Στα ισπανικά, επίσημη γλώσσα του Ελ Σαλβαδόρ, το όνομα αυτής της μικρής χώρας της Κεντρικής Αμερικής μεταφράζεται «ο Σωτήρας» και αυτό ακριβώς είδαν στο πρόσωπο του Ναγίμπ Μπουκέλε οι πολίτες όταν τον ανέδειξαν με την ψήφο τους πρόεδρο το 2019.
Τότε, μάλιστα, είχε λάβει το εντυπωσιακό ποσοστό 53,10% με την συμμαχία GANA (Μεγάλη Ενότητα για την Εθνική Ενότητα) και σε ηλικία μόλις 37 ετών ανέλαβε τις τύχες της χώρας, γενόμενος ο πρώτος πρόεδρος μετά από 30 χρόνια που δεν προερχόταν από έναν από τους δύο παραδοσιακός πολιτικούς συνασπισμούς (FMLN και ARENA). Ωστόσο παλαιότερα είχε εκλεγεί τοπικός άρχοντας, αρχικά της περιοχής Λιμπερτάδ και στη συνέχεια της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ, πριν διαγραφεί και αποφασίσει να ακολουθήσει την δική του πορεία.
Η εκλογή αποτέλεσε μια ξεκάθαρη δήλωση του λαού της χώρας ότι δεν άντεχε άλλο την διαφθορά και τον έλεγχο της δημόσιας ζωής από συμμορίες οι οποίες κατά κύριο λόγο ασχολούνται με διακίνηση ναρκωτικών. Με την εγκληματικότητα να βρίσκεται στα «κόκκινα», ο λιβανέζικης καταγωγής από την πλευρά του πατέρα του, Μπουκέλε, υποσχέθηκε κάθαρση, λέγοντας πως θα έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να τους διαλύσει. Κάποιοι, σχεδόν 3 χρόνια μετά, υποστηρίζουν ότι το παράκανε…
Ανάμεσά τους και η Διεθνής Αμνηστία αλλά και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις που τον καταγγέλλουν για συστηματικές παραβιάσεις βασικών δικαιωμάτων, ενώ και οι Αμερικανοί δεν είδαν με καλό μάτι την επιτυχημένη απόπειρά του να αλλάξει το Σύνταγμα, επιτρέποντας στον εαυτό του να διεκδικήσει για δεύτερη συνεχόμενη φορά την εξουσία, κάτι που μέχρι τώρα απαγορευόταν. Βαδίζοντας, λοιπόν, στα χνάρια του Πούτιν ή του Ερντογάν που έκαναν ακριβώς τα ίδια, ο Μπουκέλε απαντά καταφεύγοντας στο… χιούμορ, καθώς στον χαρακτηρισμό «δικτάτορας» που του αποδίδεται, απαντά ότι είναι «ο πιο κουλ δικτάτορας του κόσμου»…
Αυτό το ευφυολόγημα, πάντως, δεν φαίνεται να απέχει πολύ από την αλήθεια. Ιδιαίτερα ενεργός στα social media, ο 40χρονος πολιτικός προάγει την δημόσια εικόνα του σύγχρονου και φρέσκου, την ίδια ώρα που επιδεικνύει σιδηρά πυγμή σε θέματα δημόσιας τάξης, ξεπερνώντας τα όρια της συνταγματικότητας.
Αφορμή στάθηκε η αύξηση των ποσοστών της εγκληματικότητας σε αυτό το μικρό κράτος των περίπου 6,5 εκατομμυρίων κατοίκους, με τους πολέμους μεταξύ των «μάρας», όπως αποκαλούνται οι συμμορίες του Ελ Σαλβαδόρ, να αφήνουν πίσω τους νεκρούς. Το αποκορύφωμα αυτής της κατάστασης καταγράφηκε τον περασμένο Μάρτιο, όταν μέσα σε 48 ώρες οι Αρχές μέτρησαν 87 πτώματα. Από εκείνο το σημείο και μετά, οι δυνάμεις του Μπουκέλε συνέλαβαν με (πάρα πολύ) συνοπτικές διαδικασίες πάνω από 36.000 ανθρώπους. Ο ίδιος και οι υποστηρικτές του θεωρούν ότι όλοι αυτοί είναι συμμορίτες και επικίνδυνοι εγκληματίες, παρά τις καταγγελίες για χιλιάδες αθώους ανάμεσά του, αλλά και για εκμετάλλευση της κατάστασης προκειμένου να εξαφανιστούν οι φωνές της αντιπολίτευσης.
Ωστόσο ο Μπουκέλε απαντά με τα συνεχώς ανεβασμένα ποσοστά του στους δύο μήνες που έχει διαρκέσει ως τώρα η επιχείρηση, με τον λαό άλλωστε να είναι μάλλον συνηθισμένος σε τέτοιες καταστάσεις, καθώς η ιστορία της χώρας είναι γεμάτη από πραξικοπήματα και εμφυλίους πολέμους. Αυτός ίσως είναι και ο λόγος της αποδοχής των τακτικών του προέδρου, με τους πολίτες να δείχνουν πρόθυμοι να ανταλλάξουν κάποιες από τις ελευθερίες και να δικαιώματά τους για περισσότερη αίσθηση ασφάλειας.
Ο Μπουκέλε μετατρέπει τα πάντα σε ένα προσωπικό σόου, θέλοντας να πείσει ότι είναι ένας «εκλεκτός» ή όπως έγραψε και στον λογαριασμό του στο twitter «όργανο του Θεού για την ιστορία του τόπου». Από το ίδιο Μέσο θέλησε να περάσει ένα επιπλέον μήνυμα στα μέλη των «μάρας» που συνεχίζουν να δρουν, ανεβάζοντας βίντεο με την μεταχείριση που επιφυλάσσει στους «συντρόφους» τους που βρίσκονται ήδη στην φυλακή.
«Σταματήστε να σκοτώνετε ή θα πληρώσουν κι αυτοί. Τους τα κατασχέσαμε όλα, ακόμα και τα στρώματα όπου κοιμούνται, τους δίνουμε τροφή με το δελτίο και πλέον δεν θα βλέπουν καν τον ήλιο» διεμήνυσε. Στα βίντεο μπορεί να διακρίνει κανείς τους κρατούμενους να κυκλοφορούν ξυπόλυτοι, φορώντας μόνο εσώρουχα, δεμένοι οπισθάγκωνα με χειροπέδες ορισμένες φορές, την ίδια ώρα που συνοδεύονται από δεσμοφύλακες με πλήρη εξάρτηση και γκλομπ, οι οποίοι δεν διστάζουν να τα χρησιμοποιήσουν, υποβάλλοντας τους σε βασανιστήρια μπροστά στις κάμερες των κινητών τηλεφώνων.
Αυτό είναι μόνο το τελευταίο επεισόδιο στην πορεία του Μπουκέλε ο οποίος προκάλεσε σάλο όταν με μία κίνηση άκρως συμβολική, μπήκε συνοδεία στρατιωτικών δυνάμεων μέσα στο Κοινοβούλιο, θέλοντας να δείξει με αυτόν τον τρόπο ότι ο νόμος που είχε προτείνει θα πέρναγε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο… Στη συνέχεια, πριν το πογκρόμ εναντίον των συμμοριών, έκανε κάτι αντίστοιχο με τους ανώτατους δικαστικούς. Υποχρέωσε με «φωτογραφικές» διατάξεις όσους ήταν εναντίον του σε απομάκρυνση και όταν πλέον πέτυχε την σύνθεση της αρεσκείας τους, άλλαξε το Σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο, ανοίγοντας στον εαυτό του τον δρόμο για μια δεύτερη θητεία το 2024 και μία τρίτη ενδεχομένως το 2029.
Στις καταγγελίες ότι ανάμεσα στα θύματα των εκκαθαρίσεων των δυνάμεων της αστυνομίας και του στρατού, υπάρχουν και πολλά ανήλικα παιδιά, ενώ το 2% του συνολικού πληθυσμού βρίσκεται στις φυλακές, ο Μπουκέλε απαντά με αυτό το χαρακτηριστικό χαμόγελό του και τις εκλογικές νίκες του. Δύο χρόνια αφότου κέρδισε τις προεδρικές εκλογές το 2019, το νεοϊδρυθέν κόμμα του «Νέες Ιδέες» συνέτριψε κάθε αντίπαλο στις βουλευτικές, καταλαμβάνοντας τις 55 από τις 82 έδρες! Έκτοτε οι δημοσκοπήσεις (ελεγχόμενες ή όχι) δείχνουν ποσοστά κοντά στο 70%, αποδεικνύοντας ότι Ναγίμπ Μπουκέλε παίζει δίχως αντίπαλο σε ένα κράτος που έχει μετατραπεί σε προσωπική «παιδική χαρά» του.