Καλός μισθός, εξασφαλισμένη δουλειά: Τα 10 πιο περιζήτητα επαγγέλματα στην Ελλάδα που επιλέγουν όσοι βλέπουν μπροστά

Μεγάλη ζήτηση για εξειδικευμένους επαγγελματίες

Ασφάλεια και έναν καλό μισθό αναζητούν οι περισσότεροι νέοι που εισέρχονται στην αγορά εργασίας ή επιχειρούν να κάνουν το επόμενο βήμα στην καριέρα τους. Βέβαια είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να μην έχει γίνει απολύτως αντιληπτή η τεράστια αλλαγή στα εργασιακά δεδομένα, ειδικά την τελευταία δεκαετία εν μέσω οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα τόσο οι γονείς όσο και οι ίδιοι οι νέοι να μην γνωρίζουν καν την ύπαρξη κλάδων που μπορούν να τους εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες εργασίες και –φυσικά- αποδοχές.

Σίγουρα δεν ζούμε την εποχή που όλοι οι γονείς είχαν ταυτόσημα της επιτυχίας τα πτυχία ιατρικής ή νομικής, ούτε τις ημέρες που τα οικονομικά, η διοίκηση επιχειρήσεων και οι υπολογιστές, έτσι γενικά και αόριστα, φάνταζαν ως must επιλογές.

Πλέον αυτό που αναζητούν οι επιχειρήσεις και είναι διατεθειμένες να αποζημιώσουν καλά, είναι κάτι διαφορετικό. Ζούμε σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον το οποίο είναι δυσχερές και τέτοιες «παραδοσιακές» λύσεις αφού έχει επέλθει ο απόλυτος κορεσμός, με χιλιάδες ανθρώπους να βρίσκονται στα αζήτητα. Όμως, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος καθώς καταγράφονται νέες, αναδυόμενες αγορές οι οποίες έχουν έρθει εδώ για να… μείνουν. Δηλαδή παρατηρείται για τους συγκεκριμένους κλάδους υψηλότατη ζήτηση η οποία αναμένεται να γίνει ακόμη μεγαλύτερη μελλοντικά.

Σχετικά πρόσφατα δημοσιεύτηκε και μια σχετική μελέτη από τον ΣΕΒ (Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων) στην οποία καταγράφονται αυτές οι σαφείς και ξεκάθαρες τάσεις αλλά και τα επαγγέλματα που φαίνεται ότι θα έχουν το πλέον ευοίωνο μέλλον.

«Στην Ελλάδα, παρά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, την αύξηση του αριθμού των πτυχιούχων ανώτατης εκπαίδευσης και το ευρύ φάσμα επιλογών που προσφέρει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, σε επίπεδο βαθμίδων, διαδρομών και ειδικοτήτων, οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να καλύψουν κενές θέσεις εργασίας και εντοπίζουν ελλείψεις, τόσο τεχνικών όσο και οριζόντιων δεξιοτήτων, στο ανθρώπινο δυναμικό τους» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΕΒ, ενώ η λίστα των επαγγελμάτων που δίνει στην δημοσιότητα είναι η παρακάτω:

Μηχανικός Δικτύων και Βάσεων Δεδομένων

Μηχανικός Ανάπτυξης Λογισμικού

Τεχνικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων και Δικτύων

Τεχνικός Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων

Τεχνικός Αυτοματισμών

Στέλεχος Διαχείρισης Ασφάλειας & Ποιότητας Τροφίμων

Εργοδηγός κλάδου εξόρυξης

Στέλεχος προώθησης εξαγωγών

Στέλεχος εφοδιαστικής αλυσίδας

Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων

Χειριστής μηχανημάτων έργου

Φυσικά το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι τι είδους σπουδές απαιτούνται για να γίνει κάποιος επαγγελματίας στα παραπάνω πεδία και επομένως κατά πόσο το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και πιο ειδικά η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι σε θέση να δημιουργήσει στελέχη για τις συγκεκριμένες ειδικότητες.

Μια άλλη έκθεση από την McKinsey αναφέρει πως μέχρι το 2030 περισσότεροι από 100.000.000 εργαζόμενοι (μόνο σε 8 χώρες) θα χρειαστεί να αλλάξουν επαγγελματικό χώρο, ενώ η πανδημία του κορωνοϊού συνέβαλε ακόμη περισσότερο σε αυτό.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη ορισμένοι θεωρούν όλη αυτή τη συζήτηση ξεπερασμένη καθώς θεωρούν ότι πλέον θα περάσουμε στην επόμενη φάση όπου θα συναντάμε επαγγελματικές ειδικότητες οι οποίες σήμερα μοιάζουν με ανέκδοτο (καλύτερο και από το… μάνατζερ ράγκμπι που είχαμε δει κάποτε στο reality επιβίωσης Survivor), όπως ο σχεδιαστής ελεύθερου χρόνου, ο ξεναγός στο διάστημα και ο influencer εικονικής πραγματικότητας!