Συνειδητοποιεί κανείς τι έγινε (και) φέτος το καλοκαίρι στην Σαντορίνη;

Όχι πως πέφτει κανείς από τα σύννεφα...

Υπάρχουν ελληνικά νησιά που είναι πέρα για πέρα τουριστικά. Υπάρχουν και άλλα που κουβαλάνε ένα «εναλλακτικό» προφίλ αλλά -κακά τα ψέματα- με τον τρόπο τους έχουν γίνει εξίσου τουριστικά. Υπάρχουν και εκείνα των οποίων οι κάτοικοι με το ζόρι ανέχονται τους τουρίστες αλλά και αυτά πράγματι τα επισκέπτονται ελάχιστοι. Και υπάρχει και μια άλλη κατηγορία νησιών: εκείνα που το να πεις απλά «τουριστικά» είναι μάλλον αφελες. Διότι είναι κάτι πολύ παραπάνω από αυτό: είναι αληθινές επιχειρήσεις υπό μορφή νησιού.

Η Σαντορίνη ανήκει φυσικά σε αυτά τα τελευταία. Δεν έχουμε να κάνουμε απλά με έναν τόπο που τον προτιμούν διάφοροι για τις διακοπές τους και έχει διαμορφωθεί κατάλληλα αλλά για ένα αληθινό brandname που έχει να κάνει με διακοπές. Πιο εύστοχο είναι να συγκρίνεις την καλοκαιρινή Σαντορίνη με μια μεγάλη επιχείρηση, παρά με έναν τόπο διαφυγής. Και τι ορίζει τις μεγάλες επιχειρήσεις; Μα φυσικά, η δυνατότητά τους να αυξάνουν τα κέρδη τους με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο.

Θα ήταν μάλλον αφέλεια να πιστέψει κανείς λοιπόν πως αυτό που συμβαίνει φέτος στην Σαντορίνη, ειδικά δε μετά από δυο συνεχόμενες «προβληματικές» καλοκαιρινές σεζόν εξαιτίας πανδημίας, θα μπορούσε να αποφευχθεί. Οι πρόσφατοι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που αποκάλυψαν εκτεταμένη φοροδιαφυγή σε τέσσερις επιχειρήσεις ξενοδοχείων και ενοικίασης δωματίων, στην Σαντορίνη μπορεί να αποκαλύπτουν μια τάση που προβληματίζει αλλά δύσκολα πέφτει κανείς από τα σύννεφα.

Όπως προκύπτει από τους έλεγχους των αρμόδιων, οι εν λόγω συγκεκριμένες επιχειρήσεις που συνυπάρχουν στο νησί δεν εξέδωσαν αποδείξεις για -κρατηθείτε..- περισσότερα από 500 πακέτα διαμονής, τα οποία είχαν κλειστεί μέσω των γνωστών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ, κάνοντας χρήση ενός ειδικού λογισμικού, ανακάλυψαν τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις και στην συνέχεια, διασταύρωσαν τις κρατήσεις από τις πλατφόρμες, με τις αποδείξεις, που εξέδωσαν. Μόνο για αυτές τις τέσσερις περιπτώσεις, βρήκαν μη εκδοθείσες αποδείξεις, καθαρής αξίας άνω των 255.000 ευρώ!

Οι αναλυτικές πληροφορίες που προκύπτουν από την έρευνα των ελεγκτικών υπηρεσιών εμπεριέχουν ποσά που προκαλούν αληθινό ίλιγγο:

-Προσωπική εταιρεία, με αντικείμενο δραστηριότητας την ενοικίαση διαμερισμάτων, τη χρήση 2021 δεν είχε εκδώσει 190 αποδείξεις, καθαρής αξίας 66.671 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 8.667 ευρώ.

-Επιχείρηση, με αντικείμενο δραστηριότητας την παροχή υπηρεσιών ξενοδοχείου, τη χρήση 2016, δεν είχε εκδώσει 196 αποδείξεις, καθαρής αξίας 74.750 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 9.717 ευρώ.

-Προσωπική εταιρεία, με αντικείμενο δραστηριότητας την ενοικίαση διαμερισμάτων, τη χρήση 2021, δεν είχε εκδώσει 105 αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, καθαρής αξίας 21.802 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 2.834 ευρώ.

-Προσωπική εταιρεία, με αντικείμενο δραστηριότητας την παροχή υπηρεσιών ξενοδοχείου, τη χρήση 2021, δεν είχε εκδώσει αποδείξεις, καθαρής αξίας 91.741 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 11.926 ευρώ.

Με απλά λόγια, κόσμος πηγαίνει και κόσμος φεύγει, κοιμάται, διασκεδάζει, σπαταλάει λεφτά και αποδείξεις απλά δεν κόβονται. Κάνει σε κανέναν εντύπωση; Μεταξύ μας, μάλλον όχι…