κορωνοϊός
Βρείτε μας στο
Επικαιρότητα

Χώρα-οδηγός: Το συκοφαντημένο μοντέλο που ο κ. Γουργουλιάνης προτείνει να ακολουθήσει η Ελλάδα για να τελειώσει ο covid

Προστασία των ηλικιωμένων, τεστ στους συμπτωματικούς και «απελεύθερωση» ανοικτών χώρων: το τρίπτυχο-οδηγός σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας.

Είναι μάλλον η στιγμή που μπορεί να ειπωθεί με μεγαλύτερη σιγουριά σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη συγκυρία των τελευταίων δύο χρόνων: βρισκόμαστε σε μια μεταβατική φάση όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, οδεύουμε ολοταχώς στην πολυπόθητη «επόμενη ημέρα».

Η απελευθέρωση όλων των δραστηριοτήτων στους ανοιχτούς χώρους, χωρίς περιορισμούς και με χρήση μάσκας μόνο όπου υπάρχει συγχρωτισμός με ταυτόχρονη διενέργεια τεστ μόνο για όσους έχουν συμπτώματα, συχνό έλεγχος και στοχευμένη ιχνηλάτηση στις ευπαθείς ομάδες, μέτρα και πρακτικές δηλαδή που ισχύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποτελούν σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, τον άτυπο οδηγό διαχείρισης της κατάστασης και για την Ελλάδα.

Ο ίδιος ο κ. Γαργαλιάνης ωστόσο ξεκαθαρίζει το μέτρο της κατάργησης καραντίνας για τους θετικούς στον ιό, που πρόσφατα ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον, είναι από εκείνα που δεν πρέπει να υιοθετήσει η Ελλάδα. Και αυτό διότι σε αντίθεση με την Μεγάλη Βρετανία, η Ελλάδα πάσχει όσον αφορά τους ανεμβολιαστούς ανθρώπους τρίτης ηλικίας, γεγονός που έτσι κι αλλιώς πρέπει να διορθωθεί άμεσα.

«Με την Αγγλία έχουμε κάποιες διαφορές, αλλά και αρκετές ομοιότητες. Αυτοί έχουν μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του γενικού πληθυσμού, αλλά όχι πολύ μακριά από τα δικά μας, ενώ εμείς είμαστε καλύτερα στην 3η δόση, στην οποία εκεί υπάρχει μια μικρή υστέρηση. Εδώ έχουμε πολύ ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες. Είχαμε λίγες μέρες χειμώνα ενώ αυτοί ήταν κλεισμένοι μέσα. Από την άλλη, στην Αγγλία το πανδημικό κύμα της Όμικρον προηγήθηκε κατά τρεις εβδομάδες και μπορεί να μας δείξει τη δική μας επόμενη μέρα. Άρα, κατά τη γνώμη μου, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ως μοντέλο την Αγγλία, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τις διαφορές, αλλά και την σημερινή εικόνα στα νοσοκομεία μας», τονίζει συγκεκριμένα ο Κωνσταντίνος Γαργαλιάνης με δηλώσεις του στην ιατρική ιστοσελίδα iatronet.gr.

Στις ίδιες δηλώσεις επισημαίνει πως η φιλοσοφία των παρεμβάσεων που πρέπει να έχει η ελληνική κυβέρνηση στο τρίπτυχο: προστασία των ηλικιωμένων, τεστ στους συμπτωματικούς και «απελεύθερωση» ανοικτών χώρων. Για τον Γουργουλιάνη επίσης, βασική προτεραιότητα είναι ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων ανθρώπων και κυρίως των όσων είναι πάνω από 80 χρονών.

Χώρα-οδηγός: Το συκοφαντημένο μοντέλο που ο κ. Γουργουλιάνης προτείνει να ακολουθήσει η Ελλάδα για να τελειώσει ο covid

«Δεν μας τιμά ότι έχουμε ακόμα ανεμβολίαστους 12% – 13% των ανθρώπων πάνω από 80 ετών. Αν υπολογίσουμε ότι έχουμε περίπου 600.000 σε αυτή την ηλικία, οι ανεμβολίαστοι υπολογίζονται σε περίπου 75.000, είναι πολλοί, Ο 60άρης ή 65άρης που δεν έχει εμβολιαστεί μέχρι σήμερα δεν θα το κάνει τώρα, είναι ξεροκέφαλος. Τον 80άρη όμως μπορεί να μην τον βρήκαμε. Μπορεί να μην έχει πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Πρέπει να κάνουμε κάτι, να πάμε στα σπίτια και να τους εμβολιάσουμε. Να τους πείσουμε ότι αλλιώς θα ταλαιπωρηθούν και οι ίδιοι και το σύστημα. Ας φτιάξουμε τις υποδομές», τονίζει χαρακτηριστικά.

140.000 τεύχη την εβδομάδα: Ποια ήταν η όμορφη Κατερίνα που έδωσε το όνομά της στο θρυλικό περιοδικό των 90’s
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 140.000 τεύχη την εβδομάδα: Ποια ήταν η όμορφη Κατερίνα που έδωσε το όνομά της στο θρυλικό περιοδικό των 90’s

Ταυτόχρονα, προς επικύρωση των όσων υποστηρίζει, τονίζει πως υπάρχουν αντιφάσεις ανάμεσα σε κάποιους περιορισμούς που ισχύουν σε ανοιχτούς χώρους αλλά όχι στους κλειστούς. Γι΄ αυτό και προτίνει την απελευθέρωση των ανοικτών χώρων για όλους, τόσο εμβολιασμένους όσο και ανεμβολίαστους, χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας όπου δεν υπάρχει συγχρωτισμός.

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιος μπορεί να είναι όρθιος χωρίς μάσκα στο μπαρ και να διασκεδάζει ο ένας πάνω στον άλλον, ενώ δεν μπορεί να είναι χωρίς μάσκα και να περπατήσει σε έναν πεζόδρομο ή στο πάρκο. Πήγα σε μια εκδήλωση στην Αθήνα, σε εσωτερικό χώρο, και ήμασταν χίλια άτομα, φυσικά με μάσκα, ενώ υπάρχουν περιορισμοί στο να πάω στο γήπεδο να δω έναν αγώνα σε ανοικτό χώρο», επισημαίνει.

Καταλήγοντας, ο επιφανής γιατρός υποστηρίζει ότι η επόμενη φάση αναφορικά με τον κορωνοϊό είναι η προετοιμασία του συστήματος υγείας για την ενδημική φάση της νόσου…