Ταϊβάν

Ένας νέος πόλεμος επωάζεται στην Άπω Ανατολή από το βράδυ της Τρίτης

Η Nancy Pelosi έγινε για λίγο Σαπφώ Νοταρά και έβαλε μπουρλότο

Πριν την 24η Φεβρουαρίου, πριν δηλαδή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Πούτιν είχε χτίσει μια ολόκληρη ρητορική ώστε να παρουσιάσει εαυτόν ως αναγκασμένο να επιτεθεί. Τώρα, η Κίνα φαίνεται να κάνει το ίδιο στην περίπτωση της Ταϊβάν κι ένας νέος πόλεμος ανατέλει (;).

Από χθες το μεσημέρι η διεθνής διπλωματία βρισκόταν σε αναμμένα κάρβουνα. Η Nancy Pelosi, Πρόεδρος του κοινοβουλίου στις ΗΠΑ, η μεγαλύτερη αξιωματούχος μετά τον Biden και την Kamala Harris, είχε ανακοινώσει την περιοδεία της στην Άπω Ανατολή.

Πρόκειται για μια περιοδεία που θα γινόταν πίσω στον Απρίλιο, αλλά αναβλήθηκε λόγω κορωνοϊού που έπαθε η Pelosi. Για κάποιες ώρες χθες ήταν μετέωρο το αν θα πάει τελικά, καθώς ούτε η ίδια το είχε πει επίσημα, ούτε οι ΗΠΑ το επιβεβαίωναν, ούτε υπήρχε τέτοια ενημέρωση από την Ταϊβάν.

Για πολλούς, οι ΗΠΑ δεν προέβαιναν επίτηδες σε καμία επιβεβαίωση, γιατί μέχρι τελευταία στιγμή εξέταζαν τις κινήσεις τους.

Βλέπετε, η Κίνα, μόνο στο άκουσμα του ταξιδιού της Pelosi εκεί, είχε ήδη απαντήσει μέσα από πολλά επίσημα χείλη της κομμουνιστικής κυβέρνησης, πως όποιος παίζει με τη φωτιά, θα καεί. Και θα καεί από τη μεγάλη στρατιωτική δύναμη της Κίνας.

Ένα ιστορικό background check εδώ. Η Κίνα δεν έχει αποδεχτεί ποτέ την ανεξαρτησία της Ταϊβάν, γι΄αυτό και κανένας διεθνής οργανισμός δεν την περιλαμβάνει. Η κυβέρνηση της χώρας αυτής θεωρείται ως κυβέρνηση σεπαρατιστών και η Κίνα βάζει στη μαύρη λίστα όποια άλλη χώρα και όποιον αξιωματούχο αναγνωρίζει την Ταϊβάν ως αυτόνομο κράτος.

Είδαμε αρκετές φορές τους προηγούμενους μήνες τι συνέβη με το ΝΒΑ, με παίκτες και ανθρώπους της λίγκας που αναγκάστηκαν να καταδικάσουν δηλώσεις κατά της Κίνας για όσα κάνει στην Ταϊβάν, ενώ ο Ενές Καντέρ δε βρίσκει ομάδα λόγω αυτής της κατάστασης.

Υπάρχουν κάποιες χώρες βέβαια, που δεν έχουν δειλιάσει μπροστά στα εμπάργκο και τις απειλές της Κίνας. Όπως η Λιθουανία για παράδειγμα, που ουσιαστικά έχει αναγνωρίσει την Ταϊβάν και έχει και καλούς εμπορικούς δεσμούς μαζί της.

Η Κίνα δε μπορεί να εξαπολύσει όλα της τα αντίποινα προς τη Λιθουανία γιατί αποτελεί χώρα επιρροής στην Ανατολική Ευρώπη, πεδίο όπου η Κίνα έχει βασίσει το πρότζεκτ της Belt & Road Initiative που αφορά στην κατασκευή υποδομών.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία της και προφανώς όποιος πηγαίνει εκεί, θα πρέπει πρώτα να έχει έρθει σε συμφωνία με την κυβέρνηση Ξι Ζινπίνγκ και όχι να κανονίζει συναντήσεις με την Πρόεδρο Τσάι Ινγκ-γουέν.

Η Pelosi κατέφτασε στην Ταϊπέι με άγριες διαθέσεις και στην πρώτη της δήλωση είπε τα ακόλουθα:

«Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου μας στην Ταϊβάν τιμά την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής να υποστηρίξει τη ζωντανή δημοκρατία της Ταϊβάν. Η αλληλεγγύη της Αμερικής προς τους 23 εκατομμύρια ανθρώπους της Ταϊβάν είναι πιο σημαντική σήμερα από ποτέ, καθώς ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επιλογή μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας».

Δεν τη λες και δήλωση καταπραϋντική, που να θέλει να ηρεμήσει τα πράγματα. Αντιθέτως, είναι δήλωση εμπρηστική που αν συνδυαστεί με το ότι οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει συμφωνία με την Ταϊβάν και το έχουν δηλώσει διά στόματος Biden 2-3 φορές εντός του 2022 πως θα συνδράμουν στρατιωτικά την περιοχή αν η Κίνα επιτεθεί, τότε το μυαλό πάει αυτόματα σε πρελούδιο πολέμου.

Εξάλλου, από την Κίνα έχουν ήδη ξεκινήσει επιχειρήσεις στα ανεπίσημα σύνορα με την Ταϊβάν, με τον PLA, τον στρατό της χώρας, να ανακοινώνει ασκήσεις εκπαίδευσης σε όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό και οι επόμενες ημέρες θα είναι άκρως επικίνδυνες.

Δε γίνεται να παραβλεφθεί πως τα ίδια ακριβώς έκανε η Ρωσία και πως ήδη από το Κρεμλίνο έχουν βγάλει ανακοίνωση υποστήριξης προς την Κίνα, η οποία Κίνα είχε ξεκάθαρα ουδετερότητα στήριξης προς τη Ρωσία μετά την εισβολή.

Πριν από αρκετές ημέρες, έγινε η G7, όπου συμφωνήθηκαν διάφορα σχετικά με την αντιμετώπιση της επιθετικότητας της Κίνας στην περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας. Τους τελευταίους μήνες κινεζικά αεροσκάφη κάνουν διαρκώς παραβιάσεις, ενώ είχε υπάρξει και μια ρίψη πυρομαχικών σε υποβρύχιο της Αυστραλίας.

Η Αυστραλία μετά τη συμφωνία AUKUS με ΗΠΑ και Βρετανία το περασμένο καλοκαίρι, αποτελεί τον τοποτηρητή της Δύσης στην εκεί περιοχή.

Δεν ξέρουμε αν η επίσκεψη Pelosi είναι μια πρώτη κίνηση δήλωσης προς την Κίνα από τη Δύση πως δεν έχει σκοπό να πάει συντηρητικά από δω αι πέρα και πως δεν θα αφήσει κανένα περιθώριο για νέο πόλεμο, ενόσω η κατάσταση στην Ουκρανία συντηρείται, αλλά σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα δείχνουν πως βρισκόμαστε στο 50-50.

Στην Ταϊβάν πλήθος κόσμου βγήκε στους δρόμους χθες και φώναζε «Pelosi σ΄αγαπώ, Κίνα σκάσε» και η κατάσταση έξω από το ξενοδοχείο διαμονής της Pelosi θύμιζε υποδοχή Τζιμπρίλ Σισέ. Υπήρξαν όμως και αρκετοί που την αποκαλούσαν πολεμοχαρή και της φώναζαν «Γιάνκισσα πήγαινε σπίτι σου».

Η παρουσία της Pelosi είναι η πιο υψηλόβαθμη παρουσία από τις ΗΠΑ τα τελευταία 25-26 χρόνια. Πίσω στο 1996 ήταν η τελευταία φορά που υπήρξε μεγάλη κρίση όπως αυτή που προμηνύεται.

Από την Κίνα έχουν ήδη λάβει μέτρα ως αντίποινα προς την Ταϊβάν, σε επίπεδο εμπορικών συναλλαγών, θέλοντας να της ασκήσουν πίεση, καθώς είναι ο μεγαλύτερος συνεργάτης.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ζινπίνγκ είχε συνομιλία με τον Biden και τον προειδοποίησε για τη στάση των ΗΠΑ. Από την Ιαπωνία, που για χρόνια επιθυμεί την διεθνή τιμωρία της Κίνας, υπήρξαν δηλώσεις ανησυχίας για την στρατιωτική δραστηριότητα της Κίνας μόλις 5 χιλιόμετρα μακριά από την Ταϊβάν και μάλιστα διά θαλάσσης, δείγμα του ότι η Κίνα θα προσπαθήσει πρώτα να αποκλείσει την περιοχή και μετά να προκαλέσει ασφυξία μέχρι την υποταγή της.

Το τι θα συμβεί από δω και πέρα είναι άγνωστο. Και μάλλον επικίνδυνα άγνωστο…

* Φωτογραφία: Unsplash