Τζόνι Ντεπ
Βρείτε μας στο
Επικαιρότητα

Έχετε πάρει χαμπάρι τι γίνεται με τον Τζόνι Ντεπ;

Τι σημαίνει η δημοσιότητα της δικαστικής διαμάχης του με την Άμπερ Χερντ;

Οι δυο τους είχαν μια τοξική σχέση. Τα φαινόμενα δείχνουν πως όσο τοξικός υπήρξε εκείνος για αυτή, άλλο τόσο τοξική υπήρξε εκείνη γι΄αυτόν. Τζόνι Ντεπ και Άμπερ Χερντ είναι ξανά αντιμέτωποι, αυτή τη φορά σε μια δίκη που μπορεί να αλλάξει τα πάντα.

Το ποιος έχει δίκιο ή άδικο, το αν ο Τζόνι Ντεπ είναι wifebeater ή αν είναι και η Χερντ spousebeater, δεν είναι θέση εμού και υμών να το πουν. Θα το δείξει η δίκη που εκτυλίσσεται. Αυτό που μπορούμε όμως να συζητήσουμε και να αναλύσουμε, είναι το ότι ο καθένας μπορεί να είναι θεατής και μάρτυρας αυτής της δίκης.

Η δημοσιότητα που έχει πάρει, δεν οφείλεται μόνο στο μέγεθος του ονόματος του Τζόνι Ντεπ. Οφείλεται και στο ότι ο καθένας μπορεί να δει την πορεία της δίκης είτε σε live χρόνο είτε σε μεταγενέστερο, ανατρέχοντας στα σχετικά βίντεο στο Youtube.

Πρακτικά, έχουμε να κάνουμε με ένα τεράστιο media event, τη σημασία του οποίου θα την καταλάβουμε όταν βγει η τελική ετυμηγορία και στο μέλλον, σε αντίστοιχες περιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν.

Στην περίπτωση των δύο εχθρών, έχουμε την διαπλοκή της Δικαιοσύνης με την λεγόμενη 4η Εξουσία, δηλαδή τα μίντια. Η εμπλοκή των τελευταίων δεν είναι μόνο με το ρεπορτάζ που κάνουν και τις συνεχείς οχλήσεις προς τους αντιδίκους. Αυτό πάντοτε συνέβαινε. Πλέον όμως, έχουμε ζωντανή εικόνα.

Όπως το 1991 η τηλεόραση μετέδωσε live τον Πόλεμο του Κόλπου και κατέστησε αδύναμα τα έντυπα μέσα, έτσι και τώρα το Youtube καθιστά ανούσιο το όποιο ρεπορτάζ, γιατί ο θεατής έχει όποτε θελήσει μπροστά του τη δίκη.

Και οι δικηγόροι των δύο πλευρών έχουν υπ΄όψιν τους στην καθοδήγηση των πελατών τους αυτό το στοιχείο, ότι δηλαδή τους βλεπουν εκατομμύρια άνθρωποι. Ξέρουν πως πια, με την κατεύθυνση που έχουν πάρει τα πράγματα, η κοινή γνώμη μπορεί να ασκήσει πίεση, μπορεί να επηρεάσει, μπορεί να διαμορφώσει αλλιώς τα δεδομένα.

Ο Τζόνι Ντεπ είχε πάντοτε το λαϊκό έρεισμα, αλλά μετά από τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά και έχουν χρησιμοποιηθεί ως πειστήρια από την πλευρά του, αυτό το έρεισμα έχει ισχυροποιηθεί.

Οι εικόνες του να κείται αναίσθητος μετά από κατανάλωση ουσιών ή το ηχητικό όπου η Άμπερ Χερντ ακούγεται να παραδέχεται πως τον χτυπάει, τον ενισχύουν. Την ίδια στιγμή η Χερντ χάνει πόντους.

Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20' στο κενό (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20′ στο κενό (Pics)

Μια δίκη με ένα τόσο σοβαρό διακύβευμα – είτε της καταδίκης ενός καταξιωμένου ηθοποιού για ξυλοδαρμό είτε της συκοφαντικής δυσφήμισης του από μια γυναίκα που μοιάζει εξίσου βίαιη – έχει ξαφνικά μετατραπεί σε ένα σόου, αντιμετωπίζεται με τους ίδιους όρους που αντιμετωπίζονται οι σειρές στην τηλεόραση.

Τις παρακολουθεί ο κόσμος σαν επεισόδια, συμμετέχει στην συζήτηση, επιχειρεί να προβλέψει πως θα εξελιχθεί, κάνει ακόμα και spoilers. Φτάσαμε τόσο γρήγορα στην εποχή που η δικαστική εξουσία θα έχει μηδαμινή αξία και θα παίρνεται μια απόφαση με βάση τη λαϊκή ετυμηγορία; Ξαναγυρίσαμε τόσο γρήγορα 2.500 χρόνια πίσω;

Ό,τι και να αποφασιστεί στο τέλος αυτής της δικαστικής διαμάχης, το βέβαιο είναι πως είμαστε μπροστά στο ξημέρωμα μιας νέας εποχής. Εκεί όπου ο Τζόνι Ντεπ και η Άμπερ Χερντ έχουν κάνει τη Δικαιοσύνη ένα δημόσιο θέαμα και – με τη θέληση τους ή χωρίς – επιχειρούν τη σαγήνευση ενός σώματος ενόρκων που δεν είναι μόνο οι 12 εντός της δικαστικής αίθουσες.

Είναι και οι εκατοντάδες χιλιάδες που δίνουν views στο Youtube και έσοδα στο κανάλι LegalBytes που έχει κάνει διαθέσιμη live τη δίκη.

Μπορούν να κάνουν οι δίκες influencing; Όπως φαίνεται, μπορούν!