Μισή χαρά: Τόσο θα κρατήσει η ελευθερία των ανεμβολίαστων μετά τα νέα που ήρθαν απ’ τη Νότια Αφρική

Ανησυχητικά τα νέα από το νότιο ημισφαίριο

Χαρά με… ημερομηνία λήξεως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η χαλάρωση των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Κι αυτό διότι θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι η άρση πολλών εκ των περιορισμών δεν θα διαρκέσει για πάντα και είναι πολύ πιθανό ορισμένοι εξ αυτών να επανέλθουν μετά το καλοκαίρι.

Για να «αντιγράψουμε» και μια παλαιότερη ατάκα από διαφημιστική καμπάνια γνωστού οινοπνευματώδους ποτού, θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα ισχύσει κάτι σαν… «οι τουρίστες φεύγουν, τα μέτρα επανέρχονται», αφού και οι ανακοινώσεις τις κυβερνήσεις και των αρμόδιων υπουργών ήταν ξεκάθαρες, θέτοντας ως καταληκτική ημερομηνία την 31η Αυγούστου.

Ήδη από την 1η Μαΐου βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή της πανδημίας, με την χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους αλλά και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να είναι επί της ουσίας το μοναδικό μέτρο που παραμένει σε ισχύ. Εδώ και 9 ημέρες όσοι ταξιδιώτες καταφθάνουν στην Ελλάδα, κυρίως αεροπορικώς όπως συμβαίνει με τον μεγαλύτερο όγκο επισκεπτών, δεν χρειάζεται να επιδεικνύουν το ευρωπαϊκό ή το διεθνές πιστοποιητικό εμβολιασμού, ενώ αντίστοιχα και… εντός των τειχών η είσοδος σε δημόσιες υπηρεσίες, καταστήματα ή άλλους κλειστούς χώρους γίνεται δίχως την επίδειξη του αντίστοιχου εγχώριου.  Εκείνοι, βέβαια, που θεωρούνται οι πιο ευνοημένοι από την χαλάρωση των μέτρων είναι οι μη εμβολιασμένοι οι οποίοι μπορούν να επισκέπτονται τους ίδιους χώρους χωρίς να έχει προηγηθεί rapid test 24 ωρών.

Στην πραγματικότητα οι μόνοι οι οποίοι παραμένουν υπόχρεοι στη διενέργεια και επίδειξη rapid test είναι οι εργαζόμενοι οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί και θα πρέπει να το κάνουν σε εβδομαδιαία βάση, με μοναδική εξαίρεση φυσικά εκείνους που απασχολούντα σε νοσοκομεία, νοσηλευτήρια αλλά και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Ωστόσο με τον κορωνοϊό δεν μπορεί κανείς να είναι ήσυχος. Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται από την ίδια την πραγματικότητα αφού συχνά χρειάστηκε να υποχωρήσουν οι επιστήμονες οι επιστήμονες από τις αρχικές θέσεις τους, ενώ και οι πρόσφατες εικόνες από την Σανγκάη λειτούργησαν για πολλούς ως υπενθύμιση του πόσο γρήγορα μπορεί η κατάσταση να αλλάξει.

Την ίδια υπενθύμιση έρχεται να μας κάνει και η τρέχουσα πραγματικότητα στο νότιο ημισφαίριο, εκεί δηλαδή όπου τώρα μπαίνει σιγά-σιγά ο χειμώνας και η έλευσή του συνοδεύεται από αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, όπως τόνισε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Ο καιρός εδώ έχει ήδη ανοίξει. Στην Ευρώπη τα κρούσματα μειώνονται σε κάθε χώρα και τα μέτρα αίρονται. Εδώ και μερικές ημέρες βλέπουμε να αυξάνονται τα κρούσματα στο νότιο ημισφαίριο που μπαίνει στο χειμώνα, γεγονός που μας λέει ότι πρέπει να είμαστε προσεχτικοί και πιθανότατα το Φθινόπωρο να πάμε σε μία αναμνηστική δόση εμβολίου, όπως γίνεται στη γρίπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα εμφανίστηκε καθησυχαστική σε ό,τι αφορά την πιθανότητα μιας νέας μετάλλαξης, χωρίς φυσικά να αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο και συστήνοντας ψυχραιμία. Ουσιαστικά, όμως, αυτή η δήλωση περί «αναμνηστικής δόσης» είναι που πυροδοτεί τα σενάρια των υπό προϋποθέσεις νέων μέτρων, μετά το πέρας της θερινής τουριστικής περιόδου.

Αυτό θα εξαρτηθεί από το εάν αυτή η αναμνηστική δόση (αν και εφόσον πραγματοποιηθεί) θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα. Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, αυτό θα σημάνει αυτόματα και το τέλος των… χαμόγελων για τους ανεμβολίαστους αφού θα πρέπει να θεωρείται περίπου δεδομένο ότι η επαναφορά των περιοριστικών μέτρων θα χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης προς αυτούς…