160% πάνω σε 13 χρόνια: Αυτή ήταν η απόλυτη επένδυση εν καιρώ οικονομικής και ενεργειακής κρίσης

Για να ψαχτούμε λίγο μήπως υπάρχει κάπου καμία…

Μπορεί να αποτελεί ένα τεράστιο κλισέ που απαθανατίστηκε και στο σινεμά με ανθρώπους να δαγκώνουν νομίσματα για να διαπιστώνουν την γνησιότητά τους, αλλά η αλήθεια δεν αλλάζει. Οι χρυσές λίρες συνεχίζουν να είναι περιζήτητες και να θεωρούνται από πολύ κόσμο ως μέσο αποταμίευσης σε δύσκολες εποχές αλλά και επένδυσης με αποδόσεις πέρα από κάθε φαντασία.

Ειδικά όταν ο πληθωρισμός τραβάει την ανηφόρα, όπως συμβαίνει πια στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ο χρυσός είναι το καταφύγιο τουλάχιστον για εκείνους που έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν. Και οι παραδοσιακές χρυσές λίρες που έχουν κερδίσει μια θέση ακόμη και στην λαϊκή κουλτούρα, επανέρχονται δυναμικά κάθε φορά που ο πλανήτης μπαίνει σε αντίστοιχη φάση του οικονομικού κύκλου.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ενέτεινε την κρίση στην οποία έτσι κι αλλιώς είχε εισέλθει η οικονομία, δοκιμάζοντας τις αντοχές του συστήματος με αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών και την δραματική αλλαγή στην ισοτιμία δολαρίου-ευρώ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με τις προβλέψεις για το μέλλον να μην είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος, πολλοί επενδυτές στρέφονται στην δοκιμασμένη και σίγουρη λύση της χρυσής λίρας, οδηγώντας σε ένα ράλι ανόδου της τιμής της.

Τα στοιχεία που δίνει στην δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας μαρτυρούν του λόγου το αληθές, αφού σύμφωνα με αυτά μία χρυσή λίρα πωλείται έναντι 386,06 ευρώ, τιμή σχεδόν διπλάσια από τα 158,08 ευρώ που την αγόραζε κανείς πίσω στο 2009. Πρόκειται για την υψηλότερη τα τελευταία χρόνια, με εξαίρεση τις ημέρες αμέσως μετά την κήρυξη του πολέμου από την Ρωσία στην Ουκρανία, όταν  ξεπέρασε ακόμη και τα 400 ευρώ και έκλεισε στα τα 417,96 ευρώ, ένα από τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί στην νομισματική ιστορία της ανθρωπότητας.

Δηλαδή αν κάποιος είχε 1000 λίρες και δεν πούλησε, βρέθηκε το Μάρτιο από από τις 158.000 στις 418.000 ευρώ, μια αύξηση της τάξης του 164%.

Αντίστοιχες τερατώδεις αυξήσεις καταγράφονται και στις τιμές με τις οποίες η κεντρική τράπεζα πουλά στους ιδιώτες. Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι εκεί η ισοτιμία έχει σκαρφαλώσει στα 465,29 ευρώ από 186,95 ευρώ που ήταν το 2009! Πάντως οι σημερινές υψηλότατες τιμές διάθεσης είναι και ο λόγος για τον οποίο συχνά δεν υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον (κατά τον χρηματιστηριακό κανόνα «αγόρασε φθηνά-πούλα ακριβά») τον οποίο φαίνεται ότι… τιμούν οι επενδυτές.

Άλλωστε το μαρτυρά και η περιορισμένη κίνηση και το υποτονικό ενδιαφέρον καθώς το α’ εξάμηνο του 2022 η Τράπεζα της Ελλάδας διέθεσε μόλις 5.988 τεμάχια, ενώ από την άλλη πλευρά οι Έλληνες ρευστοποίησαν 32.086 λίρες, εκμεταλλευόμενοι τα ιστορικά υψηλά της ισοτιμίας της.