Πίσω από κλειστές πόρτες: Γιατί ο Ερντογάν προκαλεί θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα
Βρείτε μας στο

Αν γινόταν ένα γκάλοπ πριν την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία αναφορικά με το ποιος είναι ο πιο αλλοπρόσαλος και δυνητικά επικίνδυνος ηγέτης χώρας στον κόσμο, είναι δεδομένο πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα είχε εξαιρετικά μεγάλες πιθανότητες να «κερδίσει» την πρώτη θέση της ψηφοφορίας.

Πλέον βέβαια, είναι δεδομένο πως ο Πούτιν θα έπαιρνε εύκολα την πρωτιά. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως αυτόματα έχει χάσει και το συγκεκριμένο στάτους ο Ερντογάν. Το αντίθετο: μπορεί να μην ηγείται ενός πολέμου που έχει κάνει την ανθρωπότητα να φοβάται ότι θα πάμε στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και αυτός, με κάθε αφορμή και με την παραμικρή ευκαιρία, δείχνει πως είναι φτιαγμένος από την στόφα του «λαϊκού ηγέτη» που έχει τόση δίψα να κάνει «μεγάλο παίκτη» την χώρα του στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα που για τα πάντα είναι ικανός.

Ο καιροσκοπισμός του Ερντογάν είναι ενδεικτικός των επικίνδυνων και μεγαλομανών επιδιώξεών του. Τι και αν η χώρα του είναι μέλος του ΝΑΤΟ άρα στα χαρτιά στρατηγικός σύμμαχος τόσο της Δύσης συνολικά όσο και της Ελλάδας γενικα; Ο τύπος δείχνει πως δεν έχει καμία καούρα να απαξιώσει γενικά τις συμμαχίες στις οποίες συμμετέχει και ο ίδιος αν δεν εξυπηρετούν την δική του ατζέντα. Επιδιώκει εκτός από μέλος του ΝΑΤΟ να είναι διαρκώς και προνομιακός συνομιλητής της Ρωσίας και της Κίνας ενώ, γνωρίζοντας πως στις αντιλήψεις της κοινωνίας του ο εθνικισμός είναι ευρέως διαδεδομένος, συσπειρώνει το κοινό κάνοντας διαρκώς επιθέσεις στην Ελλάδα για το παραμικρό.

Μπορεί ο πόλεμος ανάμεσα σε δυο χώρες του ΝΑΤΟ -την Ελλάδα και την Τουρκία εν προκειμένω- να φαντάζει απίθανο ενδεχόμενο αλλά ο Ερντογάν κάτι ό,τι μπορεί για να διατηρεί τεταμένες τις σχέσεις των δυο χωρών και να συντηρεί ένα κλίμα έντασης που τον βοηθάει να διατηρεί τη θέση του. Η τελευταία διεθνής παρέμβασή του δεν αποτελεί έκπληξη ως προς το περιεχόμενό της με βάση αυτή τη λογική: δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό με δεδομένα τα όσα μας έχει συνηθίσει.

Οι πρόσφατες απειλές της Ρωσίας πως μία ενδεχόμενη ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ θα τις μετέτρεπε αυτόματα σε «εχθρούς» της Μόσχας, ο Τούρκος πρόεδρος υπερθεμάτισε της θέσης του Βλαντιμίρ Πούτιν και ουσιαστικά «άδειασε» το ΝΑΤΟ (του οποίου -υπενθυμίζουμε- μέλος είναι και η Τουρκία).

Επιχειρώντας ξεκάθρα να εκβιάσει το ΝΑΤΟ αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο για ενδεχόμενη επίσημη «αντίρρηση» της Τουρκίας στην ένταξη της Φινλανδία και της Σουηδία, ο Τούρκος πρόεδρος τα έβαλε για μια ακόμα φορά με την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ για τις δύο σκανδιναβικές χώρες τις χαρακτήρισε «ξενώνες τρομοκρατών» προσθέντοντας πως η νατοϊκή συμμαχία έχει κάνει λάθος και με την περίπτωση της Ελλάδας.

Καμία έκπληξη: Δηλαδή τι περιμένατε να κάνει ο Ερντογάν και η Τουρκία;

Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20' στο κενό (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20′ στο κενό (Pics)

«Παρακολουθούμε επί του παρόντος τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά δεν έχουμε θετική διάθεση. Έκαναν λάθη στο ΝΑΤΟ με την περίπτωση της Ελλάδας στο παρελθόν, οι προηγούμενες διοικήσεις του, γνωρίζετε τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία, με τη στήριξη του ΝΑΤΟ. Δεν θέλουμε να διαπράξουμε ένα λάθος. Οι σκανδιναβικές χώρες είναι σαν ‘ξενώνες’ για τρομοκρατικές οργανώσεις», είπε ο Ερντογάν.

Στα μάτια του Ερντογάν, ό,τι και αν συμβεί, από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής μέχρι την παγκόσμια φτώχεια, μάλλον η Ελλάδα φταίει. Φυσικά, το ξαναείπαμε: δεν θα μπορούσε να περιμένει κανείς κάτι διαφορετικό με βάση τα όσα μας έχει συνηθίσει εδώ και χρόνια. Το μόνο σίγουρο είναι πως όσο στο τιμόνι της Τουρκίας είναι αυτός, η ηρεμία και η ησυχία στην ελληνική γειτονιά θα μοιάζουν μεγάλες πολυτέλειες.