4 πρώιμα συμπτώματα που χτυπούν καμπανάκι ότι νοσείς
Βρείτε μας στο

Η υποπαραλλαγή «Όμικρον 2» επικρατεί σταδιακά όπως αναμενόταν και στη χώρα μας και σε συνδυασμό με τη χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων από ορισμένους πολίτες, φέρνει τη νέα έξαρση της πανδημίας.

Η διασπορά της είναι πια μεγάλη καθώς καταγράφεται στο 50% των νέων κρουσμάτων, ενώ έχει σχεδόν κυριαρχήσει στην Κρήτη. Το καλό νέο όμως είναι ότι η νοσηρότητα δεν διαφέρει σημαντικά με αυτή της Όμικρον.

Σύμφωνα με τον Ιταλό επιδημιολόγο, Ρομπέρτο ​​Κάουντα, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Cattolica del Sacro Cuore και διευθυντή της Μονάδας Λοιμωδών Νοσημάτων στο Νοσοκομείο Gemelli, υπάρχει ένα καλό και ένα κακό νέο σχετικά με την Όμικρον 2. Το αρνητικό είναι πως μπορεί να είναι ακόμη πιο επιθετική από την Όμικρον 1, καθώς θα περιέχει περισσότερες μεταλλάξεις. Το θετικό είναι ότι όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να είναι πιο βαριά.

Για την ακρίβεια, τα συμπτώματα είναι περίπου τα ίδια με αυτά της «προκατόχου» της. Υπάρχουν 4 πρώιμα συμπτώματα που αν τα έχει κάποιος τότε είναι πολύ πιθανό να νοσεί, χωρίς να το γνωρίζει. Πρόκειται για την καταρροή, τον πονοκέφαλο, τον πονόλαιμο και το φτάρνισμα.

«Σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, είναι πιο μεταδοτική, κάτι που θα συνιστούσε ακόμη πιο σοβαρό πρόβλημα. Ο αριθμός αναπαραγωγής, που είναι γνωστός ως R₀, υποδεικνύει στην επιδημιολογία, την πιθανή μεταδοτικότητα μιας μη ελεγχόμενης μολυσματικής παραλλαγής, δηλαδή το επίπεδο των ατόμων που μπορούν να έχουν μολυνθεί από ένα ήδη μολυσμένο άτομο. Στην Όμικρον 1 , το επίπεδο αυτό είναι πολύ υψηλό, καθώς ένα άτομο μπορεί να μολύνει άλλα 15 έως 17- τρεις φορές περισσότερα από την Δέλτα. Εάν η Όμικρον 2 αποδειχτεί ακόμη πιο μεταδοτική, προφανώς τα προβλήματα θα αυξηθούν, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη τι κλινικό αντίκτυπο θα μπορούσε να έχει. Η Όμικρον 1, μπορούμε πλέον να πούμε με βεβαιότητα, είναι σίγουρα λιγότερο σοβαρή από την Δέλτα», τονίζει ο δρ Κάουντα.

Μάλιστα, με δεδομένο πως η Δανία υπήρξε η χώρα στην οποία παρατηρήθηκε αρχικά η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή, ο Ρομπέρτο Κάουντα τονίζει: «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ειπωθεί είναι ότι η Δανία μας δείχνει πώς είναι απαραίτητο να πραγματοποιήσουμε έναν μεγάλο αριθμό αλληλουχιών για την καλύτερη αναγνώριση του ιού και πώς συμπεριφέρεται. Ταυτόχρονα, αυτές οι νέες αλληλουχίες δεν συνοδεύονται πάντα από σοβαρό επιδημιολογικό αντίκτυπο», εκτιμά ο Ιταλός επιδημιολόγος.

Σύμφωνα με όλες τις επιστημονικές εκτιμήσεις, πρόκειται για μια εξέλιξη μάλλον αναμενόμενη. Άλλωστε, ένα από τα βασικά πράγματα που άπαντες γνωρίζουν για τον κορωνοϊό δεν είναι άλλο από την ικανότητά του να αλλάζει διαρκώς. Μια αντίστοιχη υποπαραλλαγή άλλωστε είχε παρατηρηθεί και με την Δέλτα -η λεγόμενη «Δέλτα Plus»- και τότε είχε αποδειχθεί πως δεν ήταν τόσο σημαντική για επιδημιολογικούς σκοπούς. Δεν πρέπει να λησμονείται ωστόσο πως μιλάμε για έναν ιό που εμφανίστηκε πριν μόλις δυο χρόνια και ως εκ τούτου, τίποτα δεν πρέπει να αποκλείεται. Γι’ αυτό και οι εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας αναφορικά με την εξέλιξη του κορωνοϊού είναι αισιόδοξες μεν, εντελώς συγκρατημένες δε.

Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι "χρυσός"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι «χρυσός»

Ο καθηγητής ανάλυσης δεδομένων, Γιώργος Ατσαλάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, είπε ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο έξαρσης των κρουσμάτων και σύμφωνα με τις αναλύσεις προβλέπεται ότι τις επόμενες ημέρες τα κρούσματα θα φτάσουν κοντά στις 30.000, όπως έχουν φτάσει και σε Αυστρία και Ολλανδία, ενώ αναμένεται τα κρούσματα να είναι σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα τον Μάιο.

Το μόνο που μένει να φανεί τις επόμενες μέρες είναι αν η Όμικρον 2 θα αλλάξει το σχεδιασμό της κυβέρνησης για το Πάσχα ή αν θα συνεχιστεί η πορεία προς την κανονικότητα παρά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.