Σανγκάη
Βρείτε μας στο

Η επιστημονική φαντασία είναι ένα δίπολο που δημιουργήθηκε για να κάνει τον διαχωρισμό από την σκέτη φαντασία. Φαντασία είναι ο Σάουρον και τα Ορκ. Επιστημονική φαντασία είναι αυτό που προϋπάρχει της πραγματικότητας και αυτό που συμβαίνει στη Σανγκάη το εξηγεί.

Μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας βρίσκεται εδώ και 3 εβδομάδες σε καθεστώς ενός πολύ σκληρού lockdown, το οποίο δεν δικαιολογείται από τον αριθμό των νεκρών και των βαριά νοσούντων. Κανείς νεκρός σε αυτό το διάστημα και μόλις δύο νοσηλείες που κατέληξαν σε ΜΕΘ έχουν καταγραφεί σε αυτό το διάστημα.

Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει αρκετούς να πιστεύουν πως κρύβεται κάτι άλλο πίσω από την επιλογή των αρχών στην Σανγκάη να λάβουν τόσο σκληρά μέτρα που κάνουν τον γύρο του κόσμου ως εικόνες.

Κάτι έχουν βρει οι Κινέζοι: Τι κρύβεται πίσω από το απάνθρωπο lockdown στη Σανγκάη

Η Σανγκάη θυμίζει κάποιο πανοπτικό, είναι μια πόλη σε διαρκή αστυνόμευση και αυτό δεν επιτυγχάνεται μόνο με ανθρώπους, αλλά και με ρομπότ. Σκυλιά-ρομπότ κάνουν περιπολίες στις γειτονιές και ενημερώνουν τους πολίτες για τα μέτρα ασφαλείας, για την αυστηρότητα στην τήρησή τους και τους υπενθυμίζουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Μπορεί να φαίνεται μια αθώα κίνηση, αφού τα ρομποτοσκυλιά δεν επεμβαίνουν, δεν προβαίνουν σε συλλήψεις. Απλώς υπενθυμίζουν και προσπαθούν να απλώσουν ένα πέπλο φόβου στον μέσο πολίτη πως καταγράφεται η κάθε του κίνηση και πως αν παρεκτραπεί, αν βγει από το πλαίσιο, θα τον βρουν και θα τον τιμωρήσουν.

«Φοράτε μάσκες προσώπου, να πλένετε τα χέρια σας τακτικά, να θερμομετράτε τους εαυτούς σας και να απολυμαίνετε το διαμέρισμά σας. Να μην συνέρχεστε και να αναπτύξετε καλύτερο εσωτερικό εξαερισμό». Αυτά λένε τα σκυλιά-ρομπότ.

Η εικόνα τους δε γινόταν παρά να ξυπνήσει άμεσα τις εικόνες από το επεισόδιο Metalhead, το 5ο της 4ης σεζόν του Black Mirror, όπου σκυλιά-ρομπότ τεμάχιζαν και σκότωναν ανθρώπους εν ριπή οφθαλμού.

Αρκετοί μάλιστα στα social media κάνουν λόγο για μια δυστοπία. Στο εν λόγω επεισόδιο, μια γυναίκα προσπαθεί να αποδράσει από τη σκωτσέζικη ερημιά, ούσα σε μια αποθήκη, με σκυλιά-ρομπότ να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής και να κυνηγούν όποιον τολμάει να ξεμυτίσει.

Το Black Mirror δεν είναι βέβαιο χθεσινό στις προφητείες. Δυνητικά μπορεί να είναι μια σειρά-προπομπός πραγμάτων που θα ζήσουμε στο άμεσο ή μακρινό μέλλον.

Η απόσταση από το ρομπότ που απλώς υπενθυμίζει σε αυτό που επεμβαίνει, που ασκεί βία ή που σκοτώνει, δεν είναι και τόσο μεγάλη. Ιδίως σε μια περιοχή του κόσμου όπου οι αρχές δεν διστάζουν να σκοτώνουν μανιωδώς τα κατοικίδια ανθρώπων που νοσούν με τον ιό.